Τράπεζες: Περίπου στα 6 – 7 δισ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια του κορονοϊού

Σχετική ανακούφιση επικρατεί στα επιτελεία των ελληνικών τραπεζών καθώς τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι τα νέα κόκκινα δάνεια που δημιούργησε η πανδημία του κορονοϊού στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα ανέρχονται περί τα 6 – 7 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για νούμερο που επιβεβαιώνει τα αισιόδοξα σενάρια που είχαν προβλέψει οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών

και δείχνει αν μη τι άλλο ότι τα συντονισμένα μέτρα κυβέρνησης τραπεζών έφεραν σχετικά θετικό αποτέλεσμα, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν τις εκτιμήσεις που ήθελαν το νέο κύμα κόκκινων δανείων να ανέρχεται ακόμη και στα 15 δισ. ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία που απέστειλαν οι τράπεζες στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, προκειμένου η τελευταία να ετοιμάσει την διαπραγματευτική της στρατηγική ενόψει του νέου γύρου συζητήσεων που με τους Θεσμούς για την κρατική επιδότηση των στεγαστικών δανείων δανειοληπτών που πλήττονται από τον κορονοϊό, προκύπτει ότι έως τις 29 Φεβρουαρίου, οι δανειολήπτες που έχουν δεχτεί πλήγμα από την κρίση του κορονοϊού ανέρχονται σε 1,7 εκατομμύρια, εκ των οποίων οι 330.000 έχουν δάνεια που συνδέονται με την πρώτη κατοικία.

Από αυτούς το 1 εκατ. αφορά σε εργαζόμενους των οποίων οι εταιρείες είτε έκλεισαν με κρατική εντολή είτε επλήγησαν από τις συνέπειες της πανδημίας και οι υπόλοιποι 700 χιλιάδες είναι πάσης φύσεως ελεύθεροι επαγγελματίες. Σημειώνεται ότι όλων των παραπάνω εργαζομένων οι ΚΑΔ ανήκουν στις σχετικές λίστες του Υπουργείου Οικονομικών.

Τα δάνεια που συνδέονται με την πρώτη κατοικία περιλαμβάνουν

· Δάνεια που εξυπηρετούνται κανονικά

· Δάνεια που έχουν ρυθμιστεί και πλέον εξυπηρετούνται

· Δάνεια μη εξυπηρετούμενα

Το συνολικό ύψος όλων των παραπάνω δανείων ανέρχεται, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι τράπεζες, σε 20 δισ. ευρώ περίπου.

Στις κατηγορίες των εξυπηρετούμενων και των δανείων σε ρύθμιση περιλαμβάνονται 250.000 δάνεια, συνολικού ύψους 13 – 14 δισ. ευρώ. Από αυτά τα μισά περίπου είναι τα εξυπηρετούμενα και τα υπόλοιπα σε ρύθμιση. Τα υπόλοιπα 80.000 δάνεια είναι μη εξυπηρετούμενα με το συνολικό τους ύψους να είναι περί τα 6 – 7 δισ. ευρώ.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία έχουν αποσταλεί από τις τράπεζες στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, η οποία τα επεξεργάζεται και θα αποστείλει τις επόμενες μέρες στους θεσμούς, προκειμένου να γίνει η διαπραγμάτευση για τα κριτήρια που θα διαμορφώσουν την τελική περίμετρο των δικαιούχων. Στη συνέχεια θα συμφωνηθεί το ύψος της επιδότησης και αυτή θα εγκριθεί για να περάσει στον προϋπολογισμό.

Σημειώνεται ότι το μέτρο της κρατικής επιδότησης των στεγαστικών δανείων δανειοληπτών που πλήττονται από τον κορονοϊό πρέπει να έχει ψηφιστεί μέχρι τέλος του μήνα και να ισχύσει από την 1η Ιουλίου. Η τελική περίμετρος των δικαιούχων, όπως και το ύψος της επιδότησης των μηνιαίων δόσεων η οποία θα διαρκέσει μέχρι και για τρία τρίμηνα, θα καθοριστούν βάσει εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων που θα συμφωνηθούν στη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μεγαλύτερο ποσοστό κάλυψης της μηνιαίας δόσης ή για μεγαλύτερο διάστημα θα έχουν τα εξυπηρετούμενα δάνεια, κατόπιν τα δάνεια που βρίσκονται σε ρύθμιση που τηρείται και τελευταία τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται ή δεν είναι σε ρύθμιση.

Στα 500 εκατ. το κόστος

Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, η κυβέρνηση προκειμένου να επιδοτήσει το σύνολο των δόσεων και των 330.000 δανείων μέχρι 9 μήνες, θα χρειαστεί περίπου 700 εκατ. ευρώ. Στην πράξη, όμως το ποσό αυτό θα περιοριστεί σημαντικά, γιατί η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και τα αυστηρά κριτήρια επιλεξιμότητας που θα θέσουν θα χαμηλώσει την τελική περίμετρο των δικαιούχων δανειοληπτών, με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι τελικά η κυβέρνηση θα χρειαστεί ένα ποσό που δεν θα υπερβαίνει τελικά τα 500 εκατ. ευρώ.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι με το πρόγραμμα επιδότησης των δόσεων των δανείων όσων επλήγησαν από τον κορονοϊό να ανακουφιστούν οικονομικά περί τους 300.000 δανειολήπτες. Οι δυνητικοί δικαιούχοι του σημερινού πλαισίου είναι περί τους 100.000. Αλλά ελάχιστοι έχουν κάνει χρήση των διατάξεων για ευνοϊκές ρυθμίσεις, ακόμη και για την επιδότηση των δανείων τους. Αυτή, με βάση τον υφιστάμενο νόμο, κυμαίνεται από 20% έως 50%.

Συνδυαστικά στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι το ποσοστό επιδότησης της δανειακής δόσης για τους συνεπείς δανειολήπτες να καθοριστεί στο 90%. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, αυτό όμως θα βαίνει μειούμενο ανά τρεις μήνες και όσο πλησιάζει η λήξη του προγράμματος, δηλαδή στο τέλος του 2020. Για εκείνους που δεν ήταν συνεπείς, η ενίσχυση θα είναι χαμηλότερη.

Χρονικό σημείο για την υπαγωγή των δανείων στο πρόγραμμα ενίσχυσης των δόσεων είναι η 29η Φεβρουαρίου του 2020. Τα δάνεια που ήταν ενήμερα μέχρι την ημερομηνία εκείνη θα μπορούν να υπαχθούν σε αυτό. Το ίδιο ισχύει και για τα δάνεια που ήταν σε καθυστέρηση 90 ημερών ως την ημερομηνία εκείνη αλλά και για αυτά που έχουν οφειλές άνω των 90 ημερών.

Keywords
Τυχαία Θέματα