Παγκόσμια ημέρα τουαλέτας: 5 tips για να τη χρησιμοποιείτε με ασφάλεια

Παγκόσμια Ημέρα τουαλέτας σήμερα, μία ημέρα που καθιερώθηκε το 2001 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουαλέτας, που συγκεντρώνει στους κόλπους του πανεπιστημιακούς, υγειονολόγους σχεδιαστές τουαλετών, οικολόγους και άλλους ειδικούς από συναφείς κλάδους.

Τουαλέτα. Ένα μέρος όπου όλοι μας ανεξαιρέτως έχουμε ξοδέψει ένα σημαντικό μέρος της ζωής μας, όπως επιβεβαιώνουν και έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες ο μέσος άνθρωπος επισκέπτεται την τουαλέτα γύρω στις 6 με 8 φορές την ημέρα, 2.500 φορές τον χρόνο, και πιο χοντρικά, περνάμε περίπου τρία χρόνια της ζωής μας στην τουαλέτα.

Ιδανικά, ο καθένας

θα προτιμούσε να κάνει αποκλειστικά χρήση της τουαλέτας του σπιτιού του, ωστόσο δεν είναι πάντα εφικτό αυτό, μάλιστα η αποφυγή διούρησης θεωρείται άκρως επικίνδυνη, καθώς μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στο ήπαρ και στην κύστη. Το παρόν κείμενο είναι αφιερωμένο στις δημόσιες τουαλέτες που σίγουρα υπάρχουν φορές που μας έχει "σώσει" όλους. Πάμε να δούμε πέντε πράγματα που πρέπει να προσέχουμε κατά τη χρήση μίας δημόσιας τουαλέτας.

1. Χρήσιμο ένα αντισηπτικό χεριών

Είναι σημαντικό να έχουμε πάντα αντισηπτικό στην τσάντα μας. Όταν χρησιμοποιούμε κάποια δημόσια τουαλέτα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως οτιδήποτε ακουμπήσουμε το έχουν πιάσει χιλιάδες άλλα χέρια.

Ένα αντισηπτικό χεριών μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο και να αποτρέψει το ενδεχόμενο να κολλήσουμε κάποια μόλυνση ή λοίμωξη. Αν μη τι άλλο δεν είναι σίγουρο ότι οι δημόσιες τουαλέτες θα έχουν σαπούνι για να πλύνουμε τα χέρια μας.

2. Απαραίτητο εφόδιο: Χαρτομάντιλα

Η άμεση επαφή με μία δημόσια λεκάνη μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα ανθυγιεινή, αφού πάντα καραδοκεί ο κίνδυνος να "κατοικούν" βλαβεροί οργανισμοί στην επιφάνειά της. Οργανισμοί που μπορεί να προκαλέσουν ουρολοιμώξεις και άλλες ασθένειες.

Απαραίτητο εφόδιο λοιπόν, όταν επισκεπτόμαστε κάποια δημόσια τουαλέτα, είναι να έχουμε μαζί μας χαρτομάντιλα για να την καλύπτουμε, με δύο και τρεις στρώσεις χαρτιού.

3. Αποφεύγουμε να τραβάμε το καζανάκι με γυμνά χέρια

Όπως είπαμε και προηγουμένως, οτιδήποτε υπάρχει σε μία δημόσια τουαλέτα είναι εν δυνάμει εστία μόλυνσης. Από το πόμολο της πόρτας, μέχρι το κλειδί, τον τοίχο και το καζανάκι.

Καλό είναι λοιπόν να αποφεύγουμε την άμεση επαφή με γυμνά χέρια με τα περισσότερα αντικείμενα, πόσο μάλλον το καζανάκι. Χρησιμοποιούμε ένα κομμάτι χαρτί σαν γάντι.

4. Πλένουμε σωστά τα χέρια μας

Εντάξει, δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη οδηγία για να πλένουμε τα χέρια μας. Όλοι πάνω-κάτω γνωρίζουμε πώς να το κάνουμε, αλλά και ότι πρέπει να το κάνουμε μόλις χρησιμοποιήσουμε την τουαλέτα, πόσο μάλλον όταν αυτή είναι δημόσια.

Χοντρικά, οι γιατροί συστήνουν να χρησιμοποιούμε άφθονο σαπούνι και να τα πλένουμε με κρύο νερό για 20 περίπου δευτερόλεπτα.

Σκουπίζουμε τα χέρια μας με χαρτί και όχι χρησιμοποιώντας τα μηχανήματα αέρα, για να μη διαχέονται παντού τα σταγονίδια.

5. Μεγάλη προσοχή στο πάτωμα της τουαλέτας

Το πάτωμα "κουβαλάει" αρκετά μικρόβια, μάλιστα σύμφωνα με ειδικούς πρόκειται για το πιο βρώμικο σημείο μίας δημόσιας τουαλέτας, αφού είναι γεμάτο μικρόβια. Σκεφτείτε μόνο ότι κάθε φορά που πατιέται το καζανάκι, ένα σπρέι σταγονιδίων πετάγεται στον αέρα και καταλήγει σε κάθε επιφάνεια εντός ακτίνας δύο μέτρων.

Ιδιαίτερη προσοχή ώστε τα μπατζάκια του παντελονιού να μην ακουμπήσουν στο πάτωμα την ώρα που βρισκόμαστε στη δημόσια τουαλέτα.

Keywords
Τυχαία Θέματα