Ιράκ: Τουλάχιστον 18 νεκροί σε διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας

Τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις ανάμεσα σε αντικυβερνητικούς διαδηλωτές και στην αστυνομία που σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας στη Βαγδάτη, σύμφωνα με την αστυνομία και με ιατρικές πηγές, καθώς το υπουργικό συμβούλιο επιχείρησε να κατευνάσει την λαϊκή οργή για τη διαφθορά και την ανεργία με ένα νέο σχέδιο μεταρρυθμίσεων.

Η έκταση των διαδηλώσεων, στις οποίες έχουν σκοτωθεί από την Τρίτη σχεδόν 100 άνθρωποι, έχει αιφνιάδει τις αρχές. Δύο χρόνια μετά την ήττα του Ισλαμικού Κράτους,

το επίπεδο της ασφάλειας είναι καλύτερο σε σχέση με το παρελθόν, αλλά η διαφθορά είναι εκτεταμένη, οι θέσεις εργασίας λιγοστές και οι κατεστραμμένες υποδομές δεν έχουν ανακατασκευαστεί.

Το σχέδιο 17 σημείων του πρωθυπουργού Άντελ Άμπντουλ Μάχντι προέκυψε έπειτα από μια έκτακτη σύγκλιση του υπουργικού συμβουλίου χθες το βράδυ και έπειτα από ημέρες αόριστων δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις.

Το σχέδιο περιλαμβάνει επιδοτούμενη στέγαση για τους φτωχούς, επιδόματα για τους ανέργους, εκπαιδευτικά προγράμματα και μικρού ύψους δάνεια για τους νεαρούς ανέργους.

Οι οικογένειες των θυμάτων στη διάρκεια των πρόσφατων διαδηλώσεων επίσης θα λάβουν αποζημιώσεις, που συνήθως δίνονται σε μέλη των δυνάμεων ασφαλείας που χάνουν τη ζωή τους στον πόλεμο.

"Μέσα σε όλο αυτό, ορκίζομαι στο Θεό ότι η μοναδική μου έννοια είναι για τα θύματα", είπε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Σήμερα οι δρόμοι της πρωτεύουσας είναι μέχρι στιγμής ήσυχοι. Οι διαδηλώσεις συνήθως σημειώνονται αργότερα μέσα στην ημέρα.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν την Τρίτη στη Βαγδάτη, αλλά εξαπλώθηκαν γρήγορα σε άλλες πόλεις, κυρίως στα νότια.

Στην πόλη Νασιρίγια, όπου τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια της εβδομάδας, η αστυνομία έκανε χρήση πραγματικών πυρών εναντίον των διαδηλωτών χθες.

Είκοσι-τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις στη διάρκεια της νύχτας, ανάμεσά τους επτά αστυνομικοί, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας, νοσοκομειακές πηγές και το νεκροτομείο.

Οι διαδηλωτές πυρπόλησαν επίσης τα αρχηγεία πολλών πολιτικών κομμάτων στη Νασιρίγια, σύμφωνα με την αστυνομία.

Τα επεισόδια βίας ξέσπασαν και στην Ντιουανίγια, μια άλλη πόλη νότια της Βαγδάτης, όπου σκοτώθηκε τουλάχιστον ένα άτομο, σύμφωνα με την αστυνομία.

Το νέο σχέδιο του κυβερνητικού συμβουλίου πιθανόν δεν αρκεί για να κατευνάσει τους διαδηλωτές και τους πολιτικούς που έχουν συνταχθεί μαζί τους.

Οι αντιδράσεις ανάμεσα στις κοινοβουλευτικές ομάδες που έχουν ξεκινήσει να μποϊκοτάρουν τις συνεδριάσεις του Σώματος γιγαντώνονται και αυτό αυξάνει την πίεση προς τον πρωθυπουργό και το κυβερνητικό του συμβούλιο να παραιτηθεί.

Ο ιρακινός κληρικός Μοκτάντα αλ-Σαντρ, ο οποίος έχει πολλούς υποστηρικτές και ελέγχει ένα μεγάλο μέρος του κοινοβουλίου, ζήτησε την Παρασκευή την παραίτηση της κυβέρνησης και τη διενέργεια πρόωρων εκλογών. Τουλάχιστον μια ακόμη μεγάλη κοινοβουλευτική ομάδα έχει συνταχθεί μαζί του κατά της κυβέρνησης.

Αλλά τα ισχυρά πολιτικά κόμματα που κυριαρχούσαν στην πολιτική ζωή της χώρας από την εποχή της υπό τις ΗΠΑ εισβολής του 2003 και της ανατροπής του δικτάτορα Σαντάμ Χουσέιν δεν έχουν δείξει προθέσεις να εγκαταλείψουν τον έλεγχο των θεσμών που τελούν υπό την επιρροή τους.

Στην ανατολική Βαγδάτη την Παρασκευή και το Σάββατο ελεύθεροι σκοπευτές άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών τραυματίζοντας πολλούς ανθρώπους, είπαν δημοσιογράφοι του Reuters.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι από τα βίαια επεισόδια σκοτώθηκαν οκτώ μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και τραυματίστηκαν πάνω από 1.000, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Τουλάχιστον 95 διαδηλωτές σκοτώθηκαν σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters που βασίστηκε σε αστυνομικές και ιατρικές πηγές.

Τα επεισόδια αυτά είναι τα πιο αιματηρά στο Ιράκ μετά την ήττα του Ισλαμικού Κράτους το 2017 και έχουν κλονίσει την κυβέρνηση του Μάχντι.

Keywords
Τυχαία Θέματα