Πότε θα επιστρέψουν οι Κινέζοι τουρίστες στην Ελλάδα και τον κόσμο;

Οι βασικοί αιμοδότες του παγκόσμιου τουρισμού, οι Κινέζοι, έχουν πλέον εισέλθει στην Τρίτη χρονιά απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα τους, «ζημιώνοντας» ουσιαστικά και για κάθε έτος τον πλανήτη κατά 280 δισ. δολάρια, ποσό που αντιπροσωπεύει τις ταξιδιωτικές του δαπάνες στο εξωτερικό.

Ο εισερχόμενος τουρισμός από την Κίνα στην Ελλάδα κατέγραφε σημαντική άνοδο τα τελευταία χρόνια πριν από την πανδημία, με τις εκτιμήσεις να έκαναν λόγο για μισό εκατομμύριο ταξιδιώτες από τη χώρα το 2021. Οι

απώλειες για προορισμούς όπως η Αθήνα και οι Σαντορίνη, που ήταν και οι κύριοι για τους Κινέζους τουρίστες είναι σημαντικές και ορατές, τόσο από τα ξενοδοχεία, όσο και από το εμπόριο.

Η οικονομική δύναμη των ταξιδιωτών από τη αχανή χώρα είναι η μεγαλύτερη τον κόσμο, αφού σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό τουρισμού (ΠΟΤ), αντιπροσωπεύει το 20% των διεθνών τουριστικών δαπανών. Οι Κινέζοι ξόδεψαν 277 δισ. δολάρια στο εξωτερικό το 2018 και άλλα 255 δισ. το 2019. Με την εμφάνιση της Covid στις αρχές του 2020 οι δαπάνες τους μειώθηκαν στα 130,5 δισ. δολάρια, ενώ ο ΠΟΤ αναφέρει ότι η μείωση των δαπανών τους φτάνει στο 61% κατά τους πρώτους εννιά μήνες του 2021, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Ποια κατάσταση επικρατεί αυτή τη στιγμή

Στη χώρα των 1,4 δισεκατομμυρίων κατοίκων το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Κίνας ζήτησε από τους εγχώριους ταξιδιωτικούς πράκτορες να σταματήσουν την πώληση εξερχόμενων ομαδικών και οργανωμένων ταξιδιών από το τέλος Ιανουαρίου του 2020. Η απογοήτευση ήταν μεγάλη, όταν ακριβώς η ίδια εντολή δόθηκε και πριν από λίγες ημέρες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Είχε προηγηθεί η εντολή τον Μάϊο του 2021 προς στους Κινέζους πολίτες ότι δεν πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα για κανένα μη ουσιώδες λόγο. Οι εκδόσεις ή οι ανανεώσεις διαβατηρίων έχουν επίσης σταματήσει και γίνονται μόνο για ιδιαίτερους σκοπούς. Φως στο τούνελ φάνηκε τον Νοέμβριο του 2021 όταν ένας διακεκριμένος κινέζος πνευμονολόγος είπε ότι ίσως στο τέλος του 2022 οι κινέζοι θα μπορούν να ξεκινήσουν τα διεθνή ταξίδια τους, με τον πρόεδρο της χώρας να λέει ένα μήνα μετά, ότι η Κίνα θα χαλαρώσει τους διεθνείς ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε έξι μήνες.

Στις αρχές του 2022 η Ακαδημία Τουρισμού της Κίνας ανακοίνωσε ότι προβλέπει αύξηση 20% στον εξερχόμενο και εισερχόμενο τουρισμό το 2022, γεγονός που δείχνει ότι ίσως τα ταξίδια ξεκινήσουν μέσα στο τρέχον έτος. Μάλιστα από το Μάρτιο συζητείται ευρέως ότι ίσως σταματήσει η αυστηρή πολιτική του «μηδενικού COVID», αναπτερώνοντας τις ελπίδες για ταξίδια διακοπών εκτός χώρας.

Αυτή τη στιγμή το Μακάο είναι ο μόνος προορισμός εκτός της ηπειρωτικής Κίνας στον οποίο οι Κινέζοι πολίτες μπορούν να ταξιδέψουν για αναψυχή, χωρίς καραντίνα κατά την άφιξη ή την επιστροφή. Τα σχέδια για το άνοιγμα των συνόρων με το Χονγκ Κονγκ είχαν σταματήσει απότομα μετά την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον.

Σημειώνεται ότι McKinsey & Co. ανέφερε σε έκθεση της τον Αύγουστο του 2021 ότι τα εξερχόμενα ταξίδια από την Κίνα ενδέχεται να παραμείνουν σε απαγόρευση για 18 μήνες, ενώ η Goldman Sachs έχει προβλέψει ότι οι περιορισμοί θα μπορούσαν να παραμείνουν σε ισχύ ολόκληρο το 2022 και ίσως παραταθούν έως την άνοιξη του 2023.

Συμφωνία Ελλάδας – Κίνας

Αρκετές χώρες έχουν ξεκινήσει ήδη συνομιλίες για το άνοιγμα των συνόρων τους με την Κίνα. Στη Ελλάδα πριν από λίγες ημέρες, υπεγράφη «Κοινό πρόγραμμα δράσης» για την περαιτέρω ενίσχυση της τουριστικής προβολής των δύο χωρών μέσα από στοχευμένες πρωτοβουλίες και δράσεις, από τον Υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια και τον Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Αθήνα Xiao Junzheng.

Αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα του Τουρισμού και για τις δύο χώρες και τη συμβολή του στην οικονομική τους ανάπτυξη και με βάση τις φιλικές σχέσεις μεταξύ του κινεζικού και του ελληνικού λαού, το κοινό πρόγραμμα δράσης επικεντρώνεται στη συνεργασία στους τομείς της Εθνικής τουριστικής προβολής, στις Ειδικές Μορφές Τουρισμού, στην Τουριστική εκπαίδευση και κατάρτιση και τις Τουριστικές επενδύσεις.

Ποιες χώρες έχουν πληγεί περισσότερο

Το σταμάτημα των ταξιδιωτών από Κίνα, ήταν καταστροφικό για αρκετούς προορισμούς σε όλο τον κόσμο. Τις μεγαλύτερες απώλειες τις καταγράφει το Χονγκ Κονγκ, αφού στηρίζει τον τουρισμό του κατά τρία τέταρτα στους κινέζους. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το Χονγκ Κονγκ ήταν ο νούμερο ένα προορισμός για Κινέζους τουρίστες.

Το 2018 φιλοξένησε πάνω από 51 εκατομμύρια, οι οποίοι ξόδεψαν περίπου 27 δισ. δολάρια. Ακολουθεί το Μακάο, με 25,3 εκατομμύρια Κινέζους τουρίστες την ίδια χρονιά και η Ταϊλάνδη με 16,9 εκατομμύρια. Στην Ευρώπη μεγάλο πλήγμα έχει δεχθεί η Βενετία, αλλά και όλες οι μεγάλες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα