Η 1η Απριλίου πιθανότερη ημερομηνία για να ανοίξει το τζαμί στο Βοτανικό

Δεν θα διαθέτει μιναρέ, όπως ζήτησε ο Ταγίπ Ερντογάν από τον Αλέξη Τσίπρα, το τέμενος στο Βοτανικό, που εξακολουθεί να βρίσκεται υπό διαμόρφωση, κυρίως όσον αφορά τον περιβάλλοντα χώρο και την εσωτερική του διακόσμηση.

Αρμόδιες πηγές, πάντως, που γνωρίζουν τις πραγματικές προθέσεις της Άγκυρας, θεωρούν βέβαιο ότι πραγματικός στόχος της Τουρκίας είναι διαχρονικά η επαναλειτουργία του Φετιχιέ Τζαμί, που βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς και που σηματοδοτεί την άλωση της Αθήνας.

Φετιχιέ Τζαμί, άλλωστε, στα τουρκικά σημαίνει το τζαμί του Πορθητή.

Η κυβέρνηση δίνει μάχη ώστε το τέμενος στο Βοτανικό να λειτουργήσει ει δυνατόν και στα τέλη Μαρτίου το αργότερο όμως αρχές Απριλίου, πριν ξεκινήσουν οι εορτές του Πάσχα.

Πιθανότερη ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας του, σύμφωνα με τις πληροφορίες του News 24/7, είναι η 1η Απριλίου, ημέρα που η κατασκευάστρια εταιρεία έχει δεσμευτεί να παραδώσει ολοκληρωμένο το έργο, κάτι που- όπως πιστεύουν οι αρμόδιοι- μπορεί (εφόσον ο καιρός το επιτρέψει) να πραγματοποιηθεί λίγες ημέρες νωρίτερα.

Οι αρμόδιες αρχές βρίσκονται στη διαδικασία της επιλογής ιμάμη, καθώς η σχετική θέση έχει προκηρυχθεί, με τις πληροφορίες να επιμένουν ότι αυτός δεν θα είναι σιίτης, αλλά πρόσωπο του μετριοπαθούς Ισλάμ. Θα είναι δηλαδή σουνίτης και σύμφωνα με την προκήρυξη, έλληνας πολίτης, που θα μιλάει ελληνικά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του News 24/7 το πρόσωπο για την πολύ ευαίσθητη θέση του πρώτου ιμάμη στην Αθήνα έχει μάλλον βρεθεί. Το τέμενος διοικείται από επταμελή Διοικούσα Επιτροπή που αποτελείται από δυο εκπροσώπους του υπουργείου Παιδείας, έναν εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών, δυο εκπροσώπους του δήμου Αθηναίων και δυο εκπροσώπους των μουσουλμανικών οργανώσεων της Αθήνας. Επικεφαλής είναι ο προϊστάμενος της διεύθυνσης θρησκευτικής διοίκησης του υπουργείου Παιδείας Κωνσταντίνος Πιταδάκης.

Βρίσκεται επίσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας προς έγκριση το τελευταίο προεδρικό διάταγμα για τον τρόπο λειτουργίας του τεμένους. Η κυβέρνηση κρατά χαμηλούς τόνους για το θέμα, καθώς αναμένονται αντιδράσεις από ακροδεξιούς κύκλους και χρυσαυγίτες.

74 παράνομα τζαμιά μόνο στην Αθήνα

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές στην Αθήνα λειτουργούν παράνομα 74 τζαμιά, στην Κρήτη 4, στη Θεσσαλονίκη 2, ενώ παράνομα τεμένη υπάρχουν και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ασφάλεια ακόμα και της ίδιας της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα