Τα διλήμματα των φοροαπαλλαγών του 2020 για στήριξη της μεσαίας τάξης

Μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 8%, μείωση του τέλους επιτηδεύματος, μείωση του συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 20% ή και μείωση των εισφορών.

Αυτά είναι τα μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι για φέτος ώστε να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα και μαζί η κατανάλωση και οι επενδύσεις.

Το ζητούμενο είναι να υπάρχει μια ισορροπία μέτρων

για να μην αδικηθούν ούτε οι μισθωτοί αλλά ούτε και οι μη μισθωτοί. Το μεγαλύτερο στοίχημα θα είναι να μπορέσουμε να πείσουμε τους δανειστές ότι υπάρχει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος ώστε να προχωρήσουν οι ελαφρύνσεις που εξαγγέλλονται αυτό το διάστημα.

Σε πρώτη φάση οι θεσμοί που ήρθαν πριν λίγο καιρό δεν ήταν αρνητικοί αλλά περιμένουν να δουν τα τελικά στοιχεία για το κλείσιμο του 2019 και τις νέες προβλέψεις του 2020.

Το δεύτερο και πιο «πολιτικό» κομμάτι είναι η «μοιρασιά» των μέτρων. Η μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης αφορά όλους όσους έχουν εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ από μισθό ή ελεύθερο επάγγελμα. Το σχέδιο είναι να μην είναι ακριβώς ποσοστιαία η μείωση αλλά περισσότερο αναλογική.

Πιο συγκεκριμένα η ελάφρυνση θα προκύψει από την αύξηση του εισοδήματος που δεν θα πληρώνει την εισφορά από τα 12.000 στα 15.000 και τη μείωση των συντελεστών για εισοδήματα από εκεί και πάνω θα υπάρχει μια μείωση των συντελεστών της εισφοράς.

Στην μείωση του ΕΝΦΙΑ τα διλήμματα είναι πολλά. Η -πολιτικά σκόπιμη- καθυστέρηση από την προηγούμενη Κυβέρνηση της εξίσωσης της των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές έκρυβε το σοβαρό ενδεχόμενο οι τιμές να ανέβουν κατακόρυφα σε λαϊκές περιοχές. Το ίδιο πρόβλημα θα υπάρξει και φέτος.

Το κόστος για τη διατήρηση των αντικειμενικών αξιών στο Περιστέρι ή το Πέραμα περίπου στα ίδια επίπεδα θεωρείται ότι θα επιτευχθεί με την ένταξη περίπου 7000 περιοχών σε τουριστικές περιοχές στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών.

Παράλληλα θα διαμορφωθεί κατάλληλα η μέση μείωση του 8% που θα έρθει για φέτος ώστε να εξομαλύνει ακραίες περιπτώσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι μειώσεις θα είναι μεγαλύτερες σε λαϊκές περιοχές και μικρότερες σε αστικές περιοχές.

Επιχειρήσεις μείωση συντελεστή ή εισφορών

Το επόμενο μέτρο που θέλει δεύτερη σκέψη είναι αυτό που αφορά το δεύτερο στάδιο τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 20% .

Η δεύτερη σκέψη είναι αντί για την περαιτέρω μείωση του συντελεστή να μειωθεί η φορολογία στην εργασία δηλαδή οι ασφαλιστικές εισφορές από εργοδότες και εργαζόμενους. Το μέτρο της μείωσης του συντελεστή των επιχειρήσεων στο 20% σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς μπορεί να αναζωπυρώσει τις επενδύσεις αλλά θα ενισχύσει μόνο τις επιχειρήσεις.

Από την άλλη η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα βοηθήσει την απασχόληση αφού θα κάνει ευκολότερες τις προσλήψεις. Δεν θα βοηθήσει όμως τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους αφού οι μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές αφορούν μόνο μισθωτούς.

Τέλος, το τέλος επιτηδεύματος είναι ένα μνημονιακό «χαράτσι» που διατηρείται ως τώρα αλλά αφορά 1,8 εκ φορολογούμενους που έχουν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Επιβλήθηκε με το σκεπτικό ότι οι μισθωτοί κατηγορούνται για τα μεγάλα ποσοστά φοροδιαφυγής. Παρότι λοιπόν υπάρχει η φήμη για μείωση και στη συνέχεια κατάργηση του, υπάρχουν στελέχη στο οικονομικό επιτελείο που θεωρούν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να επηρεάσει τα έσοδα αφού στο δημόσιο ταμείο μπαίνουν από αυτό το μη αναλογικό τέλος 390 εκ ευρώ .

Keywords
Τυχαία Θέματα