Η Κεραμέως εξακολουθεί να πετά την μπάλα στην εξέδρα για τα Προσωπικά Δεδομένα

Mε μία έντονη διάθεση για πανηγυρισμούς, το Υπουργείο Παιδείας έσπευσε την Παρασκευή να γνωστοποιήσει την απάντηση του Επιτρόπου Δικαιοσύνης της Κομισιόν Didier Reynders σε ερώτηση ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την τήρηση του γενικού κανονισμού για την προστασία δεδομένων (GDPR) κατά τη διάρκεια της τηλεκπαίδευσης.

Κατά το Υπουργείο λοιπόν και την πανηγυρική του ανακοίνωση "ο νόμος

που αφορά στην εξ αποστάσεως μάθηση αναφέρει ρητώς, μεταξύ άλλων, τη μη καταγραφή των διαδικτυακών συνεδριών, τη μη μετάδοση της εικόνας των μαθητών, τους τύπους των προς επεξεργασία δεδομένων και τη διάρκεια της επεξεργασίας.

Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι η σχετική Υπουργική Απόφαση εκδόθηκε μετά τη διενέργεια εκτίμησης επιπτώσεων σχετικά με την προστασία των δεδομένων. Τέλος, ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος επισημαίνει ότι τα ληφθέντα μέτρα προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο αποκάλυψης ευαίσθητων δεδομένων".

Αρα, συμπεραίνει κανείς, όλα καλά, όλα άψογα. Αλλωστε, όπως αναφέρει και το Υπουργείο στην ανακοίνωσή του, "αναδεικνύεται, για ακόμη μία φορά, ότι πίσω από την επίμονη μάχη κατά της δυνατότητας εξασφάλισης πρόσβασης όλων των μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία και κατά τη διάρκεια πανδημίας, κρύβονται μικροκομματικές σκοπιμότητες".

Είναι πράγματι έτσι τα πράγματα; Δυστυχώς για το Υπουργείο και τη λαλίστατη, κατά τα άλλα, Νίκη Κεραμέως τα πράγματα ΔΕΝ είναι έτσι. Αρκεί μία ματιά στο πλήρες κείμενο της απάντησης του Επιτρόπου το οποίο το ίδιο το Υπουργείο παραθέτει σε link.

Λέει, λοιπόν, ο κύριος Reynders στην τοποθέτησή του: "Με την επιφύλαξη των εξουσιών της Επιτροπής ως θεματοφύλακα των Συνθηκών, η παρακολούθηση και η επιβολή της εφαρμογής των κανόνων για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων εμπίπτουν κατά κύριο λόγο στο πεδίο αρμοδιοτήτων των εθνικών αρχών και δικαστηρίων. Στην προκειμένη περίπτωση, έχει εμπλακεί η ελληνική αρχή προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, η οποία θεώρησε ότι η επεξεργασία είναι κατ’ αρχήν νόμιμη υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και επί του παρόντος εξετάζει τις σχετικές καταγγελίες".

Απλή γνώση των Ελληνικών να έχει κανείς, διαπιστώνει με ευκολία ότι ο κύριος Reynders αφήνει το θέμα, ως οφείλει άλλωστε, στην ελληνική αρχή προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Μάλιστα, στην απάντηση του Επιτρόπου υπάρχει ως παραπομπή (με τον αριθμό 5 στο κείμενο) και η σχετική καταγγελία της ΟΙΕΛΕ η οποία έχει προσφύγει στην αρχή μαζί με την Διδασκαλική Ομοσπονδία. Ο άνθρωπος το λέει όσο πιο ξεκάθαρα μπορεί: Τον τελικό λόγο τον έχει η αρχή προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα η οποία πρόσφατα προχώρησε σε διαδικασία ακρόασης ενώ στη συνέχεια δέχθηκε και υπομνήματα πριν καταλήξει στην οριστική απόφασή της για το θέμα που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.

Και το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι το εξής: Τι ακριβώς πανηγυρίζει το Υπουργείο και γιατί; Μήπως προσπαθεί να προκαταλάβει την απόφαση και να δημιουργήσει πίεση στα μέλη της επιτροπής; Θέλουμε να πιστεύουμε ότι εν έτει 2020 μία φιλελεύθερη πολιτικός, όπως αυτοπροσδιορίζεται η Νίκη Κεραμέως, γνωρίζει ότι οι ανεξάρτητες αρχές αποφασίζουν (και πρέπει να αποφασίζουν) μακριά από πιέσεις και πολιτικούς "εξαναγκασμούς". Σε διαφορετική περίπτωση παραβιάζεται, βάναυσα, το κράτος δικαίου.

Η Κομισιόν προφανώς δεν μπορεί ούτε να λάβει απόφαση ούτε να επηρεάσει, γεγονός που φαίνεται ότι αγνοούν στο Υπουργείο Παιδείας. Εκτός πια και αν έχουμε να κάνουμε με κοινή, χαμηλού επιπέδου, προπαγάνδα.

Επί της ευκαιρίας, θέτουμε για άλλη μία φορά, συγκεκριμένα ερωτήματα στο Υπουργείο Παιδείας μήπως κάποιος ευαισθητοποιηθεί και απαντήσει:

1ον: Γιατί η Εκτίμηση Αντικτύπου δόθηκε στη δημοσιότητα τέσσερις μήνες (!) μετά την έναρξη της τηλεκπαίδευσης ενώ θα έπρεπε να διεξαχθεί πριν την έναρξη αυτής;

2ον: Γιατί δόθηκε στη δημοσιότητα μισή;

3ον: Μπορεί, βάσει του νόμου, η Ειρήνη Καπελλάκη, DPO του Υπουργείου αλλά την ίδια ώρα και μετακλητή υπάλληλος της Υπουργού, να διενεργήσει την Εκτίμηση Αντικτύπου; Προβλέπεται από το νόμο ο DPO να είναι ο άνθρωπος που διενεργεί τη διαδικασία;

Keywords
Τυχαία Θέματα