Το "άγνωστο" ενεργό ρήγμα του Ωρωπού που "κοιμάται" εδώ και 80 χρόνια
Μεσημέρι Παρασκευής 19 Ιουλίου 2019 και τα 5,2 Ρίχτερ ταρακουνούν το λεκανοπέδιο της Αττικής. Σεισμός μετρίου μεγέθους για τους επιστήμονες αλλά η δόνηση είναι τόσο αισθητή που δεν αργεί να ξυπνήσει τις μνήμες του 1999 και τις καταστροφικές συνέπειες του φονικού σεισμού της Πάρνηθας. Ευτυχώς αυτή τη φορά πήγαν όλα καλά. Οι κατασκευές πια έχουν γίνει καλύτερες, οι προδιαγραφές έχουν γίνει αυστηρές και πλέον η Αττική αντέχει "με ευκολία" -εξαιρουμένων παλαιών εγκαταλελειμμένων σπιτιών- τέτοιες δονήσεις. Οι σεισμολόγοι συμφωνούν
Αυτό το ρήγμα τραβά δικαίως το ενδιαφέρον πολιτών και επιστημονικής κοινότητας. Δεν είναι όμως το μόνο που πρέπει να μας απασχολεί. Και ας ξεκαθαρίσουμε κάτι όχι να μας τρομοκρατεί, αλλά να μας απασχολεί ώστε να μελετούμε, να προφυλασσόμαστε, να προετοιμαζόμαστε έναντι υπαρκτών κινδύνων. Άλλωστε χωρίς γνώση και προετοιμασία το μόνο που θα καταφέρουμε κάθε μεγάλη φυσική καταστροφή (σεισμοί, πλημμύρες, φωτιές) απλά να μετράμε θύματα και κατεστραμμένες υποδομές. "Αν δεν πληροφορούσαμε θα προσφέραμε κακή υπηρεσία. Είναι κοινωνική ευθύνη των επιστημόνων" μας λέει ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου καθηγητής Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Με την πολύτιμη βοήθειά του θα δούμε τα ρήγματα που διέρχονται την Αττική και τι συμβαίνει κυρίως με την περιοχή του Ωρωπού που στο παρελθόν έχει παρουσιάσει αξιοσημείωτη δραστηριότητα.
Οι σεισμικές εστίες που απειλούν την Αττική εντοπίζονται κυρίως στη μεγάλη ζώνη ρηγμάτων που ξεκινά από τον ανατολικό Κορινθιακό κόλπο (ρήγμα Αλκυονίδων) και κατευθύνεται προς τα ανατολικά μέχρι τον νότιο Ευβοϊκό κόλπο. Η ζώνη αυτή περνά από τις Ερυθρές, τη Θήβα, τον Αυλώνα και καταλήγει στον Ωρωπό. Στη ζώνη αυτή έγιναν μεγάλοι και πολύνεκροι σεισμοί στο παρελθόν, π.χ. το 1858, 1928, 1981 στην Κορινθία και αν. Κορινθιακό, το 1853, 1893 και 1914 στην περιοχή της Θήβας.
Η περίπτωση του Ωρωπού
Το ρήγμα αυτό μήκους 60 χιλιομέτρων καταλήγει στην περιοχή του Ωρωπού. Δύο συγκεκριμένες σεισμικές δονήσεις έχουν ένα παραπάνω ενδιαφέρον, με την πρώτη να συμβαίνει το μακρινό 1785. "Η εκτίμηση που έχουμε γι' αυτό το σεισμό είναι πώς υπολογίζεται γύρω στους 6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Είναι ένας υπολογισμός σαφώς κατ' εκτίμηση και με μεγάλο σφάλμα καθώς εκείνη την εποχή τα όργανα μέτρησης, η τεχνολογία και η μεθοδολογία διαφέρουν σε σχέση με σήμερα" εξηγεί ο κ.Παπαδόπουλος.
Για τον δεύτερο ισχυρό σεισμό της περιοχής γνωρίζουμε σαφώς περισσότερα γιατί έγινε το 1938, δηλαδή 81 χρόνια πριν. "Η περιοχή του Ωρωπού επλήγη από ισχυρό σεισμό μεγέθους 6 στην κλίμακα Richter στις 20 Ιουλίου του 1938. Από το σεισμό αυτό καταστράφηκαν δημόσια κτίρια, φυλακές και πολλές κατοικίες στον Ωρωπό και τρία χωρία. Σκοτώθηκαν 18 άνθρωποι, οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 100 και οι άστεγοι τους 8000. Ο σεισμός προκάλεσε πολλές εδαφικές αστοχίες, όπως κατολισθήσεις και ρωγμές στο έδαφος. Η σιδηροδρομική γραμμή κοντά στη Μαλακάσα εβλάβη και διακόπηκε η συγκοινωνία. Ρωγμές σε σπίτια παρατηρήθηκαν μέχρι το Καπανδρίτι και την Ερέτρια. Στις 27 Ιουλίου του 1938 έγινε ισχυρός μετασεισμός με μέγεθος 5 Ρίχτερ" σημειώνει ο κ.Παπαδόπουλος.
Τα ιστορικά στοιχεία είναι σαφώς ενδιαφέροντα πώς όμως μπορούν να αξιοποιηθούν; "Δεν υπάρχει επισταμένη παρακολούθηση της συγκεκριμένης περιοχής σήμερα, διότι οι 150 μόνιμοι σεισμογραφικοί σταθμοί που διαθέτουμε είναι αδύνατον να καλύψουν όλη την επικράτεια. Σαφώς στη συγκεκριμένη περιοχή του Ωρωπού αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι υπάρχει μία μικροσεισμική δραστηριότητα όπως σε κάθε ρήγμα. Θα ήταν χρήσιμη μια λεπτομερής παρακολούθηση, ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιος ειδικός λόγος να εγκαταστήσουμε εκεί φορητά μηχανήματα" μας απαντά ο κ.Παπαδόπουλος και η ερώτηση πρέπει να γίνει πιο σαφής.
Υπάρχει περίπτωση να γίνει μεγάλος σεισμός στην περιοχή; "Πρέπει να σημειώσουμε πώς για κάθε ρήγμα ο σεισμικός κύκλος δεν είναι ίδιος. Μπορούμε να υπολογίζουμε με επιφύλαξη το μήκος του σεισμικού κύκλου αλλά τα στοιχεία που έχουμε δεν είναι ακριβή. Άρα δεν είναι εύκολο να απαντήσουμε. Βέβαια, πρόκειται για ένα ενεργό ρήγμα και τα 6 Ρίχτερ είναι το ελάχιστο μέγεθος που μπορεί να δώσει η περιοχή. Άρα κάποτε, όταν το ρήγμα ενεργοποιηθεί , αναμένουμε παρόμοιο ή και μεγαλύτερο μέγεθος. Αυτό μπορούμε να το πούμε με ασφάλεια".
"Ο σεισμός του 1999 ήταν ένας σεισμός μετρίου μεγέθους είδαμε όμως τις συνέπειες που είχε. Αυτό σημαίνει πώς η Αττική είναι εκτεθειμένη γιατί στη Αττική βρίσκεται ο μισός πληθυσμός της χώρας και η οικονομική δραστηριότητα. Αν και από τότε υπήρξε βελτίωση των υποδομών, αυστηρότερες προδιαγραφές και μεγαλύτερη δυνατότητα σωστικών μέσων, εμείς οφείλουμε να προσδιορίζουμε τους κινδύνους μακριά από την κινδυνολογία. Ένας σεισμός είναι μία εστία που μας καθοδηγεί και οφείλουμε να εξετάζουμε τους σεισμούς όχι μεμονωμένα και την περίπτωση της Αττικής να τη δούμε συνολικά ώστε να υπάρχει σωστή ενημέρωση και προετοιμασία" καταλήγει ο κ.Παπαδόπουλος.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Έχεις κάποια από αυτά τα αντικείμενα σπίτι σου; Απομάκρυνέ τα αμέσως
- Πήγε στο νοσοκομείο με έντονους πονοκεφάλους - «Πάγωσαν» οι γιατροί μ’ αυτό που ανακάλυψαν (pics)
- Πότε αλλάζει ο καιρός, Η ΕΜΥ βλέπει τα πρώτα χιόνια
- Αυτή είναι η ακριβής ώρα που πρέπει να κοιμάσαι αν ξυπνάς κάθε πρωί στις 7 και θες να είσαι παραγωγική!
