Τα χάπια που σκότωσαν τη Μέριλιν Μονρόε και οι θεωρίες συνωμοσίας

Σαν σήμερα, στις 5 Αυγούστου του 1962 η απόλυτη σταρ των ημερών της και όχι μόνο βρέθηκε νεκρή σε ηλικία 36 ετών.

Η Μέριλιν βρέθηκε γυμνή, ξαπλωμένη μπρούμυτα στο κρεβάτι της. Στο μαξιλάρι πλάι της ήταν το ακουστικό του τηλεφώνου και στο κομοδίνο χάπια. Πουθενά δεν βρέθηκε όμως ποτήρι με νερό.

Ο θάνατός της καλύφθηκε από πέπλο μυστηρίου με την επίσημη εκδοχή να κάνει λόγο για αυτοκτονία.

Πριν λίγο καιρό, τον Μάρτιο της τρέχουσας

χρονιάς, ο Τζιάνι Ρούσο, 57 χρόνια μετά τον θάνατο της ξανθιάς ντίβας, έδωσε τη δική του εκδοχή μιλώντας για "δολοφονία" της από τον Μπόμπι Κένεντι.

Η New York Post επικαλούμενη δηλώσεις του Ρούσο ανέφερε πως ο Μπόμπι Κένεντι έχοντας βοήθεια από τη Μαφία, οργάνωσε τη δολοφονίας της καθώς δεν ήθελε να αποκαλυφθεί η σχέση της με τον ίδιο, αλλά και τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Τζον Κένεντι.

"Ήταν ο Μπόμπι. Κανένας άλλος δεν θα την σκότωνε. Ήταν ένα κορίτσι που της άρεσε να διασκεδάζει. Αν της έδινες δυο τρία χάπια και κάνα δυο ποτάκια θα μπορούσε να γ... τον καθένα", είπε ο Ρούσο στην εφημερίδα "New York Post".

Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως είχε περιστασιακή σχέση με τη Μονρόε. Για τον Ρούσο, ο θάνατός της δεν προήλθε από υπερβολική δόση βαρβιτουρικών.

"Η Μαφία ήθελε να βάλει στο χέρι τον Τζον Κένεντι. Ειδικά ο αρχηγός της Μαφίας του Σικάγο, Σαμ Τζιανκάνα, δεν άφηνε από τα μάτια του την πιο διάσημη και αιώνια σταρ του Χόλιγουντ γιατί έτσι θα παγίδευε τον Αμερικανό πρόεδρο. Οι μαφιόζοι είχαν στήσει ένα φοβερό σχέδιο παγιδεύοντας με κάμερες ξενοδοχείο όπου θα βρίσκονταν και θα έκαναν "τρίο" η Μέριλιν, ο Ρόμπερτ Κένεντι και ο Τζον Κένεντι. Θα χρησιμοποιούσαν το βίντεο έτσι ώστε να πιέσουν τον Πρόεδρο να εισβάλλει στην Κούβα για να πάρει πίσω η Μαφία τα καζίνο της. Όμως, το σχέδιο απέτυχε αφού ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν εμφανίστηκε" είπε ο ηθοποιός προσθέτοντας πως η Μέριλιν έμαθε για την πλεκτάνη και απείλησε να καταγγείλει την Μαφία στα ΜΜΕ.

Φυσικά οι δηλώσεις του Ρούσο δεν αξιολογήθηκαν ως ασφαλείς πληροφορίες, το σίγουρο όμως είναι πως ο ίδιος σχετιζόταν με την ηθοποιό.

Περί δολοφονίας της Μέριλιν από την ιταλική Μαφία κάνει λόγο και ο Ντάρβιν Πόρτερ στη δική του βιογραφία της ηθοποιού. Σύμφωνα με τον Πόρτερ, ο Κένεντι και η Μέριλιν είχαν τσακωθεί πολύ άσχημα καθώς εκείνος ήθελε να χωρίσουν και εκείνη τον απειλούσε πως αν γινόταν αυτό, θα αποκάλυπτε τη σχέση τους.

Ο ιατροδικαστής επιβεβαίωσε πως η αιτία του θανάτου της Μέριλιν ήταν τα χάπια που βρέθηκαν δίπλα της. Μυστήριο παραμένει γιατί η καμαριέρα κάλεσε για βοήθεια στις 4 τα χαράματα ενώ η ηθοποιός είχε πεθάνει ανάμεσα στις 21:30 και τις 23:30.

Η καμαριέρα ισχυρίστηκε πως είχε δει ανοιχτό το φως της κρεβατοκάμαράς της, χτύπησε αλλά κανείς δεν απάντησε. Έτσι, όπως είπε, δεν θέλησε να την ενοχλήσει. Στη συνέχεια, ανησυχώντας, τηλεφώνησε στον ψυχίατρο της ηθοποιού ο οποίος έσπασε το παράθυρο και εντόπισε τη Μονρόε νεκρή. Εκείνος κάλεσε τις Αρχές.

Ο αστυνομικός που την εντόπισε δε, είχε δηλώσει: "Τα χέρια της ήταν κατεβασμένα στα πλάγια και τα πόδια της ήταν εντελώς ίσια. Ήταν η πιο εμφανής σκηνή θανάτου που είχα δει ποτέ. Τα μπουκάλια των χαπιών στο κομοδίνο της είχαν τοποθετηθεί τακτοποιημένα, το σώμα της έμοιαζε σκόπιμα τοποθετημένο με αυτόν τον τρόπο, όλα φαινόταν πολύ τακτοποιημένα".

Δηλώσεις που άφηναν ανοιχτά ερωτήματα και πυροδότησαν πλείστα σενάρια.

Στο βιβλίο του 1964 "Ο περίεργος θάνατος της Μέριλιν Μονρόε", ο Φρανκ Κάπελ ισχυριζόταν πως τη Μονρόε τη σκότωσαν "οι κομμουνιστές".

Ο Κάπελ υποστήριζε πως τόσο ο Κένεντι όσο και η Μέριλιν Μονρόε ήταν κομμουνιστές και ήθελαν να καταστρέψουν τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, γράφει πως τελικά η Μονρόε δολοφονήθηκε από τους ίδιους τους κομμουνιστές μετά από μια "εσωτερική" διαφωνία.

Στο βιβλίο "Μέριλιν: Η βιογραφία" του 1973, ο Νόρμαν Μέιλερ, νομπελίστας συγγραφέας, έγραφε πως τόσο ο Κένεντι όσο και η Μέριλιν δολοφονήθηκαν από ακροδεξιούς πράκτορες του FBI και της CIA.

Ο λόγος; Για τον Μέιλερ η περίφημη εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων, η αποτυχημένη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στην κομμουνιστική Κούβα, πήγε στραβά για τη σαμποτάρισε εκ των έσω ο ίδιος ο Κένεντι.

Χρόνια αργότερα ο Μέιλερ αποκάλυψε πως οι ισχυρισμοί του ήταν βγαλμένοι από το κεφάλι του για εμπορικούς λόγους.

Όσο για τη σχέση της με τα ναρκωτικά, εδώ επικρατεί ένας πραγματικός "μύθος". Η Μέριλιν ήταν εξαρτημένη από υπνωτικά, ωστόσο όχι από άλλες ουσίες. Η ίδια είχε δηλώσει πως υπέφερε από άγχος και αϋπνίες αλλά έπαιρνε μόνο τα χάπια με συνταγές του γιατρού της.

Ο θάνατός της αποδόθηκε στα βαρβιτουρικά, αλλά η ηθοποιός δεν έπαιρνε άλλες βαριές ουσίες, όπως αμφεταμίνες, κάτι που έκαναν άλλοι σταρ της εποχής. Δεδομένο είναι πως κακομεταχειρίστηκαν οι γιατροί της τους οποίους η ίδια εμπιστευόταν απόλυτα.

Τα χάπια

Ο καθηγητής Ιατροδικαστικής - Τοξικολογίας Φραντσέσκο Μάρι, μαζί με τη σύζυγό του Ελιζαμπέτα Μπερτόλ θέλησαν να κάνουν τη δική τους αυτοψία.

"Στην περίπτωση της Μέριλιν, δεν μπορέσαμε να εξετάσουμε τη σορό", είχε επισημαίνει στο BHmagazino ο καθηγητής Μάρι.

"Ωστόσο" έλεγε, "ανατρέξαμε στα ντοκουμέντα, στη βιβλιογραφία γύρω από τον θάνατό της και κυρίως στις τοξικολογικές αναφορές της εποχής, τις οποίες και μελετήσαμε με τα σύγχρονα δεδομένα της ιατροδικαστικής - τοξικολογίας, όπως θα έκανε κάποιος ειδικός πριν από 50 χρόνια".

"Μελετώντας κατ’ αρχάς τις εκθέσεις των τοξικολογικών εξετάσεων και συγκρίνοντας τα στοιχεία με πληθώρα παρόμοιων περιπτώσεων διαπιστώνεται ότι η σταρ θα έπρεπε να είχε πάρει τουλάχιστον 45-47 κάψουλες Nembutal (σ.σ.: η εμπορική ονομασία των βαρβιτουρικών χαπιών)" δήλωνε χαρακτηριστικά ο Φραντσέσκο Μάρι.

Ο ίδιος εξηγούσε γιατί αποκλείεται η περίπτωση το πιο σέξι αστέρι του Χόλιγουντ να έλαβε το φάρμακο διά της στοματικής οδού.

"Πρώτον, γιατί εκείνη την ημέρα είχε στη διάθεσή της μόνο 25 κάψουλες. Και, δεύτερον, γιατί θα έπρεπε να είχαν παραμείνει υπολείμματα από το φάρμακο στο γαστρικό υγρό, τα οποία ποτέ δεν βρέθηκαν".

Οσο για την περίπτωση της ενέσιμης ναρκωτικής ουσίας, ο ιταλός καθηγητής έλεγε ότι, παρά την ενδελεχή εξέταση στο άψυχο σώμα, ο βοηθός ιατροδικαστής Τόμας Νογκούτσι δεν βρήκε κανένα σημάδι από βελόνα. Αντίθετα, παρατήρησε μια μεγάλη φλεγμονή στο έντερο. Αρα, όπως συμπεραίνουν ο Μάρι και οι συνεργάτες του, "το φάρμακο είχε περάσει μέσω κλύσματος".

Keywords
Τυχαία Θέματα