Σπάρταθλον 2018: Από το επικό κατόρθωμα του Φειδιππίδη στους άθλους του σήμερα

Η μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ., η πλέον περίφημη μάχη της παγκόσμιας ιστορίας, αποτελεί σταθμό και αφετηρία της ιστορίας του πολιτισμού.

Ο θρίαμβος της μεγαλοφυΐας του Μιλτιάδη και η αυταπάρνηση των οπλιτών του έτρεψαν σε φυγή τις ορδές του περσικού επεκτατισμού, και διέσωσαν την Αθήνα και ολόκληρο τον ελληνισμό από τον έσχατο κίνδυνο της υποδούλωσης στους βαρβάρους επιδρομείς. Οι συνέπειες της νίκης του Μαραθώνα φθάνουν μέχρι των ημερών μας. Πρόκειται για την πρώτη επιτυχή ματαίωση της επικράτησης του "ασιατισμού"

στην Ευρώπη, γεγονός με κοσμοϊστορική σημασία. Χάρη στη νίκη αυτή η Αθήνα μπόρεσε να μεγαλουργήσει και να κληροδοτήσει στην ανθρωπότητα όλους τους τομείς της γνώσης, της τέχνης και της αρετής. Δυόμισι χιλιάδες χρόνια μετά την ιστορική αυτή μάχη γεννιέται στην Ελλάδα ένα αθλητικό γεγονός άρρηκτα συνδεδεμένο μαζί της.

Ονομάστηκε ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ

Αφετηρία του στάθηκε η αφήγηση του Ηρόδοτου για την μάχη του Μαραθώνα.

Ο μεγάλος ιστορικός της αρχαιότητας, περιγράφοντας πολλά χρόνια αργότερα, τις λεπτομέρειες της μάχης, αναφέρεται στο κατόρθωμα ενός Αθηναίου ημεροδρόμου, του Φειδιππίδη, τον οποίον οι Αθηναίοι στρατηγοί έστειλαν στην Σπάρτη για να ζητήσει τη βοήθεια της προκειμένου να ενισχυθούν οι ολιγάριθμες δυνάμεις των Αθηναίων απέναντι στην επερχόμενη ασιατική πλημμυρίδα στον Μαραθώνα.

Σύμφωνα πάντα με τον Ηρόδοτο, ο Φειδιππίδης έφτασε στη Σπάρτη "την επομένη της αναχώρησης του" από την Αθήνα.

Ένα Επικό Κατόρθωμα!

Το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ είναι ακριβώς το γεγονός που ξαναφέρνει στην επικαιρότητα το κατόρθωμα αυτό, ανασύροντας ένα θρύλο από τα βάθη της ιστορίας. Η ιδέα για τη δημιουργία του οφείλεται σε μια συγκυρία και ανήκει στον βρετανό σμήναρχο της RAF John Foden. Eλληνολάτρης και μελετητής της Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας, ο John Foden διαβάζοντας τον Ηρόδοτο σταμάτησε απορημένος στην εξιστόρηση του κατορθώματος του Φειδιππίδη, και διερωτήθηκε αν ένας σύγχρονος άνθρωπος μπορεί να διανύσει τα 250 χλμ. Αθήνας - Σπάρτης σε δύο μέρες.

Σκέφθηκε τότε πως ο μόνος τρόπος να το διαπιστώσει ήταν να επιχειρήσει να τρέξει ο ίδιος την ιστορική διαδρομή αφού ήταν συμπτωματικά και δρομέας μεγάλων αποστάσεων. Έτσι με άλλους τέσσαρες συναδέλφους του της RAF, επίσης δρομείς, έρχεται στην Αθήνα το φθινόπωρο του 1982 όπου τα μέλη της βρετανικής παροικίας και έλληνες φίλοι τους επιφυλάσσουν θερμή υποδοχή και τους παρέχουν κάθε διευκόλυνση και συμπαράσταση. Καταστρώνουν τον σχεδιασμό της πλησιέστερης προς την περιγραφή του Ηρόδοτου διαδρομής και στις 8 Οκτωβρίου ρίχνονται στην περιπέτεια για να δουν αν το όραμα μπορεί να γίνει πράξη. Την επομένη, 9 Οκτωβρίου, μετά από 36 ώρες ο John Foden φτάνει στη Σπάρτη μπροστά στο άγαλμα του Λεωνίδα. Ο συνάδελφος του John Scholten είχε φτάσει μισή ώρα νωρίτερα και τέλος ο John MacArthy τερματίζει σε χρόνο λιγότερο από 40 ώρες.

