Γιατί πρέπει να κάνει κάποιος ηχοκαρδιογράφημα;

Οι καρδιαγγειακές νόσοι αποτελούν συχνότατη αιτία θανάτου για άτομα άνω των 50 ετών. Αυτό καθιστά την έγκαιρη διάγνωση των καρδιολογικών προβλημάτων ακόμη πιο επιτακτική και κατ’ επέκταση τις προληπτικές εξετάσεις πιο ουσιαστικές και πιο απαραίτητες από ποτέ.

Την υγεία της καρδιάς σου μπορείς εύκολα να την παρακολουθήσεις μέσω των προληπτικών εξετάσεων. Αρκεί ένας έλεγχος σε καρδιολόγο με τις συμπληρωματικές διαγνωστικές εξετάσεις που θα σου ζητήσει να κάνεις για να έχεις ένα ενημερωμένο προφίλ της υγείας της καρδιάς σου. Ο γιατρός σε αυτή την εξέταση και έχοντας δει τα αποτελέσματα

των διαγνωστικών σου θα σου συστήσει πόσο συχνά πρέπει να κάνεις επανέλεγχο και τι πρέπει να περιλαμβάνει αυτός.

Όπως αναφέρει το doctoranytime.gr, μια πολύ συχνή εξέταση είναι το stress echo ή γνωστό και ως ηχοκαρδιογράφημα. Αποτελεί μια από τις πιο σύγχρονες τεχνικές υπερήχων καρδιάς που βοηθά τη διάγνωση σε αρχικό στάδιο της στεφανιαίας νόσου.

Πιο συγκεκριμένα, ελέγχεται αν υπάρχει βλάβη στο μυοκάρδιο, αν υπάρχει στένωση, αν λειτουργούν σωστά οι βαλβίδες της καρδιάς και γενικότερα, αν υπάρχει κάποια καρδιολογική νόσος και ποια είναι η πρόγνωσή της.

Είναι σημαντικό να εντοπιστούν εγκαίρως τυχόν στενώσεις που μπορεί να εμποδίζουν την αιμάτωση της, καθώς υπάρχει σοβαρότατη πιθανότητα επιπλοκών.

Η εξέταση δεν είναι άβολη ή δύσκολη. Πραγματοποιείται από καρδιολόγο. Θα πρέπει να είσαι νηστικός για να πραγματοποιηθεί, ενώ αν πάσχεις από κάποιο χρόνιο νόσημα της καρδιάς θα πρέπει να μιλήσεις με το γιατρό σου, διότι ίσως χρειαστεί να διακόψεις για λίγο τη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνεις.

Αρχικώς, ο γιατρός θα σου χορηγήσει κάποιο ειδικό φάρμακο. Μετά γίνεται ηλεκτροκαρδιογράφημα και μέτρηση πίεσης στις αρτηρίες. Ο γιατρός θα χρειαστεί να καταγράψει εικόνες τόσο πριν όσο και μετά τη λήψη της ειδικής αγωγής. Η χορήγηση του φαρμάκου συνεχίζεται μετά από κάθε καταγραφή των εικόνων. Όταν φτάσει ο ασθενής στον τελικό στόχο καρδιακής συχνότητας και ολοκληρωθούν οι λήψεις της εικόνας, ο γιατρός σταματά να χορηγεί φάρμακο στον ασθενή.

Αυτή η διαδικασία δεν διαρκεί περισσότερο από 20 λεπτά, αλλά πρέπει να παραμείνεις για λίγη ώρα ακόμη στο ιατρείο μέχρι να αποβληθεί το φάρμακο από τον οργανισμό σου. Το αποτέλεσμα βγαίνει εκείνη τη στιγμή και έτσι, μπορείς να το συζητήσεις με τον γιατρό σου και να σου δώσει συμβουλές για το τι πρέπει να ακολουθήσει και πότε πρέπει να επαναλάβεις την εξέταση.

Keywords
Τυχαία Θέματα