Ποιοι φόροι εκτός προϋπολογισμού μειώνονται το 2020

Εκτός από τις μειώσεις που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί ο υπουργός οικονομικών θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι εφικτή μια δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10%.

Η βεβαιότητα του υπουργείου βασίζεται στο ότι η προσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων στην εμπορικές, με παράλληλη ένταξη 7000 ζωνών στο σύστημα των αντικειμενικών, θα δημιουργήσει νέο δημοσιονομικό χώρο άνω των 300 εκ ευρώ.

Στο σχεδιασμό βρίσκεται επίσης και η δεύτερη μείωση των συντελεστών για τις επιχειρήσεις. Ήδη έχει ψηφιστεί η μείωση των συντελεστών

από το 28% στο 24%.

Τον επόμενο χρόνο ο συντελεστής θα μειωθεί περαιτέρω από το 24% στο 20%.

Ο πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει επίσης ότι από το επόμενο χρόνο θα ξεκινήσει και η σταδιακή κατάργηση της παράλληλης φορολογίας με την μορφή της «έκτακτης» ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Η παράλληλη αυτή φορολογία καθιερώθηκε με το άρθρο 29 του ν. 3986/2011 στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ των φυσικών προσώπων και η οποία θα έπρεπε να έχει καταργηθεί στα τέλη του 2014.

Παρόλα αυτά για όγδοο συνεχή χρόνο η συγκεκριμένη εισφορά της οποίας συγκεντρώνεται έσοδα ύψους 1,2 δις ευρώ.

Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος είναι και αυτό ένα μνημονιακό χαράτσι που είναι προγραμματισμένο να καταργηθεί, αφού μαζί με την προκαταβολή φόρου κατά 100, για επιχειρήσεις και μη μισθωτούς, και την φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, επιβαρύνει μόνο νομικά πρόσωπα και ελευθέρους επαγγελματίες με 430 εκ ευρώ κάθε χρόνο.

Νέα θετικά μέτρα από Μητσοτάκη

Από χθες, και ενώ ο Πρωθυπουργός βρισκόταν στην Φρανκφούρτη για το αποχαιρετιστήριο δείπνο του μέχρι σήμερα μέρους του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ κ Μπενουά Κερέ, ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος κ Πέτσας προανήγγειλε και νέα θετικά μέτρα με τη επιστροφή του Πρωθυπουργού από την Γερμανία χωρίς να δίνει περαιτέρω διευκρινήσεις

Πάντως, κατά την συνάντηση που είχε με την νέα Πρόεδρο της ΕΚΤ κ Κριστίν Λαγκάρντ, βρήκε θετική ανταπόκριση και για την αύξηση του ορίου των ομολόγων του δημοσίου που μπορούν να διακρατούν οι εμπορικές τράπεζες στα χαρτοφυλάκια τους, από το πολύ χαμηλό όριο των 8 δις ευρώ που ισχύει σήμερα.

Η αύξηση του ορίου θα σταθεροποιήσει σε χαμηλά επίπεδα τις αποδόσεις των τίτλων του δημοσίου και παράλληλα θα σταθεροποιήσει και τις τιμές τους, καθώς οι ελληνικές τράπεζες θα τα χρησιμοποιήσουν σαν εγγυήσεις δανεισμού από την ΕΚΤ.

Η προοπτική είναι όσο αναβαθμίζεται η Ελληνική Οικονομία, τα ομόλογα να ανακτούν την πραγματική τους αξία για τις τράπεζες, καθώς επόμενο θα θα είναι να μειωθεί το discount (έκπτωση) που φτάνει το 30% που κάνει δεκτά ως εγγυήσεις τα ελληνικά ομόλογα η ΕΚΤ.

Επίσης, κατά τις χθεσινές συναντήσεις στην Φρανκφούρτη υπήρξε θετική ανταπόκριση και στο αίτημα της αλλαγής χρήσης των κονδυλίων ύψους 1,2 δις ευρώ μέχρι και το 2022 που δικαιούνται η Ελλάδα ως επιστροφή από τα κέρδη των ομολόγων του δημοσίου που διακρατούν η ΕΚΤ και οι άλλες κεντρικές τράπεζες.

Πάντως αν οι ανακοινώσεις αφορούν φορολογικό μέτρο για το 2020, μάλλον θα εξειδικευτεί η μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης τα επόμενα χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα