Ποιο υλικό μόνωσης να επιλέξω για την ταράτσα μου;

Όσον αφορά στην στεγανοποίηση, οποιαδήποτε υγρασία κατά κανόνα έρχεται από το πάνω μέρος. Όσον αφορά στη θερμομόνωση, το καλοκαίρι ο ήλιος βλέπει την ταράτσα καθ′ όλη την διάρκεια της ημέρας, οπότε οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές (έναν τοίχο μπορεί να τον βλέπει για λίγες ώρες ανάλογα με τον προσανατολισμό του σπιτιού), ενώ τον χειμώνα ο ζεστός αέρας από το καλοριφέρ ή το τζάκι σαν πιο ελαφρύς ανεβαίνει ψηλά και η θερμότητά του χάνεται από το ταβάνι.

Μόνωση ταράτσας για υγρασία

Η στεγανοποίηση

της ταράτσας γίνεται είτε με αλειφόμενα υλικά (ακρυλικά, ασφαλτικά, ελαστομερή, πολυουρεθανικά), είτε με ασφαλτόπανο, είτε με πολυουρεθάνη. Η επιλογή του υλικού αφορά το κοστολόγιο που θέλουμε να δαπανήσουμε, τον χρόνο ζωής του, την απόδοση του καθώς και αν θέλουμε την εφαρμογή να την κάνουνε μόνοι μας ή να απευθυνθούμε σε εξειδικευμένο συνεργείο.

Η πιο οικονομική λύση είναι τα αλειφόμενα, τα οποία μπορεί να τα περάσει και ο ιδιώτης μόνος του και λόγω του λευκού χρώματος, προσφέρουν και μείωση θερμοκρασίας το καλοκαίρι. Μειονέκτημα είναι ο χρόνος ζωής τους αφού χρειάζεται επανάληψη κάθε 3-6 χρόνια, η περιορισμένη βατότητα και τα προβλήματα στεγανοποίησης δύσκολων σημείων όπως καμινάδες.

Η λύση του ασφαλτόπανου πλεονεκτεί στην απόδοση σε στεγανοποίηση αλλά απαιτεί εξειδικευμένο συνεργείο, έχει διπλό κοστολόγιο έναντι των επαλείψεων και όχι μόνο δεν προσφέρει θερμομόνωση αλλά λόγω του σκούρου χρώματος αυξάνει την ζέστη το καλοκαίρι και χρειάζεται αλφαδιασμένη επιφάνεια για να κολλήσει.

Τέλος, η πολυουρεθάνη σαν πιο σύνθετη λύση (άρα και πιο ακριβή) προσφέρει την καλύτερη προσφερόμενη στεγανοποίηση αλλά και θερμομόνωση που τα υπόλοιπα υλικά δεν προσφέρουν. Επιπλέον, εφαρμόζεται και σε ανώμαλες επιφάνειες.

Μόνωση ταράτσας για ζέστη κρύο

Για θερμομόνωση ταράτσας τα επικρατέστερα υλικά είναι είτε η πολυστερίνη ( διογκωμένη, εξιλασμένη, γραφιτούχα), είτε η πολυουρεθάνη.

Όσον αφορά στην πολυστερίνη προσφέρεται σε φύλλα, άρα δημιουργεί θερμογέφυρες και απαιτεί συνδυασμό με κάποιο στεγανοποιητικό υλικό, συνήθως ασφαλτόπανο οπότε αυξάνει αρκετά το τελικό κοστολόγιο. Επίσης ο συντελεστής θερμοαγωγημότητας, που κυμαίνεται ανάλογα με την επιλογή κάθε εταιρείας, δεν μπορεί να ανταγωνιστεί εκείνο της πολυουρεθάνης.

Η πολυουρεθάνη, τώρα σαν θερμομόνωση είναι η καλύτερη δυνατή λύση της αγοράς, προσφέροντας τον χαμηλότερο συντελεστή θερμοαγωγιμότητας βρίσκει εφαρμογή σε όλα τα ψυγεία οικιακής ή επαγγελματικής χρήσης και σε όλα τα μπόιλερ θερμοσιφώνων. Δημιουργεί αδιάβροχη κρούστα οπότε δεν χρειάζεται συνδυασμό με άλλο υλικό στεγάνωσης, συνεπώς το τελικό κοστολόγιο κρατιέται σε χαμηλά επίπεδα.

Αυτές είναι οι επικρατέστερες επιλογές που υπάρχουν και το μόνο που μένει είναι να βρείτε ένα εξειδικευμένο συνεργείο στις μονώσεις ταρατσών για να σας βοηθήσει στην τελική επιλογή και την σωστή εφαρμογή μόνωσης.

Τι να προσέξετε κατά τις εργασίες μόνωσης του συνεργείου;

Το πρωτεύον σε μια μόνωση ταράτσας είναι η σωστή επιλογή συνεργείου. Τα κριτήρια είναι πολλά αφού είναι σημαντικό τόσο οι προσφορές που θα μας δώσουν, τα υλικά στα οποία είναι εξειδικευμένο, η εμπειρία και τα χρόνια του συνεργείου στην αγορά.

Τι πρέπει λοιπόν να προσέξουμε όταν αποφασίζουμε να κάνουμε μόνωση.

Α) Πριν ξεκινήσουν οι εργασίες

Αρχικά πρέπει να είναι ξεκάθαρη η συνεργασία με το συνεργείο της επιλογής μας. Πρέπει να έχουμε καθορίσει τα υλικά μόνωσης, τις τιμές, το άθροισμα των τετραγωνικών, αν στην τιμή συμπεριλαμβάνεται το Φ.Π.Α., οι ημέρες εργασιών και ποιες άλλες εργασίες συμπεριλαμβάνονται στην τιμή.

Συχνά παρατηρείται διαφορά στον υπολογισμό των τετραγωνικών, καθώς επίσης δεν ξεκαθαρίζεται αν το γύρισμα (λούκι) στα στηθαία, που επιβάλλεται, συμπεριλαμβάνεται στην τιμή. Ακόμα οι τιμές δίνονται με ή χωρίς φόρο οπότε δεν μπορούν να συγκριθούν. Ακόμα και σε μόνωση ελλενιτ ή λαμαρίνας πρέπει να είναι ξεκάθαρο αν έχει υπολογιστεί τιμή ανά τετραγωνικό ή με το ανάπτυγμα του ελλενίτ, οπότε τα μέτρα είναι 1,3 φορές πάνω.

Τέλος στα υλικά που έχουν δοθεί σε προσφορά πρέπει να αναφέρονται εταιρείες παραγωγής, πάχος και τρόπος εφαρμογής.

Η πολυστερίνη παράγεται από 3 τουλάχιστον διαφορετικές εταιρείες σε 3 και 5 cm με διαφορετικές τιμές και υπάρχουν πολλά είδη ασφαλτόπανου με διαφορά στα βάρη, βεράλ ή με αλουμίνιο.

Τέλος, άλλο κόστος έχει ο ψεκασμός πολυουρεθάνης από την κάτω μεριά λαμαρίνας (αφού δεν απαιτείται βάψιμο) και άλλο από την πάνω.

Β) Κατά την διάρκεια εργασίας μόνωσης

Όταν έχουν καθοριστεί με σαφήνεια όλα τα παραπάνω προχωράμε στην υλοποίηση.

Καλό θα ήταν το έργο να το επιβλέπει κάποιος μηχανικός ή τουλάχιστον κάποιος τεχνικός εμπιστοσύνης, υπεύθυνος να επιλύσει οποιαδήποτε απορία ή θέμα που τυχόν δημιουργηθεί. Θα πρέπει να υψωθούν αρχικά οι ηλιακοί, οι δεξαμενές πετρελαίου και να έχουν κοπεί πόρτες αποθηκών που ανοίγουν προς τα έξω για να μην φρακάρουν.

Εκ των υστέρων πρέπει τα δοχεία των υλικών να αναγράφουν τις εταιρείες που έχουμε συμφωνήσει και τα πάχη τους, καθώς και ο τρόπος εφαρμογής τους να συμφωνούν με εκείνα στην προσφορά που συντάχθηκε.

Γ) Τέλος εργασίων μονώσης

Με το πέρας των εργασιών γίνεται η παραλαβή του έργου. Ο εφαρμοστής πρέπει να ενημερώσει αν απαιτείται κάποια εργασία από τον ιδιοκτήτη αφού φύγει το συνεργείο. Όπως αν έπεσε κάποιο μπετό ( γαρμπιλομπετό, αφρομπετό) μπορεί να θέλει ράντισμα με νερό μέσα στη μέρα για να μην σκάσει.

Ακόμα πρέπει να δοθεί εξοφλητικό τιμολόγιο, και σίγουρα η εγγύηση της εργασίας.

Τέλος, ο πελάτης πρέπει να ενημερωθεί αν τα υλικά που εφαρμόστηκαν απαιτούν συντήρηση και καθώς πότε χρειάζεται να γίνεται. Για παράδειγμα, αν τελευταίο στρώμα έχουμε ασφαλτόπανο ή πολυουρεθάνη απαιτείται ανανέωση της επάλειψης κάθε 4-5 χρόνια.

Keywords
Αναζητήσεις
μόνωση ξενο σωμα, πολυουρεθανη για μονωση ταρατσας ελενιτ μπορω μονος μου
Τυχαία Θέματα