Το μεγάλο παιχνίδι Ερντογάν με τις ΗΠΑ και πως θα τα βρει μαζί τους

Οι κορώνες του Ερντογάν εναντίον της Δύσης προβληματίζουν. Ο Eric Jan Zurcher αναρωτιέται γιατί ο σουλτάνος συμπεριφέρεται έτσι; Μήπως πρόκειται για μια βαθιά ριζωμένη πεποίθηση, σε μια ιδεολογία ή σε απλό καιροσκοπισμό;

Η απάντηση είναι απλή. Πρόκειται για καιροσκοπισμό που του προσφέρει οφέλη τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Όπως γράφει στο Militaire.gr η Λιάνα Μυστακίδου, “υπάρχουν άπειρα παραδείγματα για αυτή την πολιτική πρακτική και συμπεριφορά του.

Ας δούμε την πρόσφατη τετραμερή σύνοδο

στην Κωνσταντινούπολη για την επίλυση του πολέμου στη Συρία. Ο Μακρόν, η Μέρκελ, ο Πούτιν και ο Ερντογάν συναντήθηκαν στο κιόσκι Βαχντεττίν στην Κωνσταντινούπολη και αναζήτησαν τη λύση του αιμοσταγούς προβλήματος της Συρίας. Προηγήθηκαν συζητήσεις στη Γενεύη, στην Αστάνα, στο Σότσι και τέλος στην Πόλη.

Ποιος θεωρείται ο νικητής αυτών των διαπραγματεύσεων;

Φυσικά ο Ερντογάν. Πρώτα απ’ όλα διατήρησε τον ρόλο του πρωταγωνιστή στις εξελίξεις της Μέσης Ανατολής για τον οποίο επαίρεται τακτικά, παρά τις ύβρεις και τις απειλές εναντίον της Δύσης.

Πέτυχε να έχει συνεταίρους στο πλευρό του την Μέρκελ και τον Μακρόν στο νέο μεταναστευτικό ρεύμα που ενδεχομένως θα ξεσπάσει, σε περίπτωση αποτυχίας των αποφάσεων του Σότσι.

Κατάφερε να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εξοστρακίζοντας το Ιράν. Η Άγκυρα λόγω της εχθρικής στάσης της έναντι της Δαμασκού, την οποία υποστηρίζει η Τεχεράνη , δεν μπορούσε να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις. Πώς τα κατάφερε; Ρίχνοντας μερικές βόμβες ανατολικά του Ευφράτη. Έδειξε στις ΗΠΑ ότι μπορεί να δυσκολέψει τα σχέδια της στη Μέση Ανατολή.

Στην τετραμερή αυτή Σύνοδο αποφασίστηκε η σύσταση μιας Συνταγματικής επιτροπής για να συντάξει το νέο συνταγματικό χάρτη της Συρίας. Στην Επιτροπή θα συμμετέχουν 50 μέλη από την πλευρά Άσαντ, 50 από την αντιπολίτευση και άλλα 50 από εμπειρογνώμονες, εκπροσώπους κοινωνικών, θρησκευτικών και εθνικών ομάδων.

Δεκαπέντε άτομα από κάθε ομάδα που θα λέγεται συντακτική, θα ετοιμάσει το νέο Σύνταγμα, θα το υποβάλει στα μέλη της Επιτροπής. Μετά την έγκριση του θα γίνει Δημοψήφισμα και θα ακολουθήσουν εκλογές.

Μετά το χρονοδιάγραμμα αυτό η Συρία θα επιστρέψει στην κανονικότητα. Για να τελειώσει όμως ένας πόλεμος, πρέπει να αρχίσει ένας καινούργιος. Ποιος θα είναι τώρα ο επόμενος στόχος; Αυτό μας το αποκάλυψε ο σύμβουλος σε θέματα ασφάλειας του Τράμπ, ο Μπόλτον. Παρουσιάζοντας τη νέα στρατηγική των ΗΠΑ εναντίον της τρομοκρατίας χαρακτήρισε κεντρική τράπεζα της τρομοκρατίας το Ιράν. Η Τεχεράνη κηρύσσεται ο υπ΄αριθμ. 1 εχθρός των ΗΠΑ. Ήδη με την εφαρμογή του εμπάργκο ξεκίνησε η οικονομική αποδυνάμωση της χώρας.

Στη συνέχεια θα επιδιώξει την απομάκρυνση του Ιράν από τη Συρία. Θα ιδρύσει ένα αραβικό ΝΑΤΟ (Middle East Strategic Alliance) με τη συμμετοχή της Σαουδικής Αραβίας, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Κουβέιτ, Μπαχρέιν, Κατάρ, Αίγυπτο και Ιορδανία.

Η Τουρκία θα αναγκαστεί να πάρει μια θέση δίπλα στο πλευρό της Τεχεράνης ή της Ουάσιγκτον.

Τι θα κάνει; Χωρίς καμία αμφιβολία θα σταθεί στο πλευρό των ΗΠΑ και θα ζητήσει ανταλλάγματα, τα οποία δυστυχώς θα αφορούν την Κύπρο και το Αιγαίο… Οι Τούρκοι επιδιώκουν συγκυριαρχία στο Αιγαίο και οι σύμμαχοι μας κάνουν πως δεν βλέπουν και δεν ακούν”.

Διαβάστε ακόμη στο militaire.gr:

Το δόγμα της “γαλάζιας πατρίδας” των Τούρκων κάνει νούμερο 1 προτεραιότητα την απόκτηση νέων φρεγατών

Η ελληνοτουρκική κρίση με Χατζιδάκι και Γκάτσο!

Το άρμα μάχης ΛΕΟΠΑΡΔΑΛΗ που εντυπωσίασε στην παρέλαση! Ποιος και πως το έφτιαξε

Keywords
Τυχαία Θέματα