Κατηγορούμενος για ληστεία μετακομίζει στο Λονδίνο με έγκριση της Δικαιοσύνης

Μια πρωτοποριακή -για τα δεδομένα της ελληνικής Δικαιοσύνης- απόφαση εξέδωσε το Συμβούλιο Εφετών Πατρών, το οποίο επέτρεψε σε κατηγορούμενο για ληστεία να μετοικήσει μόνιμα στο Λονδίνο, ορίζοντας ότι πρέπει να δίνει το παρόν κάθε μήνα στο Ελληνικό Προξενείο.

Το δικαστικό συμβούλιο με το υπ’ αριθμ. 159/2019, βούλευμά του, αν και αρνήθηκε να άρει τον περιοριστικό όρο της εμφάνισής του μία φορά το μήνα σε Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του, ως αίτημα ουσία αβάσιμο, ωστόσο χαρακτήρισε εύλογη την τροποποίηση του όρο ως προς τον τόπο.

Οι δικαστικοί λειτουργοί δέχθηκαν

ότι αν και ο κατηγορούμενος έχει παραπεμφθεί σε δίκη για τις πράξεις της ληστείας, της επικίνδυνης σωματικής βλάβης και της παράνομης οπλοφορίας, δεν είναι ύποπτος φυγής ή απείθειας. «Δεν παρακωλύεται η απρόσκοπτη εκδίκαση της ποινικής υποθέσεως ούτε και ο προαναφερόμενος σκοπός του Νόμου παρακάμπτεται λαμβανομένου υπ' όψη ότι, ο αιτών ουδέποτε έχει εκδηλώσει τάσεις φυγής ή απείθειας του εισηγήτρια σε σχέση με τον μέχρι τούδε ήδη υφιστάμενο σε βάρος του, περιοριστικό όρο της αυτοπρόσωπου εμφανίσεως του», αναφέρουν οι δικαστές.

Νέα αρχή

Μάλιστα, το Συμβούλιο Εφετών δέχθηκε την παράκληση του κατηγορούμενου να ξεκινήσει μια νέα ζωή στο εξωτερικό, αφού αποφάσισε να επενδύσει σε εταιρία στη Μεγ. Βρετανία και ήδη κατοικεί εκεί, όμως χρειάζεται να επιστρέφει μια φορά το μήνα για να παρουσιάζεται στις ελληνικές αρχές.

«Θέλω να ξεκινήσω τη ζωή μου και την επαγγελματική μου δραστηριότητα από το μηδέν» ανέφερε ο κατηγορούμενος, με το δικαστικό συμβούλιο να εξηγεί πως ήδη ο κατηγορούμενος ζει στο εξωτερικό με την οικογένειά του και όπως επισημαίνει: «είναι αναγκαία για την πορεία της εταιρείας η συνεχής φυσική παρουσία του στο Λονδίνο προκειμένου να δύναται το μεν να διαχειρίζεται τα σχετικά με την εταιρεία ζητήματα το δε να παρέχει την εργασία του ανελλιπώς σε καθημερινή βάση πράγμα που ασφαλώς, καθίσταται αδύνατον ενόσω βρίσκεται στην Ελλάδα».

Όσο για τον κίνδυνο να φυγοδικήσει και να μην συλληφθεί ποτέ όσο βρίσκεται στο Λονδίνο, το συμβούλιο υποστηρίζει πως «η θέση αυτή αντικρούεται, εκτιμάται, σε περίπτωση απείθειας του κατηγορουμένου και δη της υπ' αυτού παραβιάσεως του συγκεκριμένου περιοριστικού όρου ήτοι της υποχρεώσεως του περί εμφανίσεως του κατά διαστήματα σε Ελληνική Προξενική Αρχή στο εξωτερικό, δια της ενεργοποιήσεως των Θεσμών α) του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Συλλήψεως οσάκις η εμφάνιση του αφορά σε Χώρα εντός της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και β) της εκδόσεως σε περιπτώσεις χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ενώσεως όπου ισχύουν διμερείς συμβάσεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα