Όλοι στο σχολείο! Ή μήπως όχι;

Αν κάτι δεν βλέπουμε σε αυτά τα ρεπορτάζ είναι τα παιδιά που δεν φορούν τα καλά τους για την πρώτη μέρα στο σχολείο, τα παιδιά που δεν θα ακούσουν το πρώτο κουδούνι, που δεν θα παίξουν σε κανένα προαύλιο. Είναι τα 264 εκατομμύρια παιδιά που δεν πάνε σχολείο είτε γιατί δεν υπάρχει σχολείο, είτε γιατί οι συνθήκες της ζωής τους δεν τους επιτρέπουν να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της UNESCO, ο δρόμος είναι πολύ μακρύς για να φτάσουμε στο σημείο όπου όλα τα παιδιά θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στην

εκπαίδευση. Ακόμα, αυτή τη στιγμή μόνο το 83% των παιδιών που πάνε σχολείο ολοκληρώνουν το Δημοτικό και το 45% των μαθητών ηλικίας από 15 έως 17 θα τελειώσουν το Γυμνάσιο.

Oι λόγοι ποικίλουν: πόλεμος, φτώχεια, αδικία είναι οι πιο συνήθεις. Για τα κορίτσια η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη. Το φύλο τους σε πολλές περιοχές του κόσμου ορίζει και το μέλλον τους. Στο Πακιστάν για παράδειγμα, τα κορίτσια μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα μόνο σε σχολεία θηλέων. Στις περισσότερο αγροτικές περιοχές, ούτε αυτό δεν αρκεί. Τα κορίτσια πρέπει να κάθονται σπίτι. Η Μαλάλα, το κορίτσι που πυροβόλησαν οι Ταλιμπάν επειδή συνέχιζε να πηγαίνει σχολείο παρά τις προειδοποιήσεις τους, εναντιώθηκε σε αυτή την πρακτική κάνοντας τον αγώνα της γνωστό και εμπνέοντας εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.

Στη χώρα της, το να πάει ένα κορίτσι σχολείο είναι ακόμα κάτι πολύ δύσκολο. Στην περιοχή Charsadda για παράδειγμα, στο νοτιοδυτικό Πακιστάν, υπάρχει ένα χωριό με μόλις 250 κατοίκους. Το κοντινότερο σχολείο για κορίτσια του Alyan Kot, όπως λέγεται το χωριό, είναι 4χλμ. Η απόσταση ήταν ο ένας λόγος που κρατούσε τα κορίτσια εκτός μαθήματος. Η έλλειψη ενδιαφέροντος των γονιών ήταν ο δεύτερος. Από το 2014 μέχρι το 2016 μόνο 3 κορίτσια είχαν πάει στο σχολείο.

Η ActionAid που δραστηριοποιείται στην κοινότητα, από το 2012, ξεκίνησε να κινητοποιεί τους κατοίκους 16 χωριών σχετικά με τη σημασία και την αξία της εκπαίδευσης για όλους. Δημιούργησε συλλόγους γονέων και δασκάλων, πήγε από πόρτα σε πόρτα ενημερώνοντας τους γονείς και πείθοντάς τους πως τα κορίτσια έχουν το ίδιο δικαίωμα στην μόρφωση με τα αγόρια.

Η δράση της οργάνωσης είχε ως αποτέλεσμα την εγγραφή στο σχολείο 600 νέων παιδιών μεταξύ αυτών και 200 κοριτσιών! Συγκεκριμένα στο χωριό Alyan Kot, τα παιδιά που αποφάσισαν να καθίσουν στο θρανίο έφτασαν τα 70 και ανάμεσά σε αυτά ήταν 17 κορίτσια. Αν και Στόχος των Ηνωμένων Εθνών είναι να έχουν όλα τα κορίτσια και αγόρια μία ελεύθερη, ισότιμη και ποιοτική πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση μέχρι το 2030, αυτό δεν παύει να είναι μία επιτυχία. Γιατί, όπως έχει πει και η Μαλάλα, «ένα παιδί, ένας δάσκαλος, ένα βιβλίο κι ένα μολύβι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο».

Μπορείτε να υποστηρίξετε την ActionAid να στείλει όλα τα παιδιά σχολείο πατώντας εδώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα