Στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025
Το δρόμο προς τη Βουλή πήρε το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2022-2025. Όπως αναφέρεται στην εισαγωγή που συνοδεύει το μακροσκελές κείμενο το Μεσοπρόθεσμο για πρώτη φορά από το 2011 στα δημοσιονομικά των χωρών μελών της ευρωζώνης κατατίθεται ενώ είναι σε ισχύ, η γενική ρήτρα διαφυγής.
Ωστόσο το φάσμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας είναι μπροστά κάτι που όπως τονίζεται βάζει ένα 'αστερίσκο" στις όποιες αποφάσεις ληφθούν
Όπως τονίζεται «στο πλαίσιο της γενικής ρήτρας διαφυγής, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία η εμπιστοσύνη που απολαμβάνει η χώρα τόσο στις αγορές όσο και μεταξύ των εταίρων και πιστωτών της. Αυτή αντανακλάται στα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων, που βρίσκονται σήμερα σε ιστορικά χαμηλά. Η συνεπής εκδοτική δραστηριότητα του Ελληνικού Δημοσίου κατά την τελευταία τριετία, οδήγησε σταδιακά στη συμπλήρωση της καμπύλης αποδόσεων τίτλων του Ε.Δ. σε όλο το φάσμα της και στην πλήρη χρονική επέκταση της φυσικής διάρκειάς της, παρέχοντας ταυτόχρονα όγκο και ρευστότητα στο σύνολο των εκδόσεων.»
Σύμφωνα με τους συντάκτες με την πλήρη εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η ανάπτυξη το τρέχον έτος εκτιμάται στο 3,6%, ενώ για το 2022 προβλέπεται ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης της τάξης του 6,2% και για την υπόλοιπη περίοδο του ΜΠΔΣ αναμένεται κατά μέσο όρο ανάπτυξη της τάξης του 4%.
Το ΑΕΠ«Η ανάπτυξη φέτος είναι πιθανόν να είναι μεγαλύτερη αν επιβεβαιωθούν και στους επόμενους μήνες οι πολύ θετικές εξελίξεις που κατέγραψε για το ΑΕΠ η ΕΛΣΤΑΤ για το πρώτο τρίμηνο του 2021. Στο σύνολο της περιόδου 2022-2025, τα τρία τέταρτα της ανάπτυξης αναμένεται να προέλθουν μεσοσταθμικά από τις συνιστώσες της εγχώριας ζήτησης, με τον εξωτερικό τομέα να συνεισφέρει κατά το υπόλοιπο ένα τέταρτο. Κινητήρια δύναμη της εγχώριας ζήτησης αναμένεται να αποτελέσουν οι επενδύσεις, φτάνοντας τη συμμετοχή τους στο ΑΕΠ στο 16,7% το 2025, από 11,1% το 2020.»
Το Ταμείο ΑνάκαμψηςΚαθοριστική συμβολή στην άνοδο του ΑΕΠ και των επενδύσεων, όπως αναφέρεται, «θα έχει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Το Σχέδιο αυτό περιλαμβάνει σειρά φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που θα οδηγήσουν σε ένα πιο εξωστρεφές, ανταγωνιστικό, φιλικό στο περιβάλλον οικονομικό μοντέλο, με ένα φορολογικό σύστημα που στοχεύει στην ανάπτυξη και ένα αποτελεσματικό δίχτυ κοινωνικής προστασίας. Πρόκειται για ένα πλέγμα μεταρρυθμίσεων που συνδυάζει οικονομική αποτελεσματικότητα με κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη.
Οι συνολικοί πόροι του Σχεδίου ανέρχονται σε 30,5 δισ. ευρώ έως το 2026, εκ των οποίων 17,8 δισ. ευρώ είναι επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ δάνεια. Είναι μια μοναδική ευκαιρία για την επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας με στόχο οι συνολικοί επενδυτικοί πόροι που θα ενεργοποιηθούν να ανέλθουν σε περίπου 59 δισ. ευρώ, δηλ. διπλάσιοι από το μέγεθος του ίδιου του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η ανάπτυξη θα εστιάσει σε τέσσερις πυλώνες: την πράσινη μετάβαση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την απασχόληση - δεξιότητες - κοινωνική συνοχή και τις ιδιωτικές επενδύσεις.
Τα βασικά μεγέθη
Πρωτογενή πλεονάσματα
Δημοσιονομικά για φέτος εκτιμάται με βάση όσα αναφέρονται, ότι «το πρωτογενές αποτέλεσμα της γενικής κυβέρνησης θα διαμορφωθεί σε έλλειμμα 7,1% του ΑΕΠ, το 2022 σε έλλειμμα 0,5% του ΑΕΠ, ενώ από το 2023 θα επανέλθουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα σταδιακά αυξανόμενα.
Είναι σημαντικό, όπως σημειώνουν οι συντάκτες του κειμένου, «να αναφερθεί ότι κατόπιν της ενεργοποίησης της γενικής ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το παρόν ΜΠΔΣ καταρτίζεται με βάση τις πολιτικές που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί και ανακοινωθεί οι οποίες έχουν ενσωματωθεί στο σενάριο βάσης και δεν παρουσιάζονται εν προκειμένω εναλλακτικά σενάρια που οδηγούν σε σημαντικές δημοσιονομικές αποκλίσεις σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Συνεπώς, τα πρωτογενή πλεονάσματα που απεικονίζονται κυρίως προς τα τελευταία έτη του Προγράμματος αποτελούν το βασικό σενάριο χωρίς τη λήψη άλλων μέτρων πολιτικής, που σε κάθε περίπτωση θα προσαρμοστούν στους στόχους σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα που θα τεθούν στη βάση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, απαλείφοντας τυχόν υπερβάσεις αυτών.»
Ο αστερίσκοςΣύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο, «με δεδομένο συνεπώς ότι το σενάριο βάσης απεικονίζει αποκλειστικά τις ήδη θεσμοθετημένες κυβερνητικές αποφάσεις, δεν αντανακλά τις κυβερνητικές πολιτικές που θα νομοθετηθούν στο μέλλον στη βάση του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου που κατά περίπτωση προκύπτει από τον συνδυασμό του ΜΠΔΣ και των νέων στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων, που θα γίνουν γνωστοί σε μεταγενέστερο χρόνο όταν ολοκληρωθούν οι σχετικές συζητήσεις για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες που θα ισχύσουν στην ευρωζώνη από το 2023 και εντεύθεν».
Έλλειμμα 9,9% φέτοςΑναλυτικά, όπως τονίζεται «το έτος 2021 ο δημοσιονομικός προσανατολισμός θα εξακολουθήσει να είναι επεκτατικός, λόγω της παράτασης της εφαρμογής των έκτακτων δημοσιονομικών μέτρων που υιοθετήθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση το έτος 2020, καθώς και τη λήψη νέων μέτρων για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Ως εκ τούτου, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε έλλειμμα ύψους -9,9% του ΑΕΠ.
Το έτος 2022, η προβλεπόμενη περαιτέρω ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας και η σημαντική αποκλιμάκωση των μέτρων αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση των δημοσιονομικών επιδόσεων της γενικής κυβέρνησης. Ειδικότερα, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα αναμένεται να διαμορφωθεί στο -3,1% του ΑΕΠ και το πρωτογενές αποτέλεσμα θα ανέλθει σε έλλειμμα ύψους 0,5% του ΑΕΠ.»
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται «τα επόμενα έτη που καλύπτει το ΜΠΔΣ, ήτοι τα έτη 2023, 2024 και 2025, προβλέπονται πρωτογενή πλεονάσματα καθ’ όλη την περίοδο αναφοράς, λόγω της επικράτησης βελτιωμένων μακροοικονομικών συνθηκών και της πλήρους άρσης των έκτακτων δημοσιονομικών μέτρων που θεσπίστηκαν για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Τα δύο τελευταία έτη της προγραμματικής περιόδου, προβλέπονται μάλιστα πλεονασματικοί προϋπολογισμοί σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης, με το αποτέλεσμα του έτους 2025 να αναμένεται να ανέλθει σε πλεόνασμα ύψους 1,4% του ΑΕΠ.
Σε διαρθρωτικό επίπεδο, το ισοζύγιο κινείται σε θετικό έδαφος ήδη από το 2023, παρουσιάζοντας πλεόνασμα ύψους 1% του ΑΕΠ, το οποίο αυξάνεται σε 1,3% και 1,4% του ΑΕΠ τα έτη 2024 και 2025, αντίστοιχα.»
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ποιος είναι ο ιερέας που περιέλουσε με καυστικό υγρό έξι μητροπολίτες
- Εξωφρενική δήλωση γνωστής ψυχολόγου για τον πιλότο (βίντεο)
- Κινδυνεύει να χάσει το μάτι του ο Μητροπολίτης Κηφισιάς - Τον περίμενε η Κεραμέως στο Λαϊκό - ΦΩΤΟ
- Ο Τράγκας… διέγραψε τον Νικολόπουλο!
- Μονή Πετράκη: Στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών ο 37χρονος ιερέας
- Έλενα Ακρίτα: To Facebook μπλόκαρε ξανά τον λογαριασμό της
- Μονή Πετράκη: Το προφίλ του ιερομόναχου
- Ο Καπουτζίδης γίνεται καθημερινός, η Ελένη βολιδοσκοπεί, ο Κεφαλογιάννης αποχαιρετά
- Αυτό είναι το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο για την περίοδο 2022-2025 – Τι προβλέπει
- Survivor Spoiler 23/6: Η μεγαλύτερη ανατροπή του παιχνιδιού - Αυτός κερδίζει σήμερα την ασυλία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις News 24|7
- Μονή Πετράκη: "Τραγικό γεγονός" χαρακτήρισε την επίθεση ο Κικίλιας
- Καραβίας: Έτοιμοι να χρηματοδοτήσουμε επενδυτικά πλάνα στον Τουρισμό
- ΗΠΑ: 40 αγελάδες το 'σκασαν και περιφέρονταν ανέμελες στο Λος Άντζελες
- ΣΕΤΕ: Τι ζήτησε ο Ρέτσος – Τι δίνει ο Μητσοτάκης
- ΕΟΔΥ: Πού θα γίνονται την Πέμπτη δωρεάν rapid test
- Κατρούγκαλος για Συμφωνία Πρεσπών: "Η καθυστέρηση ψήφισης των μνημονίων αποδυναμώνει τη θέση μας"
- Στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025
- Μονή Πετράκη: Επικοινώνησε με Ιερώνυμο ο Μητσοτάκης - "Κάθε δυνατή ιατρική βοήθεια στα θύματα"
- Euro 2020: Η Ισπανία "σκόρπισε" τη Σλοβακία και προκρίθηκε στους "16"
- Μονή Πετράκη: "Αποφύγαμε τα χειρότερα", λέει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος
- Τελευταία Νέα News 24|7
- Στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025
- ΗΠΑ: 40 αγελάδες το 'σκασαν και περιφέρονταν ανέμελες στο Λος Άντζελες
- Μονή Πετράκη: Επικοινώνησε με Ιερώνυμο ο Μητσοτάκης - "Κάθε δυνατή ιατρική βοήθεια στα θύματα"
- Καραβίας: Έτοιμοι να χρηματοδοτήσουμε επενδυτικά πλάνα στον Τουρισμό
- Κατρούγκαλος για Συμφωνία Πρεσπών: "Η καθυστέρηση ψήφισης των μνημονίων αποδυναμώνει τη θέση μας"
- Μονή Πετράκη: "Τραγικό γεγονός" χαρακτήρισε την επίθεση ο Κικίλιας
- Μονή Πετράκη: "Αποφύγαμε τα χειρότερα", λέει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος
- Euro 2020: Η Ισπανία "σκόρπισε" τη Σλοβακία και προκρίθηκε στους "16"
- ΣΕΤΕ: Τι ζήτησε ο Ρέτσος – Τι δίνει ο Μητσοτάκης
- ΕΟΔΥ: Πού θα γίνονται την Πέμπτη δωρεάν rapid test
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΛΟΤΤΟ: Οι τυχεροί αριθμοί στην κλήρωση 2216 (23/06/2021)
- Γλυκά Νερά: Μπορεί να υπάρχει ηθικός αυτουργός – Το σπίτι στη Σούδα
- Διεθνές Συνέδριο στην Πάτρα, στα πλαίσια του έργου «SPARC»
- ΛΟΤΤΟ Κλήρωση 23/6/2021 - Δείτε τους τυχερούς αριθμούς
- Αιθιοπία: Τουλάχιστον 50 νεκροί και πάνω από 100 τραυματίες από αεροπορική επιδρομή σε αγορά στην επαρχία Τιγκράι
- Ισπανία: Από το Σάββατο καταργείται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε ανοιχτούς χώρους
- Συνάντηση Δ.Μιχαηλίδου με την ΠτΔ με φόντο το θεσμό της αναδοχής
- Σοκ στην Τουρκία: Ο Λάρκιν εκτός Προολυμπιακού