Μόρια: Δεν υπάρχει νεκρό μωρό σύμφωνα με την ΕΛΑΣ - Από βραχυκύκλωμα η φωτιά

Μία νεκρή είναι ο οριστικός όπως όλα δείχνουν απολογισμός από τα τραγικά χθεσινά γεγονότα στο Κέντρο Υποδοχής Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.) στη Μόρια στη Λέσβο, όπου φωτιά σε κοντέινερ πήρε μεγάλες διαστάσεις και επεκτάθηκε σε ακόμη 7 κοντέινερ στον χώρο της δομής.

Από την έως τώρα έρευνα και τα ευρήματα της νεκροψίας προκύπτει πως η απανθρακωμένη σορός ανήκει σε γυναίκα και ενδεχομένως στην μοναδική αγνοούμενη από την δομή, που είναι μία γυναίκα από το Αφγανιστάν.

Στο κοντέινερ ζούσε μαζί με το παιδί της όπως επίσης κατοικούσαν μία ακόμη γυναίκα με το παιδί της και ένα

ζευγάρι με τα έξι παιδιά του. Όλοι βρέθηκαν ζωντανοί όπως και το παιδί της άτυχης γυναίκας και μοναδική αγνοούμενη είναι η γυναίκα που βρέθηκε απανθρακωμένη.

Επίσης ζωντανοί βρέθηκαν και όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες που διαβιούσαν και στα υπόλοιπα 7 κοντέινερ όπου μεταδόθηκε η φωτιά.

Από τον χώρο μεταφέρθηκαν για ανάλυση και δύο κουβέρτες, μεταξύ των οποίων και μία κουβέρτα που περιέφερε ομάδα των εξεγερμένων ως δήθεν καμένο μωρό που είχε καμένα ρούχα ενώ στην άλλη κουβέρτα βρέθηκε ανθρώπινος ιστός και έχει ληφθεί δείγμα DNA μήπως πρόκειται για ιστό της θανούσας.

Σε βραχυκύκλωμα φαίνεται να οφείλεται η φωτιά και όχι σε δόλια ενέργεια

Αν και η έρευνα του Ανακριτικού Τμήματος της Πυροσβεστικής βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, φαίνεται πως από τα έως τώρα ευρήματα, η φωτιά ξέσπασε εξαιτίας βραχυκυκλώματος που προκλήθηκε σε καλώδιο στην οροφή του λυόμενου οικίσκου.

Αντίστοιχα δεν έχει βρεθεί στοιχείο εμπρησμού ακόμη στην φωτιά που προηγήθηκε και ξέσπασε σε παρακείμενη με την δομή, χορτολιβαδική έκταση.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι αναφορές από συνδικαλιστές της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας για τα αίτια της πυρκαγιάς έχουν προκαλέσει τον εκνευρισμό της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, καθώς μεταξύ άλλων δεν στηρίζονται σε στοιχεία και ευρήματα.

Στο σημείο ξεκινούν οι διαδικασίες καθαρισμού και αποκατάστασης των ζημιών, ενώ μέχρι το μεσημέρι αναμένεται να μεταφερθούν 250 μετανάστες από το ΚΥΤ Μόριας σε δομές φιλοξενίας της ενδοχώρας, ως μία πρώτη ανακούφιση της δομής και θα συνεχιστεί η μεταφορά με προτεραιότητα της οικογένειες και με στόχο να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πριν χειμωνιάσει εντελώς, σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν στην τελευταία σύσκεψη με τους Περιφερειάρχες στο Υπουργείο Προστασίας του πολίτη για ίση κατανομή του κόσμου στην ενδοχώρα και πρωτίστως σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα που ενοικιάζονται.

Bίντεο drone από τις δύο πυρκαγιές:

Πρόσθετα, από το ΚΥΤ Μόριας μεταφέρθηκαν χθες στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης 17 άτομα, 9 άντρες, 6 γυναίκες και δύο παιδάκια, όλοι τους με ελαφρά τραύματα, για τα οποία τους παρασχέθηκαν οι Πρώτες Βοήθειες, καθώς επίσης από τα επεισόδια τραυματίστηκαν ελαφρά τέσσερις αστυνομικοί και ένας πυροσβέστης και προκλήθηκαν φθορές από πέτρες σε περιπολικά της Αστυνομίας και σε τρία οχήματα της Πυροσβεστικής.

Για την εξέγερση βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Μυτιλήνης, ώστε να εντοπιστούν οι υπαίτιοι των επεισοδίων.

Υπενθυμίζεται ότι χθες μετέβησαν ενισχυτικές αστυνομικές δυνάμεις στο νησί και έγινε περιορισμένη χρήση χημικών για την αντιμετώπιση των εντάσεων. Ενδεικτικό της κρίσης είναι ότι στο σημείο μετέβησαν άμεσα ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής και ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη με όλους τους επικεφαλής των Αρχών, όπως και σήμερα το πρωί, ενώ ακολούθησε συνέντευξη τύπου από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Για τον ίδιο λόγο πραγματοποιείται και υπουργικό συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου όπου μάλιστα αναμένεται ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη να αναφερθεί και στο νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα διέπει τις διαδικασίες ασύλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα