Βουλή: Η αντιπαράθεση Μητσοτάκη – Τσίπρα σε 3 "μέτωπα"

Η «μετωπική» του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα, κυριάρχησε στην χθεσινή συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ στην Βουλή, που τελικά ψηφίστηκε από τους βουλευτές της Ν.Δ και της Ελληνικής Λύσης. Πρόκειται ίσως για την πιο οξυμμένη αντιπαράθεση των δύο τους τελευταίους μήνες, με την συζήτηση να ξεφεύγει από το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Η δημοκρατία και η κρατική ραδιοτηλεόραση

ήταν τα δύο «γήπεδα» στα οποία επιπρόσθετα συγκρούστηκαν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί. Εντύπωση πάντως προκάλεσε ότι «εκτός» έμεινε το φλέγον θέμα της πανδημίας, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επέλεξε να αναφερθεί σε αυτό.. Παρά το γεγονός ότι χθες ξεκίνησε η εφαρμογή του 3ου κατά σειρά lockdown.

Η αριθμητική των εισακτέων

Το ζήτημα των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ήταν βασικό στην αντιπαραράθεση Μητστοτάκη – Τσίπρα. Ιδίως από την στιγμή που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ξεκαθαρίσει ότι αυτό είναι το κορυφαίο ζήτημα του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ, Τονίζοντας πως 24.000 υποψηφίοι θα οδηγηθούν αναγκαστικά στην ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ανταπαντώντας ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «έρχεστε εδώ στην Εθνική Αντιπροσωπεία και σπέρνετε τον πανικό, ότι δήθεν είκοσι τέσσερις χιλιάδες παιδιά θα μείνουν εκτός πανεπιστημίου, όταν δεν μπορείτε να γνωρίζετε; Είναι μαθηματικώς αδύνατον να υπολογίσετε, εκτός αν έχετε απίστευτες μαντικές ικανότητες, εάν σας έχει προετοιμάσει τόσο πολύ η εκπαίδευσή σας στο Πολυτεχνείο, ώστε να έχετε τη δυνατότητα να προβλέπετε αυτήν τη στιγμή τι βάσεις θα βάλουν τα πανεπιστήμια και τι θα γράψουν τα παιδιά».

Αιτιολογώντας τις διατάξεις του νομοσχεδίου για τα βαθμολογικά κατώτατα όρια ο Κ.Μητσοτάκης σημείωσε ότι κάθε υποψήφιος φοιτητής οφείλει «τουλάχιστον να καταβάλλει μία ελάχιστη προσπάθεια, ώστε να μπορεί να εισέλθει σε ένα ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Διότι ο φοιτητής ο οποίος ουσιαστικά δίνει λευκή κόλλα και μπαίνει σε ένα τμήμα, επί της ουσίας περιφρονεί ολόκληρη τη διαδικασία».

Στον αντίποδα ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως «αφήνετε με αυτόν τον νόμο, που θα ψηφίσετε σήμερα, πάνω από είκοσι τέσσερις χιλιάδες μαθητές κάθε χρόνο εκτός των ΑΕΙ. Θα έχουμε τουλάχιστον είκοσι τέσσερις χιλιάδες εισακτέους λιγότερους τον χρόνο. Με ποιον στόχο; Με τον στόχο να μεγαλώσουμε τη δεξαμενή της πελατείας των ιδιωτικών κολεγίων. Αυτό κάνετε σήμερα». Είπε παράλληλα ότι αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που έχει καταθέσει η ΟΛΜΕ ενώ τόνισε πως «επιχειρείτε αυτό το συμβόλαιο συμφερόντων παρακάμπτοντας, μάλιστα, το ίδιο το Σύνταγμα, το άρθρο 16».

Αντιθέσεις για το τι είναι δημοκρατικό

Με αφορμή το θέμα της αστυνομίας στα πανεπιστήμια έντονη ήταν η σύγκρουση ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για τα ζητήματα που αφορούν συνολικά την δημοκρατική λειτουργία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην σχέση δημοκρατίας και ασφάλειας λέγοντας ότι με τις διατάξεις του νόμου «στις σχολές δεν μπαίνει η Αστυνομία, μπαίνει η Δημοκρατία, η δροσερή πνοή της ελευθερίας». Πρόσθεσε πως «είναι μια κίνηση που αφυπνίζει και είναι ένα μήνυμα ότι η δημοκρατία μας λειτουργεί παντού και λειτουργεί για όλους».

Εξηγώντας την αφετηριακή θέση της κυβέρνησης είπε ότι «η πρόοδος προϋποθέτει ηρεμία, ασφάλεια και κανόνες. Η θέση μας αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα πολιτικής βούλησης ότι στην Ελλάδα υπάρχει δημοκρατία, που δεν επιτρέπει στους λίγους να καθορίζουν την καθημερινότητα των πολλών». Μάλιστα κατηγόρησε τον χώρο της αριστεράς λέγοντας πως «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η βία στα πανεπιστήμια είχε ένα συγκεκριμένο ιδεολογικό πρόσημο. Αυτό δεν νομίζω ότι μπορεί να αμφισβητηθεί». Επίσης εγκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ για την στήριξη του στα συλλαλητήρια ενάντια στο νομοσχέδιο επισείοντας τον κίνδυνο της διασποράς του κορονοϊού.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας, σύγκρινε την αντίληψη του πρωθυπουργού με αύτη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ. Σημείωσε πως «όταν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έγινε το μεγαλειώδες κίνημα «Black Lives Matter» και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στο δρόμο για να υπερασπιστούν το δικαίωμα στη δημοκρατία, ενάντια στις ανισότητες και στη βία, να πάρετε ένα τηλέφωνο τον κ. Τραμπ να του πείτε «Υπάρχει λύση! Υπάρχει πανδημία, απαγόρευσέ τα όλα και βγες και κατάγγειλε τον αντίπαλό σου τον Μπαίντεν, με ψέματα και με διαστρεβλώσεις ότι αυτός τα υποκινεί και ότι αυτός δεν σέβεται τη δημόσια υγεία και το αν θα κολλήσουν οι συμπολίτες».

Ο Αλέξης Τσίπρας συμπέρανε ότι «αυτή είναι η πολιτική σας, όμως. Μια πολιτική ακραίας και αμοραλιστικής Δεξιάς, που δεν έχει ξαναδεί τέτοια ο τόπος. Δεν είστε κεντρώος πολιτικός, κύριε Μητσοτάκη. Είστε ένας ακραίος πολιτικός και ένας πολιτικός που δεν έχει ενσυναίσθηση του πώς βιώνει ο μέσος Έλληνας πολίτης το σήμερα». Παράλληλα απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ανέφερε ότι αξιοποιεί την πανδημία για να ψηφιστούν τέτοιου είδους νομοσχέδια. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παράλληλα εκτίμησε ότι «η άποψή σας συνολικά για τον δημόσιο χώρο και τον ρόλο του κράτους είναι γνωστή. Και δεν είναι τωρινό αυτό, αυτή είναι η βασική ιδεολογική μας αντίθεση,. Εσείς θέλετε συρρίκνωση του κράτους, του δημόσιου χώρου και περισσότερο στους ιδιώτες και στην αγορά».

Η ανταλλαγή «πυρών» για την ΕΡΤ

Στο επίκεντρο της κόντρας ανάμεσα στους δύο πολιτικούς αρχηγούς βρέθηκε όμως και η κρατική ραδιοτηλεόραση. Με αφορμή τα όσα έχουν δεί την δημοσιότητα για κυβερνητική παρέμβαση στην διαχείριση της είδησης του γεύματος του πρωθυπουργού στην Ικαρία το περασμένο Σάββατο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίστηκε την λειτουργία της ΕΡΤ. Όπως είπε «κατά γενική ομολογία η Δημόσια Τηλεόραση τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες έχει βελτιώσει την εικόνα της. Είναι κάτι το οποίο αποτυπώνεται και σε μετρήσεις οι οποίες έχουν γίνει, αλλά και στους δείκτες της ακροαματικότητας, οι οποίοι, εξ όσων γνωρίζω, είναι αντικειμενικοί». Σημείωσε ότι «γίνεται μία συστηματική προσπάθεια η Δημόσια Τηλεόραση να προσφέρει ποιοτικό περιεχόμενο και έχει κερδίσει με τις παραγωγές της πολλούς καινούργιους τηλεθεατές. Θέλω να πιστεύω ότι και στο ζήτημα της ενημέρωσης αντιμετωπίζει την ευθύνη της ως δημόσια τηλεόραση με διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν». Κατηγόρησε μάλιστα τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «εσείς που είχατε την ΕΡΤ της Ακριβοπούλου και του Καψώχα όργανο στυγνής κομματικής προπαγάνδας, για το ζήτημα αυτό δεν έχετε καμία πολιτική νομιμοποίηση να ασκείτε κριτική σε αυτή την Κυβέρνηση».

Ανταπαντώντας ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ο Κ.Μητσοτάκης διόρισε διευθυντή στην ΕΡΤ τον επικεφαλής του γραφείου του. Κατέθεσε όμως μία συγκεκριμένη πρόταση για την εφεξής λειτουργία της. Όπως είπε «εγώ να παραδεχθώ ότι όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά έχουμε φερθεί στην ΕΡΤ με τρόπο που δεν είναι σωστός. Ελάτε να κάνουμε μια συμφωνία για το από εδώ και στο εξής. Τι τη θέλετε την ΕΡΤ να την έχετε τόσο χειραγωγούμενη; Ούτως η άλλως, όλα τα ιδιωτικά κανάλια τη σκαλέτα τους τη φτιάχνουν με βάση τις διαπιστώσεις που κάνει το γραφείο σας.». Ανακοινώνοντας την πρόταση του είπε: «Να κάνουμε μια συμφωνία.. Η δημόσια τηλεόραση να διοικείται από ανθρώπους οι οποίοι θα ορίζονται από την Επιτροπή Θεσμών της Βουλής. Θα ορίζονται με μια λογική συναίνεσης των δύο μεγάλων κομμάτων και να την εφαρμόζουμε όλοι από εδώ και στο εξής. Να φτιάξουμε μια τηλεόραση η οποία, εν πάση περιπτώσει, θα είναι μια όαση αντικειμενικότητας. Το δέχεστε; Δεν το δέχεστε; Γιατί; Γιατί δεν θέλετε ούτε μια χαραμάδα να υπάρχει, ούτε μια χαραμάδα! Είναι τόσο μεγάλη η αλαζονεία και η υπεροψία σας που θέλετε να τα ελέγχετε όλα».

Δίχως πρωθυπουργική αναφορά στην πανδημία

Στα αξιοσημείωτα της χθεσινής αντιπαράθεσης καταγράφεται η απροθυμία του Κυριάκου Μητσοτάκη να αναφερθεί στο φλέγον ζήτημα της πανδημίας. Παρά το γεγονός πως προκλήθηκε γι αυτό από τον Αλέξη Τσίπρα.

Πολλές ήταν οι αναφορές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ζήτημα. Μεταξύ άλλων σημείωσε πως «τόσους μήνες δεν δίνετε δεκάρα για τις συναθροίσεις και για το αν κολλάει ή δεν κολλάει ο ιός στους μεγάλους εργασιακούς χώρους για παράδειγμα και δεν γίνονται εκεί τεστ, γι’ αυτό για τους εργασιακούς χώρους, για να μην πλήξετε συμφέροντα εκεί, έχετε επιβάλει, έχετε νομοθετήσει οι εργαζόμενοι αν νοσήσουν να κάνουν έναν μήνα απλήρωτες υπερωρίες».

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του επισήμανε ότι «εννέα μήνες τώρα δεν σας αφορά αν η πανδημία, ο ιός κολλάει στα μέσα μαζικής μεταφοράς και πρέπει να τα αραιώσετε, να φέρετε περισσότερα δρομολόγια, περισσότερα οχήματα, ή συρμούς του μετρό. Δεν σας ενοχλεί εκεί». Ειδικά για τα σχολεία σημείωσε ότι «ανοίγετε τα σχολεία διαρκώς, όπως τα κλείνετε κάθε φορά, χωρίς περισσότερες τάξεις, γιατί αυτό ενδεχομένως απαιτεί περισσότερους καθηγητές και δεν θέλετε να δώσετε δεκάρα στη δημόσια παιδεία».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Keywords
βουλη, τσιπρας, μεσα μαζικης μεταφορας, αλέξης τσίπρας, αει, lockdown, βασεις, ολμε, συνταγμα, ελλαδα, συγκεκριμένο, συριζα, ηπα, black, λύση, βγες, ΕΡΤ, τεστ, μετρο, σχολεια, news247, google, news, ειδήσεις, κινηση στους δρομους, συνταγμα live, www.google.gr, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, εκλογες ηπα, αλέξης τσίπρας, βουλευτες, πολυτεχνειο, το θεμα, αστυνομια, δημοκρατια, εθνικη, ηπα, θεμα, ικαρια, ιος, ολμε, σχολες, τεστ, τηλεοραση, τηλεφωνο, υγεια, ψεματα, news, news247, αει, αρθρο, αφορμη, γεγονος, γινει, γινονται, δυνατοτητα, δημοσιο, δρομολογια, εγινε, ειπε, υπαρχει, εκπαιδευση, ευθυνη, ιδιο, εικοσι, ηνωμενες πολιτειες, ηρεμια, ιδρυμα, εικονα, κινηση, κυριε, λευκη, λειτουργια, μηνες, μητσοτακης, μπορειτε, ορια, ουσιαστικα, οχηματα, παιδια, πνοη, ρολο, σαββατο, συγκεκριμένο, συζητηση, σειρα, τι ειναι, τμημα, φοιτητης, φορα, οαση, ασφαλεια, δικαιωμα, εφαρμογη, ειδησης, κυριακου, σωστος, θελω να, βγες, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα