Η γειτονιά αλληλεγγύης στο Νέο Κόσμο που δίνει το παράδειγμα αληθινής ενσωμάτωσης

Το αίσθημα του ανήκειν. Το να είσαι σε μια οικογένεια, σε ένα ζεστό περιβάλλον. Να νοιώθεις πως εκεί που ζεις, μπορείς να ενταχθείς, να ονειρεύεσαι αλλά και να κάνεις πράξη τα όνειρά σου, κόντρα στις δυσκολίες του παρελθόντος αλλά και του παρόντος σου.

Στην περιοχή του Νέου Κόσμου, μια γειτονιά της Αθήνας με μακρά ιστορία στην υποδοχή προσφυγικού πληθυσμού, η Κάριτας Ελλάς, υλοποιεί από το 2017 ένα Πρόγραμμα Στέγασης για οικογένειες αιτούντων άσυλο, προσφύγων, μεταναστών και ευάλωτων Ελλήνων.

Για τους ανθρώπους αυτούς δηλαδή που βάλλονται στο διηνεκές από τις κοινωνικές αδικίες.

Το News 24/7 βρέθηκε στην Κοινωνική Εστία της Κάριτας Ελλάς και συνομίλησε με πρόσφυγες, που φιλοξενούνται, αλλά και ανθρώπους που φροντίζουν για την καλύτερη δυνατή διαβίωση και ενσωμάτωσή τους. Οι ιστορίες που μοιράστηκαν, δύσκολα περιγράφονται σε ένα γραπτό κείμενο σαν το εν λόγω. Κάθε μια από αυτές, αποτελεί ένα ταξίδι, έναν προσωπικό αγώνα και ένα μήνυμα για ένα καλύτερο μέλλον.

Τόσο οι άνθρωποι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, όσο και εκείνοι που αποφάσισαν να αφιερώσουν ένα κομμάτι της ζωής τους προκειμένου να τους εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον, δίνοντας το καλύτερο παράδειγμα με το έργο τους, χαρακτηρίζονται ξεκάθαρα από τρεις λέξεις. Δύναμη, αγώνας και αυτοθυσία.

Η Γκάιλα ονειρεύεται να ανοίξει το δικό της κομμωτήριο και "να μας κάνει όμορφες"

Η Γκάιλα ήρθε στην Ελλάδα το 2018 από το Καμερούν. Ούτε η απόφαση, ούτε το ταξίδι ήταν εύκολα για εκείνη όμως το επεδίωξε γιατί ήθελε να φτάσει κάπου στον κόσμο, όπου θα ένιωθε ειρήνη και ασφάλεια.

Ο θάνατος του πατέρα της και η κακομεταχείριση που υπέστη στη χώρα της, την ανάγκασαν να αναζητήσει τον δρόμο της φυγής προς το άγνωστο. Προς "κάπου καλύτερα". Το ταξίδι την έφερε τελικά στην Ελλάδα μαζί με τον 1μιση έτους, γιο της.

"Είμαι πολύ ευγνώμων για τον τρόπο που με έχει βοηθήσει η χώρα. Από την αρχή που έφτασα με προστάτευσαν και ένιωθα αυτό που μου έλειπε, ότι βρίσκομαι κάπου που ζω ειρηνικά και με ασφάλεια. Με φροντίζουν, τρώω κάθε μέρα και κοιμάμαι καλά. Είμαι πολύ ευγνώμων γι’ αυτό", εξήγησε η Γκάιλα αναφορικά με την αντιμετώπιση που είχε από το κέντρο φιλοξενίας της Κάριτας.

Λίγο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας ξεκίνησε μαθήματα ελληνικών, όμως οι συνθήκες διέκοψαν προσωρινά τα σχέδια της.

"Αυτή τη στιγμή η καθημερινότητα μου σχετίζεται με το να φροντίζω το μωρό. Ωστόσο το όνειρο μου είναι να ανοίξω το δικό μου κομμωτήριο, για να σας κάνω όμορφες", είπε χαμογελώντας, αναλογιζόμενη το μέλλον της.

Επιθυμία της είναι να μείνει. "Είμαι ήρεμη, είμαι άνετη και πολύ καλά πλαισιωμένη. Θέλω να μείνω στην Ελλάδα".

Όσον αφορά την πατρίδα της το Καμερούν, από τότε που έφυγε δεν έχει γυρίσει ενώ αναγκάστηκε να αφήσει πίσω την μητέρα της και την 10χρονη κόρη της.

"Δεν θα ήθελα να τις επισκεφτώ. Νιώθω ότι αν γυρίσω θα επανέλθουν στο μυαλό μου όλα όσα έζησα. Υπέφερα. Θα θυμηθώ όσα έχω περάσει. Ιδανικά θα ήθελα να τις φέρω εδώ και να ζήσουν μαζί μου" μας λέει με τη συγκίνηση χαραγμένη στο πρόσωπό της.

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, η Κοινωνική Εστία του Νέου Κόσμου, προσφέρει ασφαλή διαμονή και κάλυψη βασικών ειδών διατροφής σε ευάλωτες οικογένειες που έχουν ανάγκη στέγασης.

Η βασική συνιστώσα της προσέγγισης του έργου είναι η μετατόπιση του παραδείγματος από την τυποποιημένη και εξατομικευμένη βοήθεια στέγασης στη δημιουργία και τη λειτουργία ενός κοινωνικού μοντέλου, με γνώμονα τις αρχές προώθησης του διαπολιτισμικού διαλόγου και της γεφύρωσης των πολιτιστικών διαφορών.

O Αμπάς ατενίζει το μέλλον μέσα από τον φακό της κάμερας

Ο Αμπάς, εξυπηρετούμενος του Κοινωνικού Κέντρου, μένει στην Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια και έρχεται από το Ιράν. Ταξίδεψε από την Τουρκία στην Σάμο και ύστερα από 15 μέρες έφτασε στην Αθήνα, όπου έμεινε στο καμπ του Ελληνικού.

Στη Σάμο έφτασε με μια βάρκα και μαζί με άλλα 11 άτομα. Το ταξίδι ήταν αρκετά δύσκολο. "Πρέπει να είσαι δυνατός για να κάνεις κουπί", είπε γελώντας. "Ήταν πολύ επικίνδυνο".

Τότε ήταν 23 ετών. "Μέσα σε 4 χρόνια ένιωσα πως μεγάλωσα στην Ελλάδα. Είναι αρκετό διάστημα. Η Σάμος ήταν πανέμορφη. Θα ήθελα να επιστρέψω κάποια στιγμή".

Στο Ιράν δούλευε ως φωτογράφος και ήρθε στην Ελλάδα για ένα καλύτερο μέλλον. Η Κάριτας Ελλάς τον "αγκάλιασε" και μέσα από αυτήν απέκτησε εφόδια για να κυνηγήσει το όνειρό του.

Η αρχή ήταν δύσκολη. Όμως με την πάροδο του χρόνου ο Αμπάς έχει καταφέρει να βρει τον δρόμο του και σταδιακά να "πατήσει στα πόδια του". Τα τελευταία χρόνια, όντας ιδιαίτερα κινητοποιημένος για το μέλλον του, παρακολούθησε το σεμινάριο φωτογραφίας που πραγματοποίησε η Κάριτας Ελλάς με δάσκαλο, τον Φωτοειδησεογράφο Γιάννη Γιαννακόπουλο καθώς και τα σεμινάρια μαγειρικής και υπολογιστών. Παρακολουθώντας επίσης τα μαθήματα ελληνικών που πραγματοποιούνται στο Κέντρο κατάφερε να αποκτήσει το πιστοποιητικό ελληνομάθειας επιπέδου Α2.

Όσον αφορά το μέλλον του μοιάζει μάλλον μπερδεμένο. Όπως και τους περισσότερους πρόσφυγες το κύριο ζήτημα που τον απασχολεί είναι ένα: Η εργασία.

"Μερικές φορές σκέφτομαι να μείνω, άλλες να φύγω. Είναι ένα όμορφο μέρος και υπάρχουν πολλές ευκαιρίες. Η αγάπη που έχω δεχτεί από τους ανθρώπους είναι αξιοσημείωτη. Τα χέρια σου είναι ανοιχτά για να κάνεις ό,τι θελήσεις", σχολίασε χρησιμοποιώντας μια έκφραση από τον τόπο του.

"Όμως αδυνατώ να βρω δουλεία. Έχω προσπαθήσει πολλές φορές και είναι πραγματικά δύσκολο. Αυτό συχνά με κάνει να σκέφτομαι πως θέλω να φύγω. Έχω στείλει βιογραφικά, έχω πάει σε συνεντεύξεις, όμως ακόμα δεν τα έχω καταφέρει".