Η ομάδα των βρετανών είχε αποδείξει πως ο Ηρόδοτος "είχε δίκιο"!

Ένας άνθρωπος είναι πράγματι ικανός να καλύψει 250 χλμ. σε δύο μέρες.

Μετά την επιτυχία του εγχειρήματος, ο πρωτεργάτης του άρχισε να οραματίζεται την καθιέρωση ενός αγώνα που θα έφερνε στην Ελλάδα δρομείς μακρινών αποστάσεων από όλον τον κόσμο για να τρέξουν στα ίχνη του αρχαίου ημεροδρόμου.

Το όραμα αυτό του John Foden γίνεται γρήγορα ευρύτατα γνωστό. Αναμφισβήτητα, το ιστορικό πλαίσιο του αγώνα, στενά συνδεδεμένο με την ιδέα του Ολυμπισμού και κατά συνέπεια με την πλήρη ανιδιοτέλεια, γίνονται τα ισχυρά κίνητρα που διεγείρουν τη φαντασία και προκαλούν πρωτόγνωρη συγκίνηση σε πλήθος δρομέων μεγάλων αποστάσεων σε όλο τον κόσμο. Δικαιολογημένα, λοιπόν, η ανταπόκριση τους ήταν άμεση και καταλυτική. Αυτό οδήγησε στη διοργάνωση του Α' Διεθνούς ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ το 1983, με την συμμετοχή 45 δρομέων από 11 χώρες και την Ελλάδα.

Η επιτυχία και η απήχηση ήταν καθοριστικές για την περαιτέρω πορεία και εξέλιξη του αγώνα. Έτσι το 1984 ιδρύεται Σύνδεσμος με την επωνυμία ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ.

Από τότε και μέχρι σήμερα ο Δ. Σ. Σ. διοργανώνει ανελλιπώς τον αγώνα κάθε Σεπτέμβρη γιατί τότε τοποθετεί χρονολογικά ο Ηρόδοτος την αποστολή του Φειδιππίδη στην Σπάρτη.

Σπάρταθλον 2018

Το φετινό Σπάρταθλον ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής στις 7:00 το πρωί, κάτω από τον Ιερό βράχο της Ακροπόλεως, με προορισμό το άγαλμα του βασιλιά Λεωνίδα στη Σπάρτη. Συμμετέχουν 400 αθλητές και αθλήτριες από 51 χώρες και ξεινούν για ακόμη μια χρονιά ακολουθώντας τα βήματα του αρχαίου ημεροδρόμου Φειδιππίδη, προκειμένου να καλύψουν απόσταση 246 χιλιομέτρων.

Μεταξύ των συμμετεχόντων είναι γνωστοί αθλητές από τον χώρο των υπεραποστάσεων και δηλώνουν παρών στη φετινή διοργάνωση, όπως o Ιάπωνας δρομέας ishikawa yoshihiko που ήταν ο Παγκόσμιος πρωταθλητής των 24 ωρών του Belfast το 2017 και 4ος στο 35ο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ, μαζί με τον Joao Oliveira από την Πορτογαλία που έχει κερδίσει το Σπάρταθλον του 2013. Από τις γυναίκες ξεχωρίζει η περσινή δεύτερη Ουγγαρέζα Zsuzsanna Maraz η οποία διεκδικεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Στον αγώνα παίρνουν μέρος 61 Έλληνες δρομείς, εκ των οποίων 4 γυναίκες, μεταξύ αυτών και η Jo Μαντά περσινή πρώτη Ελληνίδα δρομέας, ακολουθεί η επίσης περσινή δεύτερη Γεωργία Μήτσιου, η οποία φέτος τερμάτισε στο Badwater των 135 μιλίων, στην κοιλάδα θανάτου, της Αμερικής. Σε όλο το μήκος της διαδρομής των 246 χιλιομέτρων, υπάρχουν συνολικά 75 σταθμοί ανεφοδιασμού που παρέχουν στους αθλητές νερό, ισοτονικά και τροφή, καθώς και οποιαδήποτε άλλη βοήθεια χρειαστούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα