Νέα σχολική χρονιά: Πώς θα προφυλάξετε το παιδί σας από ιώσεις και ψείρες

Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου έχει αρχίσει, με γονείς και παιδιά να προετοιμάζονται για τους επόμενους μήνες, κατά τους οποίους εκτός από τα μαθήματα, θα πρέπει να αντεπεξέλθουν και στα "συνοδευτικά", όπως οι ιώσεις, οι ψείρες κτλ., προβλήματα που είναι πιο έντονα στα παιδιά του δημοτικού και του νηπιαγωγείου.

Όσον αφορά στο πώς μπορούν οι γονείς να προετοιμαστούν για ό,τι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν κατά τη διάρκεια της χρονιάς, τα πράγματα είναι μάλλον απλά και τα βήματα συγκεκριμένα δια στόματος του παιδιάτρου Σταμάτη Τσουνάκη, που

μίλησε στο News 24/7.

"Η πιο συχνή από τις ασθένειες που μπορεί να κολλήσουν τα παιδιά είναι οι ιώσεις. Θα επιστρέψουν και θα συγκεντρωθούν ξανά μαζί, στο πρώτο πράγμα που είναι πιο επιρρεπή είναι να εμφανίσουν ιώσεις. Σ' αυτό πέρα από το ότι το ίδιο το σχολείο πρέπει να φροντίσει για τον καλό αερισμό των τάξεων και τη σωστή θέρμανση, τα ίδια τα παιδάκια θα πρέπει να πλένουν καλά τα χέρια τους. Είναι καλό να έχει μαζί του το καθένα το δικό του σαπούνι. Πολύ βασικό είναι και να μην βάζουν τα χέρια τους στο πρόσωπο. Κάποιος γονιός που βλέπει ότι το παιδί του δεν είναι πολύ καλά, ας μην το στέλνει στο σχολείο, ας το κρατήσει στο σπίτι, τουλάχιστον για κανένα 24ωρο, να δει τι εξέλιξη θα υπάρχει" δήλωσε ο κ. Τσουνάκης.

Και πρόσθεσε αναφορικά με το αν μπορεί να κολλήσουν κάτι από την τουαλέτα: "Είναι δύσκολο να πούμε ότι τα παιδιά θα κολλήσουν κάτι από τις τουαλέτες γιατί μιλάμε για τουαλέτες παιδιών. Δεν υπάρχουν νοσήματα στα παιδιά που μεταδίδονται τόσο εύκολα, από την τουαλέτα. Αν μπορούσαμε να σκεφτούμε κάτι θα λέγαμε την ηπατίτιδα Α αλλά κανονικά όλα τα παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο θα πρέπει να έχουν κάνει το σχετικό εμβόλιο, βάσει του εμβολιαστικού προγράμματος. Γενικώς θα πρέπει να υπάρχει καθαριότητα στις τουαλέτες που είναι ευθύνη του σχολείου και τα παιδιά να πλένουν και σ' αυτή την περίπτωση καλά τα χέρια τους".

Ερωτηθείς για το πώς μπορεί θα θωρακιστεί ένα παιδί ο κ. Τσουνάκης απάντησε: "Η σωστή διατροφή πολύ σημαντική και ένας επαρκής ύπνος. Ένα παιδί του δημοτικού πρέπει να έχει έναν βραδινό ύπνο 9-10 ωρών. Σε παιδιά με ειδικές καταστάσεις, όπως το βρογχικό άσθμα, ο σακχαρώδης διαβήτης είναι απαραίτητο και το εμβόλιο της γρίπης, το οποίο μπορεί να κάνει και οποιοδήποτε άλλο παιδί".

Για το μεγάλο κεφάλαιο "ψείρες", ο παιδίατρος τόνισε: "Οι ψείρες είναι ένα ζήτημα. Αφορούν όλες τις κοινωνικές ομάδες και τα αγοράκια και τα κοριτσάκια. Πηγαίνουν παντού. Συνήθως η ψείρα δεν κάνει πολύ μακρινά ταξίδια. Τα παιδιά κολλάνε αν ακουμπάνε τα κεφάλια τους, τους ώμους τους, τα ρούχα τους. Θα πρέπει τα παιδιά να μην ανταλλάσσουν χτένες, κοκαλάκια, τσιμπιδάκια. Θα πρέπει, επίσης, να υπάρχει φροντίδα από το σχολείο, τα μπουφάν, τα κασκόλ τα παιδιών να μην τοποθετούνται το ένα πάνω ή δίπλα στο άλλο. Καλό θα είναι να υπάρχει ξεχωριστό σημείο για κάθε ένα παιδί, π.χ. η καρέκλα του. Καλό θα είναι και οι γονείς κατά διαστήματα να ελέγχουν το κεφάλι του παιδιού τους μήπως εντοπίσουν κάποια κόνιδα.

Θα συνιστούσα την χρήση των λοσιόν που μπαίνουν προληπτικά. Δεν είναι πανάκεια, μικρό το ποσοστό της κάλυψης αλλά είναι κάτι. Αν κάποιος βάζει τη λοσιόν αλλά αδιαφορεί για όλα τα υπόλοιπα μέτρα, μάλλον θα κολλήσει. Καλό θα είναι αν υπάρχει κρούσμα να ενημερώνεται το σχολείο και τα υπόλοιπα παιδιά. Πολλές φορές θεραπεύεσαι αλλά ξανακολλάς γιατί το άλλο παιδάκι δεν έχει κάνει τη θεραπεία".

Keywords
Τυχαία Θέματα