Οι ημερομηνίες - κλειδιά για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς η ονοματολογία αρχίζει και λαμβάνει διαστάσεις …survivor, με σημαντικές επιπτώσεις στο θεσμό και με τον πρωθυπουργό να λαμβάνει υπόψη του όλα τα δεδομένα, καθώς αφενός πιέζεται από σημαντικό τμήμα της ΚΟ της ΝΔ για επανεκλογή Παυλόπουλου, αλλά και από τους φιλελεύθερους εκτός της ΝΔ που τον στήριξαν στην εκλογή του για αντικατάσταση του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η θητεία του νυν Προέδρου

της δημοκρατίας λήγει στις 13 Μαρτίου και σύμφωνα με τις προβλέψεις η διαδικασία εκλογής του αντικαταστάτη του θα πρέπει να ξεκινήσει ένα μήνα νωρίτερα, δηλαδή στις 13 Φεβρουαρίου.

Το νέο Σύνταγμα, άλλωστε, όπως αναθεωρήθηκε στα τέλη του φθινοπώρου, προβλέπει έως και πέντε ψηφοφορίες για την εκλογή του νέου Προέδρου, αντί για τρεις που προβλεπόταν έως τώρα. Συγκεκριμένα, το άρθρο 32 προβλέπει πως στις δυο πρώτες ψηφοφορίες εκλέγεται ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει τα δυο τρίτα της Βουλής, ήτοι 200 ψήφους και άνω, στην τρίτη ψηφοφορία εκείνος που συγκεντρώνει τα τρία πέμπτα (180 ψήφους), στην τέταρτη εκείνος που συγκεντρώνει τα την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 ψήφοι) και στην Πέμπτη εκείνος που θα συγκεντρώσει τη σχετική πλειοψηφία, ακόμα δηλαδή και αν λάβει κάτω από 151 ψήφους! Στην πράξη αποφεύγεται κατ’ αυτόν τον τρόπο η σύνδεση της προεδρικής εκλογής με πρόωρες κάλπες, αλλά μάλλον δεν είναι καθόλου σοφό για το πολίτευμα η εκλογή «μονοκομματικού» Προέδρου. Ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί για ένα συναινετικό πρόσωπο, ωστόσο έχει ενδιαφέρον εάν η συναίνεση θα επιδιωχθεί με την αξιωματική αντιπολίτευση ή με το ΚΙΝΑΛ, ενώ αυτή τη στιγμή το μόνο πρόσωπο που συγκεντρώνει ευρύτατη πλειοψηφία και συγκεκριμένα πάνω από 240 βουλευτές είναι ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Η κάθε ψηφοφορία απέχει από την προηγούμενη, πάλι βάσει του Συντάγματος, συνεπώς η όλη διαδικασία μπορεί τυπικά να χρειαστεί για την ολοκλήρωσή της 25 ημέρες, αν και εκτιμάται ότι δεν θα χρειαστεί όλο αυτό το διάστημα, καθώς και μονοκομματικός να είναι ο υποψήφιος που θα προταθεί η ΝΔ έχει την πλειοψηφία να τον εκλέξει με την τέταρτη ψηφοφορία. Σημειωτέον πως Πρόεδρος θα εκλεγεί από την πρώτη ψηφοφορία εφόσον ο πρωθυπουργός επιλέξει συνεννόηση με τον Αλέξη Τσίπρα, με την τρίτη ψηφοφορία εφόσον επιλέξει συνεννόηση με τη Φώφη Γεννηματά και δεν υπάρξει καμία απώλεια από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες ΝΔ και ΚΙΝΑΛ και με την τέταρτη ψηφοφορία εφόσον ο υποψήφιος στηριχτεί μόνο από την ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος.

Όλα, πάντως, δείχνουν πως ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την απόφασή του για το πρόσωπο που θα στηρίξει μετά την επιστροφή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς η ονοματολογία δεν βλάπτει απλώς καίρια το θεσμό, αλλά και τραυματίζει το κύρος του νυν Προέδρου. Όπως, άλλωστε, έγραψαν τα «Παιχνίδια εξουσίας» - και κρατείστε το αυτό- ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας δεν είναι καθόλου βέβαιον πως θα ανεχτεί και μετά την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις Ηνωμένες Πολιτείες την κατάσταση αυτή χωρίς να αντιδράσει. Ούτε, επίσης, είναι βέβαιον πως θα ανεχτεί την σύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με την κατάθεση και το περιεχόμενο του εκλογικού νόμου. Ούτως ή άλλως, με την επιστροφή του πρωθυπουργού από την , προς τα μέσα Ιανουαρίου και έως το τέλος του μηνός, αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις επί του θέματος!

Keywords
Τυχαία Θέματα