Μητσοτάκης για ψήφο αποδήμων: Θα ψηφίζει τώρα η γενιά του brain drain

Για εθνική νίκη και χρέος της Ελλάδας απέναντι στα παιδιά της έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπιζόμενος στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, το οποίο όπως είπε δεν ήταν η ιδανική αλλά ήταν η μόνη ρεαλιστική και εφαρμόσιμη λύση.

Υπενθύμισε ότι το νομοσχέδιο υπήρξε ένα προϊον

συμβιβασμού μεταξύ των κομμάτων και τόνισε ότι: “Διαφορετικά το μείζον θα υποτασσόταν στο έλασσον και αντί να κάνουμε ένα σημαντικό βήμα μπροστά από την καθήλωση, θα υποχωρούσαμε δύο βήματα στο όνομα ενός άλματος που δεν θα κάναμε ποτέ. Με άλλα λόγια δεν θα δίναμε δυνατότητα ψήφου στους Έλληνες πού διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό όπως συνέβαινε επί μισό αιώνα, ενώ τώρα έχουμε ένα νόμο έστω και με κάποιες εκπτώσεις”.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα σημείωσε πως: “Όλη η γενιά του brain drain, όλα τα νέα παιδιά που έφυγαν από τα χρόνια της κρίσης, υπάγονται αυτόματα στις προβλέψεις του νόμου και πολλοί από τους Έλληνες που έφυγαν παλαιότερα και κατοικούν στο εξωτερικό θα κάνουν χρήση του δικαιώματος να ψηφίσουν στο μόνιμο τόπο διαμονής τους”.

Δήλωσε δε περήφανος που το νομοσχέδιο έρχεται με πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας και με συναίνεση που δήλωσε βέβαιος ότι θα είχε επιτευχθεί νωρίτερα εάν η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αποδεχθεί τη γαλάζια πρόταση νόμου. “Κάλλιο αργά παρά ποτέ” σχολίασε όμως ο κ.Μητσοτάκης χαρακτηρίζοντας ιστορική τη σημερινή συνεδρίαση, κάνοντας λόγο για διακομματικό διάλογο, νίκη του κοινοβουλευτισμού και της ενότητας, υπόδειγμα συναίνεσης και συνεννόησης.

Υπενθύμισε ότι εξαρχής είχε δηλώσει πως ευελπιστούσε το νομοσχέδιο να ψηφιζόταν και από τους 300 της Βουλής. Δήλωσε όμως ευχαριστημένος γιατί έστω θα πλησιάσουμε αυτό τον αριθμό και απηύθυνε έκκληση τελευταίας στιγμής στο μόνο κόμμα που έχει δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο να αναθεωρήσει τη στάση του, δηλαδή στο ΜεΡΑ25.

Απευθύνθηκε δε προσωπικά στο Γιάνη Βαρουφάκη λέγοντας: “Θα θεωρούσα εξαιρετικά σημαντικό, για συμβολικούς λόγους, το παρόν νομοσχέδιο, παρά τις ατέλειές του και τις αδυναμίες του, να έχει υπερψηφιστεί από όλους ανεξαιρέτως τους Έλληνες βουλευτές”.

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι η αρχική εισήγηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας και η αρχική εισήγηση του ΚΙΝΑΛ ήταν σαφώς πιο “γενναιόδωρες” προς τους πολίτες του εξωτερικού. Υπενθύμισε ότι η πρόταση της ΝΔ δεν έθετε περιορισμούς για το εύρος του εκλογικού σώματος και προέβλεπε επιστολική ψήφο. Δήλωσε όμως ότι είχε χρέος να φανεί ευέλικτος για την επίτευξη του μεγάλου στόχου. Υπενθύμισε ότι η αρμόδια διακομματική επιτροπή συνεδρίασε σε ένα δεκαήμερο τρεις φορές και ότι ο ίδιος συναντήθηκε με τους πολιτικούς αρχηγούς επιδιώκοντας τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, ενώ ευχαρίστησε τους υπουργούς Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη.

Οι τέσσερις άξονες του νομοσχεδίου, αποτέλεσμα της διαβούλευσης των κομμάτων

Ο κ.Μητσοτάκης σημείωσε ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου αποτυπώνουν τα τέσσερα βασικά σημεία όπου σημειώθηκαν συγκλίσεις.

Πρώτον, την απόλυτη προσμέτρηση της ψήφου των εκτός επικρατείας Ελλήνων ψηφοφόρων στο συνολικό εθνικό αποτέλεσμα. “Απορώ πως μπορούσε να σκεφτεί κανείς οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική πρόταση, κάθε διαφορετική προσέγγιση θα ήταν τελείως αντισυνταγματική” είπε μάλιστα “καρφώνοντας” το ΣΥΡΙΖΑ.

Δεύτερον, τόνισε ότι οι μόνιμοι κάτοικοι του εξωτερικού θα μπορούν να ασκούν το δικαίωμά τους σε εκλογικά τμήματα με 40 τουλάχιστον εκλογείς.

Τρίτον αυξάνονται από 12 σε 15 οι βουλευτές Επικρατείας και στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας των κομμάτων θα βρίσκονται τρεις υποψήφιοι της διασποράς.

Κάθε άλλη λύση σχετικά με τη σταυροδοσία των εκλογέων του εξωτερικού θα δημιουργούσε ανυπέρβλητα τεχνικά προβλήματα, είπε ο πρωθυπουργός, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι την πρόταση τρεις στους 15 υποψηφίους του ψηφοδελτίου Επικρατείας των κομμάτων να είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού, εκ των οποίων ένας τουλάχιστον να βρίσκεται σε μία από τις πρώτες τρεις θέσεις, ήταν πρόταση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά. Και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση την αποδέχθηκε, γιατί εξασφαλίζει ότι τα κόμματα που θα εκλέξουν τουλάχιστον τρεις βουλευτές Επικρατείας θα εκλέξουν τουλάχιστον έναν εκπρόσωπο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Τέταρτον, τέθηκαν δύο προϋποθέσεις, όχι όμως από την κυβερνητική πλειοψηφία όπως υπογράμμισε, για την εγγραφή των αποδήμων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ώστε να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους.

Ο κ.Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι οι όροι οικονομικής δραστηριότητας και διαμονής στην Ελλάδα δύο έτη κατά τα τελευταία 35 χρόνια, τέθηκαν από το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ Ελληνική Λύση, ΚΙΝΑΛ και ΝΔ δεν τους θεωρούσαν απαραίτητους. “Θέλω να είμαι ξεκάθαρος οι περιορισμοί αυτοί ήταν αποτέλεσμα της αναγκαίας προϋπόθεσης για να υπάρξει ο αριθμός των ψήφων που απαιτούνται” τόνισε, απευθυνόμενος στους ομογενείς που διαμαρτύρονται για τον αποκλεισμό τους.

Υπογράμμισε επίσης ότι όσοι δεν εμπίπτουν στις προϋποθέσεις του νομοσχεδίου, δεν θα χάσουν το δικαίωμα της ψήφου στο εκλογικό τμήμα που είναι εγγεγραμμένοι εντός Ελλάδος. “Δεν συζητάμε για πρόσθετο δικαίωμα, συζητάμε για μία διευκόλυνση στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος” τόνισε.

Μίλησε όμως και για διεύρυνση της ψήφου, καθώς για πολλούς Ελληνες του εξωτερικού αίρεται το εμπόδιο του οικονομικού κόστους ενός ταξιδιού στην Ελλάδα για ένα σαββατοκύριακο, αλλά και για κοινοβουλευτική επιτυχία.

Keywords
Τυχαία Θέματα