Ο Μητσοτάκης θέλει να ξηλώσει την "κυβέρνηση κουρελού" και ανησυχεί για ΚΙΝΑΛ

Την πρόβλεψη του χθες στη Βουλή ότι και με 151 αυτή η κυβέρνηση θα είναι περιορισμένου χρόνου, θέλει να κάνει πράξη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης και ταυτόχρονα στρέφει την προσοχή του στην ψηφοφορία για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ότι πρόκειται για κυβέρνηση κουρελού και έθεσε και από το βήμα του Κοινοβουλίου το ζήτημα που νωρίτερα

έθετε η ΝΔ: Πως δεν θα επιτρέψει στο ΣΥΡΙΖΑ να αντικαταστήσει τους βουλευτές των ΑΝΕΛ που μετέχουν στις επιτροπές της Βουλής με δικούς του βουλευτές, ώστε να διατηρήσει την πλειοψηφία και να μπορεί να εγκρίνει νομοσχέδια με άνεση για να πηγαίνουν στην ολομέλεια. “Δεν έχετε 151, 145 έχετε” είπε άλλωστε ο κ.Μητσοτάκης στον Αλέξη Τσίπρα στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσυνης.

Σημειωτέον δε ότι και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος στην ομιλία του κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην αλλάξει τον βουλευτή των ΑΝΕΛ Κώστα Κατσίκη που μετέχει στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας. Σε κάθε περίπτωση εάν από σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης επιχειρήσει κάποια κίνηση, η ΝΔ θα εγείρει μείζον ζήτημα.

Βέβαια η ΝΔ προφανώς ανέμενε ότι ο κ.Τσίπρας θα είχε τους 151 και πλέον ρίχνει όλο το βάρος στη μάχη για τη συμφωνία των Πρεσπών. Η αξιωματική αντιπολίτευση θα συνεχίσει την πίεση προς τους βουλευτές τους προερχόμενους από τους ΑΝΕΛ και τους βουλευτές των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Καθώς όμως το Ποτάμι αναμένεται σήμερα το βράδυ στο πολιτικό συμβούλιο να συγκλίνει προς την αποχώρηση από τη διαδικασία (πράγμα βέβαια που δεν δυσχεραίνει την κύρωση της συμφωνίας, για την οποια απαιτείται πλειοψηφία των παρόντων, αλλά αναγκάζει τον Αλέξη Τσίπρα που έχει μιλήσει για κύρωση με 151 να αναζητήσει άλλες ψήφους), η ΝΔ στρέφει το βλέμμα της με ανησυχία στο Κίνημα Αλλαγής.

Πληροφορίες φέρουν τρεις βουλευτές του ΚΙΝΑΛ ως “ύποπτους” για στήριξη της συμφωνίας των Πρεσπών και συγκεκριμένα το Δημήτρη Κρεμαστινό, τον (προερχόμενο από το Ποτάμι) Αχμέτ Ιλχάν και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Κινήματος Θανάση Θεοχαρόπουλο. Καθοριστικός παράγοντας θα είναι η τελική στάση του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος με ανακοίνωση του ΚΙΔΗΣΟ χθες καταδίκασε απερίφραστα τις απειλές κατά βουλευτών που θα ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών, την ώρα που άλλα στελέχη του ΚΙΝΑΛ μιλούσαν για σεσημασμένους και τους ασκούσαν πίεση.

Ίσως για αυτό η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά (η οποία σε πηγαδάκι χθες ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο διαγραφών όσων υπερψηφίσουν τη συμφωνίαδιέψευσε όσα ακούγονται για δύο ή τρεις διαρροές από την ΚΟ του ΚΙΝΑΛ) στην ομιλία της και στη δεύτερη παρέμβαση της έσπευσε να τονίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται την κυβέρνηση Καραμανλή και όχι την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Υπενθύμισε επίσης τι έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ επί κυβέρνησης Παπανδρεου. Σημειωτέον δε ότι είπε στον κ.Τσίπρα “Αν έχετε 151 βουλευτές που σας στηρίζουν ψηφίστε με αυτούς και τη συμφωνία”.

Ο δε κ.Μητσοτάκης συνέχισε για τρίτη συνεχή ημέρα από τη συνέντευξη του στον Ant1 και μετά τα ανοίγματα προς την κεντροαριστερά και τη “χαλάστρα” στο φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΙΝΑΛ. Εκτός του ότι επανέλαβε τα περί σκηνοθετημένου διαζυγίου ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και τα περί γυρολόγων με ανταλλάγματα, ενδιαφέρον έχει ότι ο πρόεδρος της ΝΔ είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: “Αποφασίσατε να στεγάσετε όλο τα παλαιό σύστημα, όλους εκείνους που απέβαλε το ΠΑΣΟΚ και τα απομεινάρια των λαθών της μεταπολίτευσης”. Διαχώρισε έτσι το ΣΥΡΙΖΑ απο το ΚΙΝΑΛ. Υπερασπίστηκε δε με θέρμη την κυβέρνηση Παπαδήμου, την οποία νωρίτερα είχε υπερασπιστεί ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Και εκείνος όπως και η κ.Γεννηματά υπενθύμισε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην κυβερνηση Παπανδρέου το 2010-2011.

Η ΝΔ βέβαια δεν ανησυχεί μόνο για το σενάριο βουλευτές του ΚΙΝΑΛ να ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά κυρίως για το ενδεχόμενο να υπάρξει προεκλογική ή μετεκλογική προσέγγιση ΣΥΡΙΖΑ- ΚΙΝΑΛ ή να επιχειρήσει ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή το Σκόπιανό να διαλύσει το ΚΙΝΑΛ και να εμφανιστεί εκείνος ως εκφραστής της κεντροαριστεράς, στερώντας έτσι από τη ΝΔ έναν πολύτιμο μετεκλογικό σύμμαχο, που θα είναι κρίσιμος στην προεδρική εκλογή του 2020.

Keywords
Τυχαία Θέματα