Αυτή την περίοδο εργάζεται εθελοντικά ως φωτογράφος. Το όνειρο του είναι να ασχοληθεί με την παραγωγή βίντεο. Μάλιστα όπως είπε και ο ίδιος έχει πολλές ιδέες και ονειρεύεται να κάνει "κάτι καινοτόμο".λιτιστικών διαφορών.

Μέσα από ένα community shelter επιτυγχάνεται πιο γρήγορα η ενδυνάμωση και η ένταξη

Στο επίκεντρο της προσπάθειας της Κάριτας Ελλάς παραμένει η διευκόλυνση της αρμονικής ζωής και ενσωμάτωσης των ευάλωτων οικογενειών και η ευαισθητοποίηση του τοπικού πληθυσμού μέσω της οργάνωσης και υλοποίησης κοινών εκπαιδευτικών, ψυχαγωγικών και πολιτιστικών δράσεων για παιδιά και ενήλικες εντός και εκτός της Εστίας. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι επωφελούμενοι ενθαρρύνονται ιδιαίτερα να αλληλοεπιδρούν με την τοπική κοινότητα και τους εθελοντές, αισθάνονται ευπρόσδεκτοι, ασφαλείς και ενδυναμωμένοι στο νέο τους σπίτι. Η Κοινωνική Εστία μπορεί να προσφέρει διαμονή σε 50 άτομα, ενώ από το 2017 έως και σήμερα έχουν φιλοξενηθεί περισσότερα από 500 άτομα.

Μεταξύ άλλων ανθρώπων το News 24/7 μίλησε με τη συντονίστρια του προγράμματος, Τόνια Πατρικιάδου.

"Το χαρακτηριστικό του ξενώνα αυτού είναι πως είναι μια κοινωνική εστία. Αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται περίπου 30 άτομα, διαφόρων εθνικοτήτων. Μοιράζονται την κοινόχρηστη κουζίνα, αναλαμβάνουν οι ίδιοι να φροντίζουν τον κήπο. Μέσα από ένα community shelter επιτυγχάνεται πιο γρήγορα η ενδυνάμωση και η ένταξή τους".

"Υπάρχουν οικογένειες που μέχρι και σήμερα βρίσκονται σε επαφή μαζί μας, ακόμα και άνθρωποι που έχουν πλέον φύγει στο εξωτερικό", σημειώνει η ίδια.

Μια γειτονιά αλληλεγγύης

Τον Ιούλιο του 2017, προκειμένου να ενισχύσει περαιτέρω τη "γειτονιά" του Νέου Κόσμου, η Κάριτας Ελλάς άνοιξε επίσημα τις πόρτες ενός νέου Κοινωνικού Κέντρου.

Ο ένας χώρος λειτουργεί σαν Κέντρο Κοινωνικής Υποστήριξης και ο άλλος σαν Κέντρο Ημέρας. Οι υπηρεσίες του Κοινωνικού Κέντρου εστιάζουν στον ενήλικο πληθυσμό και παρέχονται τα παρακάτω: μαθήματα ελληνικής γλώσσας, κοινωνική και νομική υποστήριξη, πρόσβαση στο Internet – Skype για επικοινωνία με την Υπηρεσία Ασύλου, επαγγελματικός προσανατολισμός και εργασιακή συμβουλευτική, φοροτεχνική υποστήριξη, οικονομική συμβουλευτική καθώς και υποστήριξη στην ανάπτυξη επιχειρηματικών σχεδίων (business plan development).

Στο Κέντρο Ημέρας πραγματοποιούνται σεμινάρια επαγγελματικής κατάρτισης, σεμινάρια επιχειρηματικότητας και διάφορα εκπαιδευτικά και ενημερωτικά σεμινάρια και εργαστήρια προς κάθε ενδιαφερόμενο.

Οι ενήλικες αλλά και οι οικογένειες, μπορούν να χαλαρώσουν και να κοινωνικοποιηθούν, να παίξουν επιτραπέζια παιχνίδια, να απολαύσουν ζεστά ροφήματα, να παρακολουθήσουν ταινίες και αθλήματα, να έχουν πρόσβαση στη βιβλιοθήκη, καθώς και να χρησιμοποιούν τους διαθέσιμους υπολογιστές και τις ραπτομηχανές.

