Καλύτερο κράτος και μελετημένα μέτρα στήριξης ζητούν οι επιχειρήσεις

Τα συν και πλην της οικονομικής συγκυρίας από τη σκοπιά των επιχειρήσεων καταγράφει η νέα ετήσια έρευνα της MRB για λογαριασμό του ΣΕΒ, όπου εκτός από το πλήγμα της πανδημίας, εν ολίγοις αποτυπώνεται η δυσθυμία τους τόσο για τα μέτρα στήριξης που έχει προσφέρει η κυβέρνηση όσο και η μη ικανοποίηση όσον αφορά την αποτελεσματική λειτουργία του κράτους.

Ειδικότερα, ως προς τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων για την

αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, η εικόνα είναι μικτή, με την πλειονότητα (το 47,3%) να θεωρεί αποτελεσματικά τα γενικά μέτρα την περίοδο Μαρτίου-Σεπτεμβρίου 2020, αλλά μη αποτελεσματικά (σε ποσοστό 45,3%) τα ειδικά μέτρα ανά κλάδο. Μεγαλύτερη δυσαρέσκεια καταγράφεται για τα μέτρα της περιόδου Οκτωβρίου-Νοεμβρίου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί η διαπίστωση πως το 48% των επιχειρήσεων δεν έχει σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας και δεν σκοπεύει και να αποκτήσει. Ως προτεραιότητες της κυβέρνησης προκειμένου να ανακάμψει η οικονομία από την κρίση της πανδημίας, οι επιχειρήσεις ιεραρχούν την εξασφάλιση της ρευστότητας με ανταγωνιστικούς όρους (44,9%), καθώς και τη διασφάλιση με κάθε μέσο της βιωσιμότητας εκείνων των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την κρίση της πανδημίας (36,1%).

Σε ότι αφορά τη λειτουργία του κράτους, ενώ χαιρετίζουν την ταχεία ψηφιοποίηση, με το 46,9% των επιχειρήσεων διαπιστώνει μεγάλη βελτίωση, και θεωρούν βελτίωση τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης, εν τούτοις ο βαθμός ικανοποίησης των επιχειρήσεων από την ποιότητα των Δημόσιων Φορέων και Υπηρεσιών σημειώνει υποχώρηση το 2020 σε 5,4 μονάδες (από 6,0 το 2019). Η δυσαρέσκεια προκύπτει για τη λειτουργία κρίσιμων φορέων, όπως τα Δικαστήρια και τα Υπουργεία, που αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για το 36,2% των επιχειρήσεων.

Πέρα από την αποτίμηση του κράτους, οι επιχειρήσεις αναγνωρίζουν τη σφοδρότητα της κρίσης, αλλά εκτιμούν πως οι συνέπειες θα είναι χρονικά περιορισμένες (από ένα έτος για το 45%, έως 2-5 για το 30%), ενώ η μεγάλη πλειονότητα των επιχειρήσεων (70%) δηλώνει ότι θα διατηρήσει σταθερό το προσωπικό της, με λιγότερο από το 10% να δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε μείωση. Αναδείχθηκε επίσης, η μεγάλη βαρύτητα που προσδίδουν οι επιχειρήσεις στην ανάγκη ταχείας και αποτελεσματικής αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης.

Μείζων εξαίρεση στη γενική πορεία βελτίωσης αποτελεί η εκτόξευση του ποσοστού των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν έλλειψη κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού και δεξιοτήτων από το 21% στο 38%. Αυτή η εξέλιξη συνδέεται με την ανάγκη παρακολούθησης της εντεινόμενης ψηφιοποίησης και των μεγάλων τεχνολογικών αλλαγών και την επιτακτική ανάγκη μεταρρύθμισης του συστήματος εκπαίδευσης και κατάρτισης, και η σύνδεσή του με την αγορά.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα