Σε κλοιό ελλειμμάτων και πιέσεων για "σφιχτή" διαχείριση η οικονομία

Πολλαπλοί είναι οι πονοκέφαλοι στο οικονομικό επιτελείο μετά και τις χτεσινές ανακοινώσεις για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών αλλά και τη συζήτηση που έγινε στο Eurogroup.

Μόλις σε ένα μήνα το πρωτογενές έλλειμμα έφτασε σχεδόν στο 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ ενώ τα έσοδα από φόρους τον Ιανουάριο ανήλθαν σε 3.690 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 295 εκατ. ευρώ ή 7,4% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2021.

«Η μείωση αυτή οφείλεται στις επιπτώσεις του lockdown,

που κράτησε περισσότερο από ότι είχε υπολογιστεί όταν καταρτίστηκε ο προϋπολογισμός» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, με αφορμή την ανακοίνωση για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Την ίδια ώρα το Eurogroup παραπέμπει για το καλοκαίρι τις αποφάσεις για συνέχιση της δημοσιονομικής χαλάρωσης ενώ φυσικά δε γίνεται λόγος για κούρεμα χρεών όπως ήδη έχουν αρχίσει να ζητούν κορυφαίοι οικονομολόγοι ανά τον κόσμο. Όπως υποστήριξε ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου μετά το πέρας της συνεδρίασης «θέλουμε μια κοινή προσέγγιση για τη δημοσιονομική πολιτική μέχρι το καλοκαίρι» και τόνισε ότι η πορεία της πανδημίας δεν επιτρέπει σε καμία περίπτωση της άρση των μέτρων δημοσιονομικής στήριξης, επισημαίνοντας τον κίνδυνο που θα μπορούσε να προκληθεί από μια πρόωρη απόσυρση. «Υπάρχει ένα εγγενές ρίσκο στην πρόωρη διακοπή της στήριξης σε σύγκριση με μια καθυστερημένη διακοπή» υπογράμμισε.

Τα λόγια αυτά είναι ανακουφιστικά μεν για το οικονομικό επιτελείο ωστόσο η παράταση της λήψης απόφασης για συνέχιση της δημοσιονομικής χαλάρωσης εντείνει το κλίμα πίεσης για την χώρα που ήδη βλέπει το χρέος της να ανεβαίνει αλλά και το ιδιωτικό της χρέος να είναι σε μεγάλα ύψη. Δεν είναι τυχαίες άλλωστε οι απόψεις του επικεφαλής της Bundesbank κ. Γιένς Βάιντμαν που σε δημόσια τοποθέτησή του έστειλε σαφές μήνυμα για την ανάγκη σταδιακού περιορισμού της επεκτατικής και χαλαρής νομισματικής πολιτικής.. Και μπορεί φυσικά εν μέσω πανδημίας οι απόψεις αυτές να μην περνούν στη κεντρική πολιτική σκηνή όπου λαμβάνονται αποφάσεις ωστόσο δίνουν έναν τόνο για την πολιτική μάχη που θα έλθει.

Δημοσιονομική χαλάρωση

Να σημειωθεί η χώρα βασίζεται σε μεγάλο ποσοστό στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ για την χρηματοδότησή της καθώς υπάρχουν ανάγκες τόσο για την κάλυψη των ελλειμμάτων όσο για την αποπληρωμή ακριβών χρεών του χτες. Κι αυτό όταν με βάση τις προβλέψεις της Κομισιόν το χρέος της χώρας αναμένεται να ξεπεράσει το 200% του ΑΠΕ φέτος, ενώ το ύψος του ιδιωτικού χρέους έχει φτάσει από τα 234 δισ. ευρώ προ πανδημίας στα 254 δισ. ευρώ και πιέζεται περαιτέρω.

Με όλα τούτα το οικονομικό επιτελείο αναπόδραστα επιδιώκει την παράταση του καθεστώτος δημοσιονομικής χαλάρωσης και το 2020 κάτι που έθεσε ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σταικούρας στο Eurogroup τη Δευτέρα. Μάλιστα ανέφερε ότι η ανάγκη αυτή είναι ακόμα μεγαλύτερη σε χώρες των οποίων η οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τομέα των υπηρεσιών και τους κλάδους του, όπως είναι ο τουρισμός.

Ωστόσο η δαμόκλειος σπάθη των θεσμών και των «σκληρών» της ευρωζώνης επικρέμεται και γιαυτό η ελληνική πλευρά ήδη έχει υιοθετήσει μια ρητορική για την ανάγκη στοχευμένων μέτρων. Παράλληλα κρατά χαμηλούς τόνους για σειρά μέτρων ελάφρυνσης μια και δε θα ήθελε να «μπει» στο μάτι των θεσμών.

Έτσι ο Υπουργός Οικονομικών στο Eurogroup τόνισε ότι «τα μέτρα τόνωσης της ρευστότητας θα χρειαστεί να γίνουν ακόμη πιο στοχευμένα, στηρίζοντας βιώσιμες επιχειρήσεις να ξεπεράσουν την κρίση και να επανεκκινήσουν – με τις καλύτερες δυνατές προοπτικές – στη φάση της ανάκαμψης της οικονομίας».

Πυρά τις Αντιπολίτευσης

Βέβαια η Αξιωματική Αντιπολίτευση βλέπει μεγάλες ανεπάρκειες στις πολιτικές αυτές και σηκώνει του τόνους με αιχμή την όλη διαχείριση. Λίγες μέρες μετά τη δημοσιοποίηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ ο υπεύθυνος για τη σύνταξή του Γιώργος Σταθάκης μιλωντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καταστρέφει την μεσαία τάξη, σημειώνοντας ότι «είναι προβληματικό να βάζει στο στόχαστρο κομμάτια της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας που είχαν διασωθεί στην προηγούμενη κρίση».

Σύμφωνα με τον Γιώργο Σταθάκη ο στόχος είναι «να βγάλουμε την οικονομία από την κρίση με μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων κι αυτό επιβάλει ένα πλέγμα μεταρρυθμίσεων που καλύπτουν όλους τους τομείς στη ραχοκοκαλιά του κοινωνικού κράτους».

Έδωσε, δε, έμφαση στις προκλήσεις της πράσινης μετάβασης, σημειώνοντας πως το ερώτημα που τίθεται είναι αν αυτή η μετάβαση θα είναι μεγαλης κλίμακας αλλάζοντας και το πρότυπο κατανάλωσης και αν θα είναι συμβατή με ένα πλαίσιο ανάπτυξης της οικονομίας και κυρίως με το κοινωνικό δίκαιο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα