Σεισμός στη Ζάκυνθο: "Πληγώθηκε" το βυζαντινό Καστρομονάστηρο των Στροφάδων

Τραυματισμένο αλλά αγέρωχο, το μνημειώδες Καστρομονάστηρο των Στροφάδων, άντεξε στη σφοδρότητα του σεισμού, και εξακολουθεί να στέκει όρθιο. Το μνημείο βρίσκεται στις Στροφάδες, τη συστάδα μικρών νησιών στο Ιόνιο που απέχουν 27 νμ νότια από το ακρωτήρι Γεράκι της Ζακύνθου και συγκεκριμένα στην Σταμφάνη.

Το Καστρομονάστηρο με τείχος ύψους 25 μ. είναι αφιερωμένο στην Παναγία της "των πάντων χαράς" και στον Άγιο Διονύσιο. Σύμφωνα με την παράδοση, το μοναστήρι χτίστηκε κατά τη βυζαντινή εποχή και συγκεκριμένα, το 1241 από την αυτοκράτειρα

Ειρήνη.

Πάνω από το νησάκι Σταμφάνη πέταξε η Αερολέσχη Ζακύνθου θέλοντας να αποτυπώσει την κατάσταση που επικρατεί. Οι εικόνες που προέκυψαν από το σημείο, τραβηγμένες από το ελικόπτερο είναι εντυπωσιακές.

Η ιστορία του Καστρομονάστηρου

Στο μοναστήρι λέγεται πως έζησε κάποτε και ο Άγιος Διονύσιος. Πάνω στις καμπάνες του μοναστηριού είναι ανάγλυφη η Παναγία και σκηνές από την μοναστική ζωή.

Η δεύτερη και μικρότερη νησίδα Άρπυια βρίσκεται βορειότερα και χωρίζεται από τη Σταμφάνη με επικίνδυνα αβαθή που περιλαμβάνονται σκόπελοι και ύφαλοι. Το άλλοτε άφθονο πηγαίο νερό μειώθηκε σημαντικά στους σεισμούς του 1886. Μοναδικός αλλά και συνάμα ιδανικός τρόπος για να επισκεφτεί κανείς τα νησιά είναι το ιδιωτικό σκάφος. Το λιμανάκι στο μεγάλο νησί δεν εξυπηρετεί σε καμία περίπτωση μεγάλα πλοία (π.χ.οχηματαγωγά). Τα δυο νησιά διοικητικά ανήκουν στο δήμο Ζακυνθίων και οι μόνιμοι κάτοικοί τους το 2001 ήταν οι 58 καλόγεροι της Μονής.

Ο επίγειος παράδεισος των Στροφάδων

Οι Στροφάδες έγιναν γνωστές για την ομορφιά τους, την πλούσια βλάστηση και γιατί είναι πέρασμα για πάνω από χίλια είδη αποδημητικών πουλιών. Για το λόγο αυτό, οι Στροφάδες είναι μέρος του Θαλάσσιου πάρκου Ζακύνθου. Στο παρελθόν αυτά τα νησιά τα θεωρούσαν ως τα πιο εύφορα στην Ελλάδα, υπάρχουν ακόμα κήποι με φρούτα και λαχανικά.

Το χώμα είναι σκούρο, σχεδόν μαύρο σχετικά στραγγερό και πλούσιο. Στα νησιά υπάρχουν και αρκετοί κέδροι. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία όταν η Άρπυια Ωκυθόη κυνηγούσε τους γιους τους Βορέα, Ζήτη και Κάλαϊ φτάνοντας πάνω από τα νησιά άλλαξαν κατεύθυνση γυρίζοντας πίσω για να συναντήσουν τους Αργοναύτες. Έτσι τα νησιά ονομάστηκαν Στροφάδες.

Keywords
Τυχαία Θέματα