Κορονοϊός: Περιορισμένα τα κρούσματα που νοσηλεύονται

Περισσότερα από 500 άτομα έχουν βρεθεί θετικά στον κορονοϊό τον τελευταίο μήνα. Σχεδόν τα μισά από αυτά εντοπίστηκαν στις τελευταίες 2 εβδομάδες, γεγονός το οποίο θα μεταφράζονταν και σε αύξηση των νοσηλειών και των εισαγωγών σε ΜΕΘ. Όμως τα στοιχεία από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, δείχνουν ότι αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται λόγω κορονοϊού συνολικά 37 άτομα, εκ των οποίων μόλις 11 σε κλίνες Εντατικής Θεραπείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, διασωληνωμένοι, δηλαδή άτομα με σοβαρές επιπλοκές, είναι 8. Το ποσοστό αυτό είναι αρκετά

χαμηλό και μεταφράζεται ως την επιτυχία της Ελλάδας να περιορίσει την εξάπλωση της επιδημίας στις ευπαθείς ομάδες, οι οποίες χρήζουν ιδιαίτερης ιατρικής φροντίδας.

Τα διεθνή στατιστικά στοιχεία αναφέρουν πως από το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, το 25% νοσεί σοβαρά και το 5% χρειάζεται νοσηλεία σε ΜΕΘ. Με βάση αυτές τις αναλογίες η Ελλάδα θα έπρεπε να νοσηλεύει περισσότερα από 50-60 άτομα, πολλά από αυτά σε ΜΕΘ και φυσικά να έχει αυξημένο αριθμό θανάτων.

Παρόλ΄ αυτά η διενέργεια σε ευρεία κλίμακα ελέγχων για των ιό, εντόπισε πολλά ασυμπτωματικά κρούσματα και το βασικότερο αρνητικά αποτελέσματα σε ευπαθείς ομάδες. Έτσι το ποσοστό των σοβαρότερων περιστατικών είναι χαμηλό.

Η διατήρηση της χαμηλής κάλυψης των κλινών για covid-19 την τρέχουσα περίοδο και η άμεση διαχείριση των όποιων εντοπισμένων κρουσμάτων, θεωρείται καίριας σημασίας για να κερδηθεί το στοίχημα στο άνοιγμα της τουριστικής αγοράς.

Θα έλεγε κανείς απλά ότι τα νοσοκομεία της χώρας είναι σχεδόν άδεια από περιστατικά κορονοϊού και ότι μπορεί το ΕΣΥ να αντεπεξέλθει σε ένα κύμα αυξημένων κρουσμάτων. Την ίδια στιγμή ο εντοπισμός κρουσμάτων σε ηλικίες στις οποίες δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα επιθετικός ο ιός, σημαίνει πως η απομόνωση και η ιχνηλάτηση είναι μέτρα αποτελεσματικά. Όμως πάντα διατηρείται η επιφύλαξη λόγω μεταδοτικότητας.

Όπως έχει σημειώσει μερίδα της επιστημονικής κοινότητας, ο αριθμός των κρουσμάτων θα πρέπει να μας βάζει όλους σε διαδικασία επαγρύπνησης αλλά αυτό δεν θα πρέπει να δημιουργεί πανικό. Τις επόμενες μέρες τα εισερχόμενα κρούσματα αναμένεται να αυξηθούν.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες από τα πλέον των 10.000 τεστ των τελευταίων δύο ημερών που έχουν γίνει σε άτομα που έχουν εισέλθει αεροπορικώς στη χώρα, είναι αδύνατον να μην υπάρχουν κρούσματα. Όμως αυτά δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.

Να υπενθυμίσουμε ότι χθες, κανένα νέο κρούσμα από πτήση δεν φαίνεται να εντόπισαν οι έλεγχοι για κορονοϊό που έχουν γίνει, αν και από τα 28 νέα, τα 7 ήταν εισαγόμενα. Την ίδια στιγμή σημαντική είναι η διασπορά κρουσμάτων στη χώρα, ενώ σε κόκκινο συναγερμό παραμένει η Περιφέρεια της Ξάνθης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, από τα 28 κρούσματα, 10 εντοπίστηκαν στην Περιφέρεια Ξάνθης, 2 στην Καστοριά, 2 στη Ροδόπη, 3 στη Δράμα, 1 στην Κοζάνη 2 στη Λάρισα και 1 στην Αττική.

Τα υπόλοιπα 7 είναι εισερχόμενοι πολίτες. Οι 2 εξ αυτών ήρθαν μέσω Προμαχώνα, 1 από Αλβανία, 1 από Βουλγαρία και 1 από Βοσνία. Επίσης εντοπίστηκε και 1 από Ινδία που έφτασε στην Ελλάδα μέσω Ολλανδίας, αλλά όχι με πτήση, ενώ περιλαμβάνεται και 1 κρούσμα από την Κάρπαθο.

Keywords
Τυχαία Θέματα