Επιπλέον, το Κέντρο Ημέρας προσφέρει μία ευρεία ποικιλία οργανωμένων δραστηριοτήτων για άνδρες και γυναίκες, οι οποίες λαμβάνουν χώρα σε ένα ζεστό και φιλόξενο περιβάλλον (δράσεις δημιουργικής απασχόλησης, σεμινάρια φωτογραφίας & ζωγραφικής, θεατρική ομάδα, προβολές ταινιών κ.λπ.).

Ο χώρος περιβάλλεται από μια μεγάλη αυλή, όπου φιλοξενούνται πολυάριθμες υπαίθριες πολιτιστικές δραστηριότητες και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

Συνολικά έχουν εξυπηρετηθεί περισσότερα από 10.000 άτομα στο Κοινωνικό Κέντρο του Νέου Κόσμου, από τον Ιούλιο του 2017 μέχρι και σήμερα ενώ αποτελεί ένα σημαντικότατο σημείο αναφοράς τόσο για την περιοχή του Νέου Κόσμου αλλά και γενικότερα για την περιοχή της Αθήνας και των γειτονικών δήμων.

Η Αναστασία Σπηλιοπούλου, υπεύθυνη του Προγράμματος του Κοινωνικού Κέντρου του Νέου Κόσμου, μιλώντας στο News 24/7 ανέφερε: "Θεωρούμε ότι πάντα μιλάμε για ένταξη. Όχι μόνο το δύσκολο κομμάτι του να βρει ο άνθρωπος που έρχεται δουλειά και να μάθει την γλώσσα, αλλά να μάθει τον πολιτισμό, να νιώσει οικεία, να νιώσει ότι συνδέεται και πως ο τόπος τον αφορά".

"Θυμάμαι ένα παιδί από την ομάδα φωτογραφίας μας. Ο λόγος που συνέχισε με την ομάδα, ήταν γιατί βρήκε και εκείνος "μια οικογένεια". Αυτό το αίσθημα είναι πολύ σημαντικό. Τώρα έχει βρει δουλειά. Το παιδί ένιωσε ότι κάπου ανήκει. Αυτό του έδωσε τη δύναμη να συνεχίσει", αναφέρει χαρακτηριστικά.

Εν κατακλείδι, έχοντας περάσει περίπου τέσσερις ώρες με τους ανθρώπους της Κάριτας, κατάλαβα ότι το σημαντικότερα που προσφέρουν είναι η ελπίδα και η προοπτική για κάτι καλύτερο σε έναν τόπο που σταδιακά, θα μπορούσαν να ονομάσουν μέσα τους, "νέα πατρίδα".

Και αν μη τι άλλο, για την Γκάιλα και τον Αμπάς, η προοπτική αυτή είναι ένας λόγος για να χαμογελούν ξανά.

Keywords
γειτονια, εν λόγω, business plan, αθηνα, διηνεκές, news, ελλαδα, γνώμονα, community, shelter, skype, business, νέα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, τραπεζα της ανατολης, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, Ημέρα της μητέρας, ξανα, επιτραπεζια παιχνιδια, βιντεο, δουλεια, εργασια, θανατος, ιραν, κοντρα, μητερα, μωρο, ονειρα, ονειρο, παιχνιδια, προγραμμα, σαμος, ταινιες, news, skype, αγαπη, ανθρωπος, ασυλο, βιογραφικα, βοηθεια, γλωσσα, γνώμονα, διαστημα, δυναμη, διηνεκές, ευκολα, ειπε, ειρηνη, εκφραση, ελπιδα, εν λόγω, επικοινωνια, ερχεται, εστια, ετων, εφυγε, ζωης, ιδεες, ιδια, υπηρεσια, υπηρεσιες, υπολογιστες, κειμενο, κουζινα, κομμωτηριο, λειτουργια, μπορεις, μυαλο, νομικη, ομαδα, παντα, οικογενεια, οντας, παιδι, παιδια, περιβαλλον, πορτες, ροφηματα, σεμιναρια, σπιτι, σχεδια, τουρκια, τονια, ωρες, αγνωστο, αγωνας, ανηκει, ασφαλεια, αυλη, community, χωρα, ιδιαιτερα, κηπο, κομματι, λεξεις, μεινει, μοιαζει, ποδια, shelter, ταξιδι, θελω να, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα