Παγκόσμια αναγνώριση για το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο μέσω της προσφοράς στοιχείων ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας

Παρά τον όγκο δεδομένων που είναι επί του παρόντος διαθέσιμα στην ανθρωπότητα, είναι εκπληκτικό το πόσο λίγα γνωρίζουμε για τα άγρια είδη του πλανήτη μας. Ένα επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) και που χρησιμοποίησε στοιχεία που καταγράφηκαν από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο σε συνεργασία με άλλα ζωολογικά πάρκα και ενυδρεία παγκοσμίως, επιβεβαιώνει ότι λείπουν κρίσιμα στοιχεία από τις παγκόσμιες τράπεζες δεδομένων, όπως για τη γονιμότητα και τα ποσοστά επιβίωσης, για περισσότερο από 98% των θηλαστικών, πτηνών, ερπετών και αμφιβίων ειδών που γνωρίζουμε.

Αυτή η έλλειψη έχει σοβαρές συνέπειες για τους επιστήμονες που επιδιώκουν να μειώσουν τον αντίκτυπο των μαζικών εξαλείψεων. Οι επιστήμονες, που εργάζονται για λογαριασμό της IUCN Red List, της Επιτροπής Επιβίωσης Ειδών IUCN (SSC-IUCN), της Σύμβασης για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών Χλωρίδας και Πανίδας (CITES), TRAFFIC, Monitor και άλλες οργανώσεις παγκοσμίως, χρειάζονται πλήρη στοιχεία για τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων.

Αυτή η κατάσταση άλλαξε όταν ερευνητές πρόσθεσαν δεδομένα από μια προηγουμένως αναξιοποίητη πηγή, το Σύστημα Διαχείρισης Ζωολογικών Πληροφοριών (Zoological Information Management System, ZIMS). Σε όλες τις κατηγορίες ειδών, τα κενά σταδιακά γεμίζουν με σημαντικά δεδομένα. Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο καταγράφει όλα τα δεδομένα για τα ζώα τους στο ZIMS, το οποίο επιμελείται από ειδικούς για την άγρια φύση που εργάζονται σε ζωολογικούς κήπους, ενυδρεία, κέντρα περίθαλψης, ερευνητικά κέντρα και εκπαιδευτικά κέντρα σε 97 χώρες. Διαχειρίζεται από το Species360, ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό, που διευκολύνει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των ~1.200 μελών του και αποτελεί τη μεγαλύτερη τράπεζα δεδομένων για την άγρια φύση παγκοσμίως. Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο συνεισφέρει δεδομένα για τα ζώα τους από το 2004. Από τότε έχουν προσθέσει δεδομένα για 5838 πουλιά, ερπετά, αμφίβια και θηλαστικά 597 ειδών, κάτι το οποίο αποτελεί τεράστια προσφορά για την καλύτερη κατανόηση της βασικής βιολογίας αυτών των ειδών.

"Φαίνεται αδιανόητο. Ωστόσο, οι επιστήμονες που έχουν αναλάβει την προστασία των ειδών αναγκάζονται συχνά να προχωρούν εικάζοντας και υποθέτοντας, με την ελπίδα ότι τα αποτελέσματά τους προσεγγίζουν την πραγματικότητα», δήλωσε η Dalia A. Conde διευθύντρια της Species360 Conservation Science Alliance (Ένωση για την Επιστήμη της Διατήρησης).

Μια διεπιστημονική ομάδα, με επικεφαλής την Species360 Conservation Science Alliance και με συμμετέχοντες από 19 ιδρύματα, πιστεύει ότι μπορούμε να αυξήσουμε σημαντικά αυτά που γνωρίζουμε εφαρμόζοντας νέες μεθόδους ανάλυσης σε δεδομένα που έχουν παραλειφθεί εδώ και πολύ καιρό - χρησιμοποιώντας στοιχεία που προσέφεραν το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και άλλα ζωολογικά πάρκα και ενυδρεία ανά τον κόσμο. "Προσφέροντας τα δεδομένα που λείπουν- συμπληρώνοντας αυτά τα κενά - αλλάζουμε το παιχνίδι για αυτά τα είδη", σημειώνει ο διευθυντής του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου κ Ζαν Ζακ Λεσουέρ.

Η ικανότητα να προβλέψουμε πότε κινδυνεύουν τα είδη και πώς να ενισχύσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους πληθυσμούς τους απαιτεί να γνωρίζουμε σε ποια ηλικία αναπαράγονται τα θηλυκά, πόσους νεοσσούς ή νεαρά ζώα επιβιώνουν έως την εφηβεία και πόσο ζουν οι ενήλικες. Για να κατανοήσουν ποια δεδομένα είναι διαθέσιμα και να μετρήσουν τα κενά, οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα Δείκτη Γνώσης Ειδών (Species Knowledge Index SKI) που ταξινομεί τις διαθέσιμες δημογραφικές πληροφορίες για 32.144 είδη θηλαστικών, πτηνών, ερπετών και αμφιβίων.

