Κορονοϊός: Βαρύ το τίμημα σε ανθρώπινες ζωές μετά τα μέσα Ιουλίου

Επόμενο της ραγδαίας ανόδου των κρουσμάτων θεωρείται η αύξηση των συμπολιτών μας που χάνουν καθημερινά τη ζωή τους από την επιδημία του κορονοϊού όπως και οι εισαγωγές σε νοσοκομεία. Αρκεί να αναφέρουμε ότι από τις 16 Ιουλίου και μετά, ήτοι σε ένα διάστημα 55 ημερών, οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 52%σε σχέση με το διάστημα που είχε προηγηθεί από την αρχή της επιδημίας, φτάνοντας πλέον τους 293. Την ίδια ώρα στους 425 ανέρχονται οι ασθενείς με covid που νοσηλεύονται, με πάνω από 50 εξ αυτών σε ΜΕΘ.

Το γεγονός αυτό

δείχνει, ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί και η διενέργεια χιλιάδων τεστ ημερησίως, μπορεί σε ένα βαθμό να έθεσαν υπό έλεγχο την εξάπλωση της επιδημίας, όμως δεν έχουν καταφέρει να αναχαιτίσουν την επικινδυνότητά της σε ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών. Βέβαια τα πράγματα θα ήταν ακόμη χειρότερα εάν δεν είχαν ληφθεί αυστηρά μέτρα.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ στην πρώτη και επιθετική φάση της επιδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα μέσα σε ένα μήνα είχαν καταγραφεί 100 απώλειες ζωών συμπολιτών μας, με την παράλληλη ανάγκη νοσηλειών σε ΜΕΘ να διαμορφώνεται σε υψηλότερα νούμερα.

Τότε οι καταγραφές κρουσμάτων σε ημερήσια βάση ήταν ιδιαίτερα χαμηλές σε σχέση με σήμερα λόγω της χαμηλής δυναμικότητας που διέθετε η χώρα στη διενέργεια ελέγχων. Αυτό βέβαια μπορεί να οδηγήσει και στο συμπέρασμα ότι και τότε μπορεί να είχαμε πολλές δεκάδες επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, αν αντί για 1000-1500 τεστ διενεργούνταν δεκαπλάσια όπως και σήμερα.

Την ίδια στιγμή σήμερα βλέπουμε καθημερινά ότι πολλά κρούσματα συνδέονται με συρροές, άλλα γνωστά κρούσματα αλλά και ταξίδια. Αυτό δικαιολογεί και τη σημαντική αύξηση των μολύνσεων. Βέβαια βλέπουμε σήμερα και την ευρεία διασπορά του ιού σε όλη τη χώρα, κάτι το οποίο στην πρώτη φάση της επιδημίας είχε περιοριστεί δραστικά λόγω της απαγόρευσης των μετακινήσεων.

Με βάση όλα τα παραπάνω διαπιστώνουμε ότι εισερχόμαστε σε μια ιδιαίτερη κρίσιμη περίοδο με τον ιό να διατηρεί ενεργές εστίες σε πολλούς νομούς της χώρας. Οι πλέον έντονες, εξακολουθούν να είναι οι περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, περιοχές όπου συγκεντρώνεται και το μεγαλύτερο ποσοστό των ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σημαντική άνοδο νέων κρουσμάτων στα 248 και επίσης 46 άτομα να έχουν διασωληνωθεί. Η αύξηση αποδίδεται κυρίως σε συγκεκριμένες συρροές, όπως στην κονσερβοποιία των Γιαννιτσών και τη Μόρια, όμως υπήρξαν και 172 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 82 στην Αττική, τα οποία δε συνδέονται ούτε με συρροές, ούτε με ταξίδι. Το στοιχείο αυτό για μια ακόμη φορά προκαλεί ανησυχία.

Υπενθυμίζουμε ότι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 12080, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες. Από το σύνολο των κρουσμάτων, τα 2297 (19.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 5296 (43.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επίσης 46 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. Οι 11 (23.9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 87.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Στους 167 ασθενείς ανέρχονται οι ασθενείς που έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Επίσης μέχρι χθες είχαμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 293 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 108 (36.9%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα