Ισραήλ: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν φρούριο της εποχής του βασιλιά Δαβίδ

Ισραηλινοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν σήμερα ένα φρούριο ηλικίας περίπου 3.000 ετών, στα κατεχόμενα Υψώματα του Γκολάν, το οποίο ενδέχεται να είχε οικοδομηθεί από συμμάχους του βασιλιά Δαβίδ.

Το φρούριο αυτό, χτισμένο από λίθους βασάλτη, ανακαλύφθηκε κοντά στον εβραϊκό οικισμό Χισπίν, στο πλαίσιο αρχαιολογικών ερευνών πριν από την κατασκευή, στην περιοχή αυτή, ενός νέου οικισμού. Το Γκολάν είναι υπό την κατοχή του Ισραήλ από το 1967, μετά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών.

Σύμφωνα με τον Μπάρακ Τζιν,

τον επικεφαλής της ανασκαφής που διενήργησε η Υπηρεσία Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, το οικοδόμημα αυτό εκτείνεται σε μια έκταση περίπου 1.000 τετραγωνικών μέτρων. Ένα μέρος του παρουσιάστηκε σήμερα στους δημοσιογράφους.

Στον χώρο, οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης μια πέτρα στην οποία είναι χαραγμένες φιγούρες, από τα μπράτσα των οποίων εκτείνεται κάτι που μοιάζει με κέρατα, καθώς και το αγαλματίδιο μιας γυναίκας που κρατά ένα μουσικό όργανο, πιθανόν ένα τύμπανο. Παρόμοια τεχνουργήματα είχαν βρεθεί και σε έναν άλλον αρχαιολογικό χώρο, εκείνον της Βηθσαϊδά, η οποία «σχετίζεται με την πρωτεύουσα του βασιλείου της Γεσουρί» (ή Γαργασί, όπως αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη). Το βασίλειο αυτό ιδρύθηκε κοντά στη λίμνη της Τιβεριάδας την εποχή του βιβλικού βασιλιά Δαβίδ, που θεωρείται ένας εκ των ιδρυτών του αρχαίου Βασιλείου του Ισραήλ.

Πρόκειται για το «πρώτο» φρούριο αυτής της περιόδου που ανακαλύπτεται στα Υψώματα του Γκολάν, σύμφωνα με την Αρχαιολογική Υπηρεσία και αποτελεί «ένα νέο κομμάτι στο παζλ», που θα επιτρέψει στους ειδικούς να αποκρυπτογραφήσουν τις σχέσεις του βασιλείου του Δαβίδ με τους ντόπιους συμμάχους του της Γεσουρί.

«Μόλις τώρα αρχίζουμε να ανακαλύπτουμε εκ νέου το Γκολάν», είπε ο Τζιν, σύμφωνα με τον οποίο από τις μελλοντικές έρευνες ίσως καταστεί εφικτό να διαπιστωθούν τα σύνορα του βασιλείου της Γεσουρί. «Πιστεύουμε ότι εκτεινόταν μέχρι τη Συρία», πρόσθεσε.

Οι αρχαιολογικές έρευνες παραμένουν ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη, γιατί τα αποτελέσματά τους μερικές φορές χρησιμοποιούνται από ενώσεις ή πολιτικά κόμματα για να θεμελιώσουν τις διεκδικήσεις τους σε αμφισβητούμενα εδάφη.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα