Το ΚΥΣΕΑ και ο νικηφόρος πόλεμος των τρολ

Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ το απόγευμα της Κυριακής και οι αντιδράσεις που ακολούθησαν, ήταν μια ακόμα ευκαιρία να διαπιστώσουμε ότι τα εθνικά μας θέματα δεν μένουν ανέγγιχτα από την υποβάθμιση του δημόσιου διαλόγου στο επίπεδο της μιας ατάκας και των τρολ. Από τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα που "συγκαλεί το ΚΥΣΕΑ για να το εκμεταλλευτεί προεκλογικά", στον υπουργό

Άμυνας Ευ. Αποστολάκη που "απολαμβάνει το ψάρι του σε ταβέρνα μια μέρα μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ" και από τις στρατιωτικές δυνάμεις που "μεταφέρονται εκτάκτως στα νησιά" στην πιθανότητα αναβολής των εκλογών λόγω... "έκτακτων συνθηκών".

Όλα χωράνε και όλα ταιριάζουν όταν οι διαδικτυακοί και μη στρατοί διεξάγουν τον δικό τους πόλεμο χωρίς όρια.

Είχαμε τα πρώτα σημάδια, κατά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα την περασμένη χρονιά, όταν διάφοροι δημοσιολογούντες ειρωνεύονταν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πριν ακόμα φύγει από τη χώρα μας ο Τούρκος ομόλογός του. Το μήνυμα ήταν σαφές. Τα εθνικά θέματα, δεν θα εξαιρούνταν από την εποχή του μιντιακού και διαδικτυακού πολέμου μέχρις εσχάτων.

Στη σημερινή συγκυρία, με την Τουρκία να προχωρά σε συγκεκριμένες κινήσεις, διαπράττοντας παρανομίες στην Κυπριακή ΑΟΖ, τα τρολ αντί να μαζευτούν, όχι απλώς οργιάζουν αλλά έχουν και ισχυρούς συμμάχους. Διότι την αποστολή της γιγάντωσης των τρολ, αναλαμβάνουν πολιτικοί που θεωρούν ότι έτσι θα βλάψουν τον αντίπαλό τους.

Έτσι αν για παράδειγμα κάποιος γράψει ότι "οι εκλογές πρέπει να αναβληθούν, λόγω της κρίσης με την Τουρκία", το δήθεν χιούμορ του, αποδίδεται στο κόμμα ή στην κυβέρνηση και απαιτούνται εξηγήσεις και απαντήσεις. Η απόλυτη νίκη των τρολ.

Ο θόρυβος φυσικά που δημιουργείται δεν έχει καμία σχέση με την ουσία και με τα γεγονότα.

Η κλιμάκωση των παραβιάσεων από την Τουρκία, εκτός από την κορύφωση μιας στρατηγικής δεκαετιών, αποτελεί και επίμονη προσπάθεια να έχει μερίδιο η γειτονική χώρα στα όποια μελλοντικά κέρδη από τα κοιτάσματα νοτίως της Κύπρου.

Το πρόβλημα είναι ήδη πολύ σύνθετο και το πού θα οδηγήσει είναι αδύνατον να προβλεφθεί.

Οι συντονισμένες ενέργειες Ελλάδας-Κύπρου, η συνεργασία με άλλες δυνάμεις της περιοχής, ο ρόλος και τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της ΕΕ, η εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία, ο απρόβλεπτος Ερντογάν, πρέπει να ληφθούν υπόψη για να γίνει κατανοητό ότι εύκολες λύσεις δεν πρόκειται να υπάρξουν.

Αν αναλογιστούμε τι έχει η χώρα μας να αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια στην ανατολική Μεσόγειο, θα φτάσουμε αβίαστα στο συμπέρασμα ότι η εθνική συνεννόηση, η στοιχειώδης σοβαρότητα και η ουσιαστική συζήτηση θα είναι σημαντικά όπλα, απέναντι σε έναν επικίνδυνο αντίπαλο.

Ας αφεθούν λοιπόν τα τρολ να "παίζουν πόλεμο" και ας υπάρξει συνεργασία και σχέδιο σε κορυφαίο επίπεδο και μακριά από την μικροπολιτική.

Keywords
Τυχαία Θέματα