Λαγκάρντ: Η Ελλάδα θα μπει στη ποσοτική χαλάρωση όταν εκπληρώσει τα κριτήρια

Συγχαρητήρια για την πρόοδο της Ελλάδας έδωσε η κ. Κριστίν Λαγκάρντ στην πρώτη της συνέντευξη ως πρόεδρος της ΕΚΤ ξεκαθαρίζοντας όμως ότι η ένταξη της χώρας στο QE προϋποθέτει την εκπλήρωση συγκεκριμένων κριτηρίων.

Εύσημα για την εντυπωσιακή όπως την χαρακτήρισε πρόοδο της Ελλάδας τόσο σε ότι αφορά την οικονομική ανάκαμψη όσο και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων επεσήμανε

μεταξύ άλλων η Κριστίν Λαγκάνρτ στην πρώτη της συνέντευξη ως πρόεδρος της ΕΚΤ. «Είναι πολύ εντυπωσιακή», τόνισε δίνοντας έμφαση τόσο στην ανάπτυξη όσο και στα πρωτογενή πλεονάσματα, για τα οποία σημείωσε ότι έχει γνώμη αλλά δεν θα την επαναλάβει. Ως γνωστό, η κ Λαγκάρντ έχει ταχθεί και κατά την θητεία της στην ηγεσία του ΔΝΤ υπέρ μιας δραστικής μείωσης των δημοσιονομικών στόχων για την Ελλάδα από ένα πρωτογενές πλεόνασμα στα 3,5% του ΑΕΠ που είχε συμφωνηθεί με τους Ευρωπαίους δανειστές μας στο 2% τη και το 1,5% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, ήταν ξεκάθαρη για σχετικά με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τονίζοντας ότι η συμμετοχή έχει προϋποθέσεις και έτσι όταν η χώρα καλύψει τα κριτήρια, αυτόματα θα μπει. Έως τότε πρέπει να σεβαστούμε τα κριτήρια και να παίξουμε με βάση τους κανόνες, σημείωσε.

Στην πρώτη της συνέντευξη Τύπου, η κα Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι δεδομένου του υποτονικού πληθωριστικού περιβάλλοντος συνεχίζει να είναι απαραίτητη μια εξαιρετικά διευκολυντική νομισματική πολιτική.

Η ίδια τόνισε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προσαρμόσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία εφόσον χρειαστεί, ενώ ταυτόχρονα παραμένει δεσμευμένη στη συμμετρία.

Το αδύναμο διεθνές εμπόριο και η αβεβαιότητα επιβαρύνουν τη μεταποίηση, σημείωσε η κα Λαγκάρντ, αν και τα εισερχόμενα στοιχεία δείχνουν ότι η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί. Την ίδια στιγμή, οι τομείς των υπηρεσιών και των κατασκευών δείχνουν ανθεκτικοί, πρόσθεσε.

Όσον αφορά τις προβλέψεις για την οικονομία, η κα Λαγκάρντ ανέφερε ότι η ΕΚΤ προβλέπει τώρα ότι η ανάπτυξη της ευρωζώνης θα διαμορφωθεί στο 1,2% το 2019, οριακά υψηλότερα από το 1,1% που αναμενόταν προηγουμένως. Το 2020, το ΑΕΠ της ευρωζώνης προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,1% έναντι προηγούμενης εκτίμησης για αύξηση 1,2%, ενώ το 2021 η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί στο 1,4%. Το 2022, η ανάπτυξη θα παραμείνει σταθερή στο 1,4%.

Η νέα πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι παραμένουν τα ρίσκα για την ανάπτυξη, αν και είναι λιγότερο έντονα από προηγουμένως.

Ο πληθωρισμός προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 1,2% το 2019, ενώ το 2020 θα υποχωρήσει στο 1,1%, προτού αυξηθεί στο 1,4% το 2021 και στο 1,6% το 2022.

Θα είμαι ο εαυτός μου

Σε μια προσωπική δήλωση η νέα πρόεδρος της ΕΚΤ άφησε να φανεί ότι οι οποιεσδήποτε συγκρίσεις ή παραλληλισμοί με τον προκάτοχό της το κ. Ντράγκι.

«Θα είμαι ο εαυτός μου και γι’ αυτό μην προσπαθήσετε να με παρερμηνεύσετε ή να με συγκρίνετε», δήλωσε η νέα επικεφαλής της ΕΚΤ, προκειμένου να αποφύγει τον κίνδυνο παρεξηγήσεων στην πρώτη της συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

H ίδια υποστήριξε επίσης ότι δεν θέλει να τη χαρακτηρίζουν ως «γεράκι» ή «περιστέρι», αλλά προτιμάει να τη θεωρούν «κουκουβάγια».

Σε ό,τι αφορά τη «στρατηγική αναθεώρηση», υποστήριξε ότι δεν είναι κάτι ασυνήθιστο, πόσο μάλλον που η προηγούμενη έγινε το 2003. Πρέπει να εξεταστούν όλα τα θέματα. Θα γυρίσουμε κάθε πέτρα, θα πάρουμε τον χρόνο μας, αλλά δεν θα πάρουμε πάρα πολύ χρόνο. Θέλουμε να ξεκινήσουμε τον Ιανουάριο και στόχος είναι να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος της χρονιάς.

Keywords
Τυχαία Θέματα