«Η δημογραφική γνώση του δείκτη των ειδών παρέχει σημαντικές πληροφορίες που σε συνδυασμό με γενετικά δεδομένα επιτρέπει εκτιμήσεις γεγονότων που επηρεάζουν τη βιωσιμότητα του πληθυσμού. Η σημαντική μείωση πληθυσμών, που αποκαλείται και "γενετική συμφόρηση", επηρεάζει τη βιωσιμότητα των πληθυσμών, όπως διαπιστώσαμε μελετώντας τους ρινόκερους που απειλούνται με την εξαφάνιση", δήλωσε ο Oliver Ryder, Ph.D., Διευθυντής Γενετικής, San Diego Zoo Global.

Χρησιμοποιώντας αρχικά τις παγκόσμιες πηγές πληροφοριών, ο δείκτης κατέγραψε τα ποσοστά γεννήσεων και θνησιμότητας μόνο για το 1,3% των μεγάλων κατηγοριών των ειδών. Ο χάρτης, ο οποίος απεικονίζει τη δημογραφική γνώση για μεμονωμένα είδη, δείχνει ότι πολλά παραμένουν κενά.

"Η προσθήκη του ZIMS ήταν σαν να φωτίσαμε ένα πολύ θολό δωμάτιο", δήλωσε η κα Conde. "Από τα θηλαστικά μέχρι τα αμφίβια, είδαμε τα μεγάλα κενά που υπήρχαν, να γεμίζουν με στοιχειώδη δεδομένα απαραίτητα για τους επιστήμονες στην εκτίμηση των πληθυσμών και την υποστήριξη των απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών ".

Η ενσωμάτωση του ZIMS ώθησε οκταπλάσια τον Δείκτη Γνώσης Ειδών με στοιχεία βασικής βιολογίας που χρησιμοποιήθηκαν για την αξιολόγηση των πληθυσμών. Οι πληροφορίες σχετικά με την ηλικία πρώτης αναπαραγωγής για τα θηλυκά, ένας βασικός παράγοντας για την εκτίμηση του πώς η κατάσταση του πληθυσμού θα εξελιχθεί τα επόμενα χρόνια, αυξήθηκε κατά 73%.

Η μελέτη “Data gaps and opportunities for comparative and conservation biology,” υποδηλώνει μια αξία παραπάνω από τα ίδια τα δεδομένα. Καθώς η Species 360 Conservation Science Alliance και άλλοι ερευνητές αναλύουν στοιχεία από παγκόσμιες πηγές, συμπεριλαμβανομένου του ZIMS, αποσπούν πληροφορίες που έχουν αντίκτυπο για τα απειλούμενα είδη. Εκτός αυτού, συλλέγουν πληροφορίες για τη συγκριτική και εξελικτική βιολογία των ειδών, όπως η κατανόηση της εξέλιξης της γήρανσης.

Μια ομάδα 33 επιστημόνων, συμπεριλαμβανομένων των αναλυτών δεδομένων, των βιολόγων και των ειδικών πάνω στη δυναμική των πληθυσμών, ανέπτυξε τον πρώτο Δείκτη Γνώσης των Ειδών για να καταγράψει πόσο γνωρίζουμε για τα είδη παγκοσμίως. Ο δείκτης συγκεντρώνει, αναλύει και χαρτογραφεί δεδομένα από 22 βάσεις δεδομένων και την Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της IUCN (IUCN Red List).

Σχετικά με τη Species360

Η Species360, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση και παγκόσμιος ηγέτης στη φροντίδα και προστασία της άγριας ζωής, κινητοποιεί ένα δίκτυο περισσότερων από 1.100 ζωολογικών κήπων, ενυδρείων, πανεπιστημίων, ερευνητικών και κυβερνητικών μελών παγκοσμίως για τη βελτίωση της ορθής διαβίωσης των ζώων και της διατήρησης των ειδών. Τα μέλη μας ασχολούνται με τα πλέον επείγοντα ζητήματα άγριας ζωής σήμερα, μεταξύ των οποίων είναι η καθιέρωση βέλτιστων πρακτικών στον τομέα της κτηνοτροφίας, του εμπλουτισμού, της ιατρικής περίθαλψης, της ευημερίας, της αναπαραγωγής, της διαχείρισης του πληθυσμού και της βιοποικιλότητας.

Μαζί, τα μέλη του Species360 χειρίζονται το Σύστημα Διαχείρισης Ζωολογικών Πληροφοριών (ZIMS), την πιο ολοκληρωμένη στον κόσμο ανοιχτή βάση δεδομένων για πάνω από 22.000 είδη. Η ZIMS αυξάνει σημαντικά όσα γνωρίζουμε για χιλιάδες είδη και έχει καθοριστική σημασία για τον εντοπισμό στρατηγικών βιωσιμότητας για πολλά από τα είδη που είναι αξιολογημένα ως τρωτά, απειλούμενα και εξαφανισμένα στην άγρια φύση.

Keywords
Τυχαία Θέματα