Τράπεζες: Οι "κίτρινες κάρτες" των Θεσμών για πλειστηριασμούς, Πρόγραμμα Γέφυρα, πτωχευτικό και Νόμο Κατσέλη

Αρκετές και σημαντικές εκκρεμότητες για το πιστωτικό σύστημα αφήνει πίσω της η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης των Θεσμών με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας της ελληνικής οικονομίας που ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Παρά το γεγονός ότι σε γενικές γραμμές η Έκθεση Αξιολόγησης των Θεσμών θα είναι θετική για την ελληνική κυβέρνηση και

τις τράπεζες ωστόσο όπως επισημαίνουν τραπεζικές πηγές στο news247.gr σε αρκετά κομβικά σημεία οι Θεσμοί διαπίστωσαν σημαντικές καθυστερήσεις και ενστάσεις.

Πρόκειται σύμφωνα με τις ίδιες πηγές για τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα, την εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη, την επέκταση του προγράμματος επιδότησης ΓΕΦΥΡΑ στα επιχειρηματικά δάνεια και την επανέναρξη των Πλειστηριασμών. Για όλα τα παραπάνω θέματα οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς θα συνεχιστούν με αμείωτους ρυθμούς το επόμενο διάστημα με στόχο να έχει διαμορφωθεί μέχρι τον Ιούνιο ένας πλήρης μηχανισμός για την ουσιαστική μείωση του συστημικού κινδύνου στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Πλειστηριασμοί

Το χάσμα για το θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων, που με κυβερνητική απόφαση έχουν «παγώσει» για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω της πανδημίας εξακολουθεί να παραμένει μεγάλο μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών. Το θέμα βρέθηκε υψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων με τους θεσμούς, χωρίς να υπάρξει συμφωνία για το ποιες αναγκαστικές πράξεις και ποιοι πλειστηριασμοί θα πρέπει να ανοίξουν. Η κυβέρνηση φέρεται να έχει επιμείνει στην άποψη του καθολικού «παγώματος» έως τις 15 Μαρτίου και το άνοιγμα στη συνέχεια για συγκεκριμένες κατηγορίες πλην αυτών που αφορούν την πρώτη κατοικία.

Το οριζόντιο «πάγωμα» συνεπάγεται ότι εκτός από την ενέργεια του πλειστηριασμού, αναστέλλονται και όλα τα αναγκαστικά μέτρα που προηγούνται, όπως είναι οι διαταγές πληρωμής και οι κατασχέσεις, αλλά και όλα τα μέτρα που έπονται ενός πλειστηριασμού ακόμη και αν αυτός ολοκληρώθηκε αρκετούς μήνες πριν από την πανδημία. Το μέτρο τέθηκε μετ’ επιτάσεως στις συναντήσεις με τους θεσμούς, που πιέζουν για το άνοιγμα της διαδικασίας, προβάλλοντας ως βασικό επιχείρημα τη δημιουργία κλίματος αθέτησης πληρωμών. Εκτιμούν ωστόσο ότι το πάγωμα τους θα μπορούσε συνεχιστεί για κάποιο χρονικό διάστημα μόνο για τις κοινωνικά ευαίσθητες περιπτώσεις και ειδικότερα μόνο αυτές που αφορούν στην πρώτη κατοικία του δανειολήπτη.

Πρόγραμμα Γέφυρα

Άνοιξε χθες και επίσημα η συζήτηση μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης για τα κριτήρια του προγράμματος «Γέφυρα 2», βάσει των οποίων θα επιδοτηθούν οι δόσεις των επιχειρηματικών δανείων για όσες εταιρείες, αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες, έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία. Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια εννέα μήνες όπως και το «Γέφυρα 1» για την προστασία της πρώτης κατοικίας και εκτιμάται ότι θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Απρίλιο, καλύπτοντας τις δόσεις των δανείων έως και τα τέλη του χρόνου.

Ωστόσο οι θεσμοί επιχειρούν να θέσουν πολύ πιο αυστηρές προυποθέσεις ένταξης από αυτές που έχει εισηγηθεί η Κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί έχουν προτείνει η προστασία να περιοριστεί σε μικρά επιχειρηματικά δάνεια και κυρίως σε αυτά που έχουν ως εμπράγματη εξασφάλιση την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη. Το Υπουργείο Οικονομικών από την πλευρά του θα ήθελε μέσα στα όρια χρηματοδότησης του προγράμματος που έχει εξασφαλίσει να συμπεριληφθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις. Υπενθυμίζεται, ότι η Ευρωπαική Επιτροπή προσφάτως αύξηση το όριο των χρημάτων που μπορεί να πάρει μία επιχειρήση ως κρατική ενίσχυση στο 1,6 εκατ.ευρω από τις 800.000.

Πτωχευτικός

Σε ότι αφορά στο νέο πτωχευτικό κώδικα στα τραπεζικά επιτελεία επισημαίνουν ότι έχει συντελεστεί πρόοδος σε ένα κατ΄ εξοχήν δυσλειτουργικό θεσμικό πλαίσιο που ίσχυε για πολλά χρόνια. Ωστόσο οι δανειστές επισημαίνουν ότι είναι αναγκαίο να αποσαφηνιστούν βασικές συνιστώσες του παράγωγου δικαίου οι οποίες είναι αναγκαίες προκειμένου ο νέος κώδικας να είναι λειτουργικός. Κυρίως όμως το θέμα που απασχολεί θεσμούς και τράπεζες είναι ότι οι κοινές υπουργικές αποφάσεις, θα πρέπει να είναι «συμβατές» ώστε να μην δημιουργούνται «εμπλοκές» στις διαδικασίες. Μεγάλο «αγκάθι» εξακολουθεί να αποτελεί και ο τρόπος λειτουργίας του φορέα για την απόκτηση και επαναμίσθωση της κατοικίας όσων οφειλετών πτωχεύσουν. Ο φορέας θα πρέπει να ετοιμαστεί άμεσα και από την 1η Μαρτίου να είναι σε πλήρη λειτουργία.

Νόμος Κατσέλη

Την δυσφορία τους σε ότι αφορά στα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της προσπάθειας μείωσης των εκκρεμών υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη, γνωστοποίησαν για ακόμη μια φορά οι εκπρόσωποι των Θεσμών προς τα τραπεζικά επιτελεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες μόλις πέντε χιλιάδες οφειλέτες έχουν υποβάλει έως σήμερα αίτηση επαναπροσδιορισμού οφειλών στην πλατφόρμα για τις εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη, η οποία τέθηκε σε λειτουργία την 1η Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται ότι έχει ήδη δοθεί μία πρώτη παράταση για την επικαιροποίηση των στοιχείων όσων δανειοληπτών δεν έχουν

εκδικαστεί ακόμη οι αιτήσεις τους, ενώ με την επικαιροποίηση των στοιχείων στόχος της Κυβέρνησης δεν ήταν άλλος από να τεθούν εκτός προστασίας οι «στρατηγικοί κακοπληρωτές». Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών παραγόντων ο αριθμός των δανειοληπτών που μπορεί τελικώς να μείνουν εκτός του Νόμου ανέρχεται σε 40.000, με τους εκπρόσωπους των θεσμών να εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του έτους ο αριθμός αυτός δεν θα έχει μειωθεί ουσιαστικά.

Νόμος ΤΧΣ

Συμφωνία υπήρξε τέλος στην ανάγκη τροποποίησης του Νομου για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που προωθεί η Κυβέρνηση, προκειμένου το ΤΧΣ να μπορέσει να συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς. Μάλιστα υπήρξε συμφωνία ότι δεν μπορεί ο Επόπτης, δηλαδή η Τράπεζα της Ελλάδος να αποτελεί – μέσω της συμμετοχής της στη διοίκηση του ΤΧΣ – και μέτοχο των τραπεζών.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα