Σωστά δεν πάγωσαν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Σε σύμβουλο του υπουργού Άμυνας επιρρίπτονται, σύμφωνα με πληροφορίες των ¨Παιχνιδιών Εξουσίας¨, οι ευθύνες για το ...προσωρινό πάγωμα των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και του αλαλούμ που επικράτησε στην Αθήνα, ένα εικοσιτετράωρο πριν την κρίσιμη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν- συνάντηση που, να σημειώσουμε, ζήτησε η Αθήνα και όχι η Άγκυρα, όπως αρχικά είχε διαρρεύσει.

Το “παγώνουν μέχρι νεωτέρας, με πρωτοβουλία της Αθήνας,

οι συζητήσεις με την Τουρκία για τα ΜΟΕ σε στρατιωτικό επίπεδο” ήταν ασφαλώς μια λάθος κίνηση για πολλούς λόγους και σωστά διορθώθηκε από το Μαξίμου, με διαβεβαίωση-διάψευση της προηγούμενης διαρροής, πως “Δεν παγώνουν τα ΜΟΕ. Οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο προετοιμάζονται και θα συνεχιστούν κανονικά”.

Πρώτα απ’ όλα δεν παγώνεις τα ΜΟΕ ένα εικοσιτετράωρο πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, αλλά “εάν πρέπει”, μετά τη συνάντηση. Και μετά τη συνάντηση, ωστόσο, δύσκολα τα παγώνεις. Όχι μόνο γιατί κατ’ αυτόν τον τρόπο θα έδινες μήνυμα πλήρους αδιεξόδου (οπότε και ήταν λάθος να έχεις ζητήσει τη συνάντηση εάν δεν είχες εξασφαλίσει κάποια θετική κατάληξή της), αλλά κυρίως γιατί τα ΜΟΕ είναι απαραίτητα για τυχόν κρίση, ώστε οι στρατιωτικοί, με απευθείας επικοινωνία, να επιχειρήσουν να προλάβουν τα χειρότερα, να προλάβουν ατυχήματα.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Τσίπρα επανέφερε τα ΜΟΕ, που είχαν διακοπεί τότε λόγω κυρίως του Πάνου Καμμένου, αρχές του 2019, για να τα διακόψει η νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές. Κάποιοι, μάλιστα, επιμένουν πως και όχι απλώς το πάγωμα, αλλά και η διακοπή ήταν λάθος, από τη στιγμή που οι ανοιχτοί δίαυλοι ενδέχεται να προλάβουν τις κρίσεις. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι υπέρ των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης έχουν ταχθεί (και μάλλον και έχουν "πιέσει" προς αυτή τη κατεύθυνση) και οι υπερατλαντικοί σύμμαχοι, με τον πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα Τζ. Πάιατ να ενθαρρύνει τις σχετικές προσπάθειες.

Στο πλαίσιο αυτό η πρώτη διαρροή για το ...προσωρινό πάγωμα των ΜΟΕ ήταν σημαντικό λάθος, γεγονός που σημαίνει πως η κυβέρνηση θα πρέπει να συντονιστεί καλύτερα και να μην επιτρέψει άλλα λάθη στον κρίσιμο αυτό τομέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα