Μάγδα Φύσσα: Αν μπορούσαν οι Χρυσαυγίτες να με θάψουν, θα με θάβανε

Τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται από τις 20 Απριλίου του 2015 απ' όταν άρχισε η δίκη της Χρυσής Αυγής, ενώ έχουν σημειωθεί 345 κατά σειρά συνεδριάσεις.

Σε αυτά τα τέσσερα χρόνια που διήρκεσε μέχρι τώρα η δίκη έχουν εξεταστεί 135 μάρτυρες κατηγορίας, ενώ πλέον μπαίνουμε στην "τελική ευθεία".

Εδώ και τέσσερα χρόνια ξεδιπλώνεται το κουβάρι μιας δαιδαλώδους δίκης για τη ΧΑ που δικάζεται ως εγκληματική οργάνωση για τη δολοφονία Φύσσα, την απόπειρα ανθρωποκτονίας και επιθέσεων στους Αιγύπτιους

αλιεργάτες, καθώς και την υπόθεση απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ.

Η ελάχιστη δικαίωση για τα θύματα της ΧΑ θα είναι η καταδίκη των κατηγορούμενων. Σε αυτό ακριβώς στάθηκε η Μάγδα Φύσσα, η οποία μίλησε στον News24/7 στους 88,6 και στο μεγάλο αφιέρωμα που ετοίμασε η εκπομπή Διαδρομές Στην Ενημέρωση με τον Γιώργο Βούλγαρη, για τη δίκη.

"Τώρα πια δεν βλέπω καμία καθυστέρηση, καθυστέρηση υπήρξε στην αρχή λόγω των προβλημάτων που υπήρχαν, τα της δίκης τα οποία η απέναντι πλευρά ότι μπορούσε να διεκδικήσει το διεκδίκησε το να το αργοπορήσει. Μετά ήταν η αποχή, όχι δεν έχουμε καθυστερηση. Γνωρίζαμε όμως ότι θα είναι μια μεγάλη δίκη. Εντάξει, εγώ προσωπικά δεν πίστευα ότι θα πάει και τόσο", είπε.

Δεν θεωρώ ότι είμαι σύμβολο, είμαι υποχρεωμένη να είμαι εκεί, είμαι υποχρεωμένη για πολλούς να είμαι εκεί

Στην ερώτηση για το τι περιμένει να ακούσει από τα χείλη των δικαστών, απάντησε:

"Την καταδίκη. Καταδίκη σε όλη την οργάνωση. Και αφού τελειώσει όλο αυτό και βγει η απόφαση και τελειώσουμε με το δικαστήριο, θα ήθελα να μου απαντήσουν όμως και οι υπεύθυνοι πως έγινε και φτάσαμε σε αυτό το σημείο, το 2013 να χάσω εγώ τον γιο μου από τάγμα της Χρυσής Αυγής. Θα θελα κάποια στιγμή να μου το απαντήσουν πριν φύγω από αυτόν τον κόσμο. Γιατί το 2013 να χάσω εγώ το παιδί μου από τον φασισμό, από μία ναζιστική οργάνωση η οποία ξαφνικά αναπτύχθηκε και ξαφνικά είχε τέτοια δύναμη. Ας μου το απαντήσουνε".

Για το αν δεν αντιμετωπίστηκε αποφασιστικά στο ξεκίνημά της, η Μάγδα Φύσσα είπε:

"Φυσικά, για ποιο λόγο βγήκε, για ποιο λόγο εμφανίστηκε και είχε τέτοια ραγδαία άνοδο; Αυτά είναι τα ερωτήματα που θα ήθελα κάποια στιγμή να μου τα απαντήσουν. Τώρα όσον αφορά γιατί είμαι εγώ εκεί και σύμβολο και όλα αυτά. Δεν ήταν στόχος ζωής μου να γίνω σύμβολο. Ήθελα την οικογένεια μου, γι αυτό που πάλευα όλα αυτά τα χρόνια. Από εκεί και πέρα συνέβη όλο αυτό το τραγικό γεγονός, χάσαμε το παιδί μας, σε μια περίοδο εν καιρώ ειρήνης από τους ναζιστές. Είμαι υποχρεωμένη, δεν θεωρώ ότι είμαι σύμβολο, είμαι υποχρεωμένη να είμαι εκεί, είμαι υποχρεωμένη για πολλούς να είμαι εκεί, για τον Παύλο δεν είμαι σίγουρα. Ο Παύλος δεν γυρίζει πίσω.

Μακάρι να γινόταν κάτι και να μπορούσε να αλλάξει αυτό".

"Αν ήταν να αλλάξει και να γύριζε ο Παύλος και τον κόσμο ανάποδα θα γύριζα, αλλά δεν γυρίζει", συνέχισε. "Είμαι εκεί για άλλους ανθρώπους, για την πολιτική αγωγή, για τον κόσμο αυτόν που συμπαραστέκεται πραγματικά, που νιώθεις πράγματι ότι σε νιώθουνε, και πονάνε".

Για την επίθεση που δέχθηκε μέσα στο δικαστήριο, απάντησε:

"Δεν ήταν απλώς ειρωνεία αυτό που δέχθηκα, αν ήταν δυνατόν να με θάψουνε, θα με θάβανε. Δεν ήταν απλώς μια ειρωνεία, σε όλο αυτό το διάστημα έχω περάσει πάρα πολλά αλλά μου είναι παντελώς αδιάφορα πια. Από τη στιγμή που μπορώ και αντέχω αυτόν τον πόνο της απώλειας του παιδιού μου, θα αντέξω και όλα τα άλλα, δεν είναι εκεί το θέμα. Το θέμα είναι το πώς θα παλέψουμε εμείς, εδώ σαν οικογένεια να συνεχίσουμε χωρίς τον Παύλο μας".

"Για το δικό σας το καλό, για της κοινωνίας το καλό όχι για συγκεκριμένα για τα θύματα αυτά που έχουν ήδη, είναι ήδη νεκροί δεν θα γυρίσουν πίσω", να κάνετε ό,τι μπορείτε, παραίνεσε η Μάγδα Φύσσα το σύνολο των δημοσιογράφων.

"Για το υπόλοιπο πρέπει, για τον κόσμο αυτό εκεί έξω, για αυτά τα παιδιά τα καινούργια, δεν γίνεται να ζούνε με τον τρόμο και τον φόβο γιατί εκεί έξω υπάρχει μια εγκληματική οργάνωση", κατέληξε.

Κοντονής: Η καθυστέρηση της δίκης έχει να κάνει με το αντικείμενο και με την οργάνωση

Αν χαρακτηριστεί εγκληματική οργάνωση είναι στην αρμοδιότητα του Αρείου Πάγου να εξετάσει αν μπορεί να μετέχει στη Βουλή, είπε από τη δική του μεριά ο πρώην υπουργός δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής. "Χρειάζεται νομολογία", σημείωσε, "γιατί είναι κάτι πρωτόγνωρο αυτό που συμβαίνει ως γεγονός". "Τα ηγετικά στελέχη να πουν την αλήθεια και αυτό θα εκτιμηθεί στο τέλος της διαδικασίας", υπογράμμισε.

"Η καθυστέρηση της δίκης έχει να κάνει με το αντικείμενο και με την οργάνωση. Είχαμε δώσει βάρος να αυξηθούν οι δικάσιμοι και έχουμε φτάσει σε ικανοποιητικό αριθμό δικασίμων την εβδομάδα", δήλωσε χαρακτηριστικά.

"Η δίκη τελειώνει, είμαστε στο στάδιο των μαρτύρων υπεράσπισης, που προσπάθησε να καθυστερήσει την υπόθεση, τώρα τους αποσύρουν, γιατί έρχονται στο δικαστήριο και γίνονται πιο αξιόπιστοι από τους μάρτυρες κατηγορίας" συνέχισε.

Χαρακτήρισε δε ανοησία της ηγεσίας τη ΝΔ να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ οτι καθυστερεί επίτηδες τη δίκη κι ότι ταυτίζεται με τη Χρυσή Αυγή.

Μιχαλολιάκος είναι ο οργανωτής κι ο ιθύνων νους της οργάνωσης", κατέληξε. Ανέφερε πως η προσωπική του γνώμη είναι πως η ΧΑ είναι εγκληματική οργάνωση και λειτουργεί όπως το ναζιστικό κόμμα της Γερμανίας.

Κώστας Παπαϊωάννου: Κοιτάζουν να σώσει ο καθένας τον εαυτό του

"Όσο πλησιάζουμε προς την ετυμηγορία κοιτάζει ο καθένας να σώσει τον εαυτό του, είπε ο Κώστας Παπαϊωάννου, τέως ΓΓ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και μέλος τους Golden Dawn Watch.

Πρόσθεσε ότι παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις ως προς την υπερασπιστική γραμμή κι έφερε για παράδειγμα τον Μίχο που -όπως είπε- κράτησε αποστάσεις από τους υπόλοιπους.

"Μέχρι τώρα κάλυπταν τον αρχηγό, θα δούμε πως θα πάει μέχρι το τέλος", είπε.

Τόνισε ότι μέχρι τώρα έχουν έρθει ως μάρτυρες υπεράσπισης το 1/3 όσων είχαν παρουσιαστεί.

Οι δικηγόροι τους τους αποσύρουν και δεν φέρνουν μάρτυρες, χωρίς καν να υποστηρίξουν ότι υπήρξε κόλλημα, είναι συνειδητή επιλογή των κατηγορούμενων να κωλυσιεργήσουν, υποστήριξε ο κ. Παπαιωάννου.

Δένδιας: Η αργά απονεμόμενη δικαιοσύνη δεν είναι δικαιοσύνη

Είναι ηθικό και νομικό ζήτημα αν κατέβει στις εκλογές η Χρυσή Αυγή", είπε τέλος από τη δική του μεριά ο δικηγόρος και Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, μιλώντας και εκείνος στο μεγάλο αφιέρωμα για τη δίκη.

"Η κοινωνία πρέπει να δείξει πώς δεν μπορεί να βγει αυτή η επιλογή", είπε, για να σχολιάσει:

"Η αργά απονεμόμενη δικαιοσύνη δεν είναι δικαιοσύνη".

Keywords
Τυχαία Θέματα