Παγκόσμιο Βραβείο Καινοτομίας σε Έλληνα ψυχολόγο

Η φοβία της “λευκής ποδιάς” είναι μία συνηθισμένη αντίδραση των περισσότερων από εμάς, οι οποίοι αισθανόμαστε ανασφάλεια στην εξέτασή μας από το γιατρό. Η ανάγκη να αισθανθούμε ότι ο γιατρός μας καταλαβαίνει, ότι δε μας βλέπει ως “ένα ακόμη περιστατικό” και ότι μπορεί να έρθει και στη θέση του ασθενή, αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική παράμετρο στην άσκηση του ιατρικού λειτουργήματος.

Η έννοια της ενσυναίσθησης είναι αυτή ακριβός η παράμετρος. Να καταφέρει δηλαδή ο γιατρός αλλά και κάθε επαγγελματίας υγείας να “μπει στα παπούτσια” του ασθενή. Μια τέτοια διαδικασία αποτελεί και το "Έλα

στη θέση μου, Γιατρέ!" (Empathize with me, Doctor!) , μια πρότυπη βιωματική εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας στην ενσυναίσθηση που αναγνωρίστηκε πλέον και σε διεθνές επίπεδο ως εξαιρετική πρακτική που προωθεί την Προσωποκεντρική Ιατρική και Φροντίδα. Στόχος της εκπαίδευσης είναι να μετατρέψει την τυπική σχέση γιατρού-ασθενή σε μία ουσιαστική, γεμάτη κατανόηση και σεβασμό σχέση, αναγνωρίζοντας συνολικά τις ανάγκες και τις ανησυχίες των ασθενών, μέσα από μια στάση γεμάτη ενσυναίσθηση, αποδοχή και συμπερίληψη.

Η συγκεκριμένη πρακτική που διέπεται από τις αρχές της Προσωποκεντρικής (ή Ασθενοκεντρικής) Φροντίδας και δημιουργήθηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, από τον ψυχολόγο Δρ. Βασίλη Κιοσσέ, διακρίθηκε με το Παγκόσμιο Βραβείο Καινοτομίας στην Προσωποκεντρική Φροντίδα Υγείας - International 2019 Global Person-Centered Innovation Award, από το Διεθνή Οργανισμό Planetree International. Η πρακτική ξεχώρισε μεταξύ των προτάσεων από κορυφαία Νοσοκομεία και Ιδρύματα από όλο τον κόσμο, ενώ η τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί στις 30 Οκτωβρίου 2019 στη Florida των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου για την Προσωποκεντρική Φροντίδα Υγείας (International Conference on Person-Centered Care).

Όπως αναφέρει ο κ. Κιοσσές, “Ακρογωνιαίος λίθος της Προσωποκεντρικής Φροντίδας είναι η ενσυναίσθηση, η οποία αποτελεί έναν από τους 7 άξονες που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τα επόμενα χρόνια στην εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές μελέτες τη συνδέουν με ορθότερες διαγνώσεις, καλύτερες εκβάσεις στην υγεία των ασθενών, τήρηση των θεραπευτικών οδηγιών, περισσότερη ικανοποίηση, λιγότερες άσκοπες εργαστηριακές εξετάσεις. Το "Έλα στη θέση μου, Γιατρέ!" αποτελεί τη μοναδική στοχευμένη εκπαίδευση στην ενσυναίσθηση στην Ελλάδα! Είναι αμιγώς βιωματική και χωρίζεται σε τρεις άξονες: τη θεωρία, την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την προσωπική ανάπτυξη. Διδάχθηκε ως μάθημα επιλογής στην Ιατρική Σχολή των Ιωαννίνων από το 2014 έως το 2017”.

Βιογραφικό

Ο Βασίλης Κιοσσές είναι ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής, απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Συνέχισε με τριετείς μεταπτυχιακές σπουδές στην Προσωποκεντρική Συμβουλευτική, ενώ ολοκλήρωσε τη Διδακτορική του Διατριβή στην Ιατρική Σχολή των Ιωαννίνων με θέμα την ανάπτυξη και εφαρμογή ενός πρότυπου βιωματικού προγράμματος εκπαίδευσης φοιτητών ιατρικής στην ενσυναίσθηση, με τίτλο "Έλα στη θέση μου, Γιατρέ!". Η βιωματική εκπαίδευση έλαβε έγκριση από την Επιτροπή Σπουδών και καταχωρήθηκε ως επιλεγόμενο μάθημα στην Ιατρική Σχολή των Ιωαννίνων, το οποίο και δίδαξε ως το 2017. Έχει πλήθος παρουσιάσεων σε επιστημονικά συνέδρια, ενώ έχει συγγράψει επιστημονικά άρθρα πάνω στο θέμα της ενσυναίσθησης.

Εργάζεται ως σύμβουλος κακοποίησης στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του δήμου Καστοριάς αλλά και ως ιατρικός εκπαιδευτής παρέχοντας το "Έλα στη θέση μου, Γιατρέ!" σε επαγγελματίες υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα