Με ρωγμές και ρήγματα η άτυπη Σύνοδος για το προσφυγικό

Για μια «κοινή ευρωπαϊκή λύση στο μεταναστευτικό και το προσφυγικό» αναφέρθηκαν οι περισσότεροι ηγέτες προσερχόμενοι στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες. Σε μια συζήτηση που αναμένεται «δύσκολη», με ρωγμές και ρήγματα, χωρίς τις τέσσερις χώρες του Βίσενγκραντ και με την ιταλική κυβέρνηση… εναντίον όλων, οι ηγέτες υπό τον Πρόεδρο Γιούνκερ θα κληθούν να μιλήσουν μεταξύ τους για το ζήτημα που πιο πολύ από ποτέ έχει συνταράξει τα θεμέλια της ΕΕ τα τελευταία τρία χρόνια.

Λίγο μετά τις 4.30 ώρα Ελλάδας, οι 16 ηγέτες είχαν μεταβεί στον 13ο όροφο του κτιρίου της Κομισιόν, προκειμένου να ξεκινήσουν την συζήτηση-προετοιμασία ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας (Πέμπτη-Παρασκευή).

«Δεν θα βρούμε άμεσα λύση» παραδέχθηκε η Καγκελάριος Μέρκελ που δεν δέχθηκε να απαντήσει σε καμία ερώτηση. Ούτε σε αυτήν αν η Σύνοδος γίνεται για να σωθεί ο κυβερνητικός σχηματισμός της Γερμανίας. «Να σεβαστούμε τις Ευρωπαϊκές αξίες. Κι αυτές είναι ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και η αλληλεγγύη», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν, που πάντως μίλησε για την ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων, τον περιορισμό των δευτερογενών μετακινήσεων και την μεταρρύθμιση της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου.

Η έκπληξη όμως προέκυψε από τον νέο Ιταλό Πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε ο οποίος κατεβαίνει με δική του, ιταλική πρόταση στην μίνι-Σύνοδο, η οποία ουσιαστικά προτείνει την κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνο. «Ηταν ένας κανονισμός για μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε το θέμα με διαρθρωτικό τρόπο», δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων. Έκπληξη επίσης και ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, εκ των πρωταγωνιστών του λαϊκιστικού ρεύματος στην ΕΕ που «ξορκίζει» το μεταναστευτικό, ο οποίος πάντως σήμερα υποστήριξε την «ευρωπαϊκή λύση».

«Συζητούμε για προστασία συνόρων και περιορισμό των δευτερογενών μετακινήσεων ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ξέρουμε ότι δυστυχώς στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν θα έχουμε μια πλήρη λύση στο μεταναστευτικό ζήτημα, γι' αυτό θα υπάρξουν διμερείς και τριμερείς συμφωνίες για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον - δεν θα περιμένουμε πάντα και τα 28 μέλη, αλλά θα σκεπτόμαστε τι είναι σημαντικό σε ποιόν», είπε η Καγκελάριος Μέρκελ. «Αυτή η αναζήτηση ενός 'modus vivendi' και η συνέχιση της δουλειάς για να έχουμε μια κοινή ευρωπαϊκή λύση βρίσκεται στο κέντρο των σημερινών συνομιλιών. Η δουλειά θα συνεχιστεί τις ερχόμενες ημέρες.

«Η Γαλλία είναι η δεύτερη χώρα σε αιτήσεις ασύλου και δε δέχεται μαθήματα από κανέναν», είπε ο Μακρόν, «απαντώντας» ουσιαστικά στον Ιταλό Σαλβίνι.

«Το σημαντικό για το Βέλγιο είναι ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, είναι μια προϋπόθεση για να είναι ασφαλής η ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων στη ζώνη Σένγκεν», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ κατά την άφιξή του στην άτυπη μίνι σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών για το μεταναστευτικό. «Δεύτερο σημαντικό σημείο σήμερα είναι να καταστήσουμε σαφές ποιες είναι οι εν δυνάμει προϋποθέσεις για τη δημιουργία hotspot και κέντρων υποδοχής βάσει του διεθνούς δικαίου. Το τρίτο σημείο είναι πως είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μια συμφωνία για το Δουβλίνο για να εγγυηθούμε αλληλεγγύη και ευθύνη», δήλωσε ακόμη ο βέλγος πρωθυπουργός.

«Δεν είναι ώρα να δείχνουμε ο ένας τον άλλον, δεν είναι ώρα για παιχνίδι ευθυνών, είναι η ώρα να μιλήσουμε όλοι μαζί και να βρούμε λύσεις. Δεν πιστεύω ότι μπορεί να υπάρχει μία μόνο λύση. Είναι πολυδιάστατο πρόβλημα και χρειάζεται αντίστοιχες λύσεις», είπε ο Τζοζέφ Μουσκάτ, Πρωθυπουργός της Μάλτας.

«Μεγάλη έμφαση δίνουμε και στη συνεργασία με χώρες εκτός ΕΕ και τις χώρες καταγωγής. Ήδη η ΕΕ συνεργάζεται με τη Λιβύη, θα ψάξουμε να βρούμε και άλλες συνεργασίες, όπως συμφωνήσαμε χθες και με τον Ισπανό πρωθυπουργό», τόνισε ο Πρόεδρος Μακρόν.

«Η στάση με την οποία ερχόμαστε σε αυτή τη μίνι Σύνοδο κορυφής και θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα θα είναι εποικοδομητική, είναι η συζήτηση χωρίς αποκλεισμούς, για την παροχή λύσεων. Να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας που πιστεύω ότι ισπανική κοινωνία και το σύνολο των ισπανικών Αρχών μπορεί να συνεισφέρει πολλά για το πώς να διαχειριστούμε αυτό το ζήτημα», είπε ο Ισπανός Πρωθυπουργός Πέδρο Τσάντσεθ.

«Δεσμευόμαστε στις αρχές της ΕΕ. Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στην παγκόσμια πρόκληση που δημιουργούν τα μεταναστευτικά ρεύματα που έρχονται ειδικά τώρα μέσω της δυτικής οδού και θα ζητήσουμε επίσης την υποστήριξη των κρατών μελών για τον καλύτερο έλεγχο της ροής που υφίστανται στη δυτική Μεσόγειο», κατέληξε ο Πέδρο Σάντσεθ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σύνοδος,synodos