Σήμερα το αίτημα για την αποπληρωμή του ΔΝΤ - Ξενικά η 4η αξιολόγηση

Το επίσημο αίτημα για την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ θα γίνει σήμερα από την Αθήνα που θα υποδεχθεί τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών για την 4η αξιολόγηση.

Σε συνέχεια της ενημέρωσης που έκανε στο Eurogroup της Παρασκευής ο υπουργός οικονομιών κ. Χρήστος Σταϊκούρας σήμερα θα ξεκινήσει στην ουσία η διαδικασία για την επίσημη έγκριση του με την υποβολή της επίσημης αίτησης, που δεν έγινε ποτέ από την προηγούμενη Κυβέρνηση, που ανακίνησε

το θέμα.

Η πρόθεση της Ελλάδας να πληρώσει τα 2,8 από τα περίπου 9 δισ. που χρωστά στο ΔΝΤ, θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί αρχικά από τα ΔΣ του ESM και το EFSF που έχουν δανείσει από το 2012 έως και το 2018 περίπου 230 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Ο μεγαλύτερος με διαφορά δανειστής της Ελλάδας θα πρέπει να συναινέσει αφενός με την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, η οποία θα βελτιώσει το προφίλ των αναγκών χρηματοδότησης του ελληνικού χρέους εξοικονομώντας σε ετήσια περίπου 75 εκ ευρώ. Επιπλέον, θα πρέπει να αποποιηθεί επίσημα του δικαιώματος του ως «προτιμητέος» πιστωτής, να απαιτήσει την πρόωρη αποπληρωμή και των δικών του δανείων.

Παράλληλα με τον ESM θα πρέπει να ενημερωθεί και το ίδιο το ΔΝΤ, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνει - περισσότερο τυπικά - το ελληνικό αίτημα.

Στην συνέχεια, πρέπει να εισηγηθεί τη θέση του με επιχειρήματα και στο Eurogroup, που θα πρέπει και αυτό αν εγκρίνει ομόφωνα το αίτημα πριν περάσει στο τρίτο και τελευταίο στάδιο του την έγκρισή του από εθνικά κοινοβούλια, πριν η διαδικασία ολοκληρωθεί.

Ξεκινά διπλή αξιολόγηση

Στο μεταξύ, από σήμερα θα βρεθούν στην Αθήνα και τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών. Ο ρόλος τους όπως και σε κάθε άλλη ανάλογη περίσταση θα είναι να συγκεντρώσουν τα στοιχεία, με βάση τα οποία θα γίνει η 4η αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Στις 23 του μήνα αναμένεται να βρεθούν στην Αθήνα και επικεφαλής των αποστολών από ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ και ESM για μια διπλή αξιολόγηση, αφού εκτός από αυτή στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, ειδικά το ΔΝΤ, θα κάνει την δική του αξιολόγηση με βάση το άρθρο 4. Μάλιστα, αυτήν την φορά η αξιολόγηση από το Ταμείο θα είναι περισσότερο επιθυμητή καθώς αναμένεται να επισημάνει το άτοπο των υψηλών δημοσιονομικών στόχων που έχουν επιβάλλει οι Ευρωπαίοι δανειστές για την υπέρβαση της κρίσης από την Ελλάδα.

Οι προτεραιότητες του υπουργείου οικονομικών από την αξιολόγηση είναι τρείς.

Να δεχθούν οι θεσμοί χωρίς αντιρρήσεις ή κενά το πακέτο των μέτρων με τον οποίο θα μειώνονται οι φόροι για επιχειρήσεις και νοικοκυριά και της διατήρησης του αφορολόγητου στα σημερινά επίπεδα.

Η αποδοχή της χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν η ΕΚΤ και οι άλλες κεντρικές τράπεζες στο πρωτογενές πλεόνασμα δημιουργώντας ένα πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο 4,2 δισ. ευρώ μέχρι και το 2022.

Να φύγουν οι θεσμοί με την πεποίθηση ότι πλέον η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα και είναι πρόθυμη να αναλάβει την ιδιοκτησία μεταρρυθμίσεων αλλάζοντας την οικονομία της. Το τελευταίο θα βοηθήσει στην επίσημη συζήτηση για την μείωση των δημοσιονομικών στόχων η έκβαση της οποίας θα κρίνει μέχρι και το τέλος της επόμενης χρονιάς αν η Ελλάδα θα μπορέσει να μειώσει κι άλλους φόρους ή θα μείνει δέσμια των υποχρεώσεων της.

Keywords
Τυχαία Θέματα