- Τι συμβαίνει στον οργανισμό σου όταν πίνεις υπερβολικά πολύ νερό;
- Μετά από 34 μέρες αγώνα , κατέληξε ο φοιτητής με το πατίνι
- 28η Οκτωβρίου: Η τούμπα του τσολιά στην παρέλαση
- Το τρομερό επίτευγμα του Μιλιβόγεβιτς
- Οι αργίες μετά την 28η Οκτωβρίου -Τι μέρες πέφτουν- Τα τριήμερα…
- Το στοιχειωμένο κτίριο του ΔΟΛ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις News 24|7
- Το "άγνωστο" ενεργό ρήγμα του Ωρωπού που "κοιμάται" εδώ και 80 χρόνια
- Σερβιτόρος ζήτησε σέλφι με την Έμα Τόμσον, απολύθηκε και εκείνη τον υπερασπίστηκε
- Γιατί προειδοποιεί για εθνική κρίση λόγω προσφυγικού και δημογραφικής κρίσης - Οι βολές κατά της Ουάσιγκτον
- Ψωρίαση: Ένα μη μεταδοτικό νόσημα με πολλές διαστάσεις
- Επίδομα θέρμανσης: Θέμα ωρών τα κριτήρια και το άνοιγμα της πλατφόρμας
- ΗΠΑ: Η σορός του Μπαγκντάντι ερρίφθη στη θάλασσα
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν την Τρίτη 29 Οκτωβρίου
- Τι θα πει ο Μητσοτάκης στο Ράμα, για να τα ακούει και ο Ζάεφ
- Τραμπ: Το Σικάγο είναι πιο επικίνδυνο από το Αφγανιστάν
- Καιρός: Αλλάζει το σκηνικό με βροχές και καταιγίδες
- Τελευταία Νέα News 24|7
- Το "άγνωστο" ενεργό ρήγμα του Ωρωπού που "κοιμάται" εδώ και 80 χρόνια
- Γιατί προειδοποιεί για εθνική κρίση λόγω προσφυγικού και δημογραφικής κρίσης - Οι βολές κατά της Ουάσιγκτον
- Επίδομα θέρμανσης: Θέμα ωρών τα κριτήρια και το άνοιγμα της πλατφόρμας
- Τι θα πει ο Μητσοτάκης στο Ράμα, για να τα ακούει και ο Ζάεφ
- Ψωρίαση: Ένα μη μεταδοτικό νόσημα με πολλές διαστάσεις
- Καιρός: Αλλάζει το σκηνικό με βροχές και καταιγίδες
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν την Τρίτη 29 Οκτωβρίου
- ΗΠΑ: Η σορός του Μπαγκντάντι ερρίφθη στη θάλασσα
- Τραμπ: Το Σικάγο είναι πιο επικίνδυνο από το Αφγανιστάν
- Σερβιτόρος ζήτησε σέλφι με την Έμα Τόμσον, απολύθηκε και εκείνη τον υπερασπίστηκε
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Χειροπέδες σε μαθητές που έκλεψαν τσάντα από όχημα στην Πάφο
- Η Τζένιφερ Άνιστον φιλά στα χείλη την Έλεν ντε Τζένερις
- ΗΠΑ κατά Τουρκίας : Η αγορά ρωσικών μαχητικών μπορεί να φέρει υποχρεωτικές κυρώσεις
- «Υποχρεωτικές οι κυρώσεις» των ΗΠΑ στην Τουρκία λόγω της αγοράς ρωσικών μαχητικών
- Εγκατέλειψε το σπίτι του εξαιτίας των πυρκαγιών στην Καλιφόρνια ο ΛεΜπρον
- Εβελίνα Παπούλια: «Σπίτι είναι εκεί... που είσαι ο εαυτός σου!»
- ΟΑΕΔ-Κοινωφελής εργασία: Ποιοι ωφελούμενοι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας μετά τη λήξη των συμβάσεων
- Νέες απειλές των ΗΠΑ για κυρώσεις στην Tουρκία στο ενδεχόμενο αγοράς ρωσικών Su-35
- Η τρύπια και λεκιασμένη ζακέτα του Κερτ Κομπέιν πωλήθηκε 334.000 δολάρια