Ξεκινά ο μαραθώνιος για μικρότερα πλεονάσματα

Την υποστήριξη του ΔΝΤ αλλά και την ταχεία αναβάθμιση του αξιόχρεου της οικονομίας χρειάζεται η Ελλάδα για να πείσει ότι το χρέος της είναι βιώσιμο και με μικρότερα πλεονάσματα.

Την πρώτη ουσιαστική κίνηση για την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στόχων έκανε χθες ο Πρωθυπουργός στην Ουάσιγκτον όταν επιβεβαίωσε την θετική στάση του ΔΝΤ

κατά την συνάντηση του με την εκτελεστική διευθύντρια του ΔΝΤ κ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Ο κ. Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος όταν μίλησε χθες στο Ατλαντικό συμβούλιο λέγοντας ότι ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ συμφωνήθηκαν σε άλλες εποχές και με άλλες συνθήκες. Μάλιστα σημείωσε ότι το ΔΝΤ προσυπογράφει αυτή την θέση και στην τελευταία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία.

Στην συνάντηση με την εκτελεστική διευθύντρια του ΔΝΤ ο κ. Μητσοτάκης απλώς επιβεβαίωσε την υποστήριξη του διεθνούς οργανισμού για το θέμα αν βέβαια η Ελλάδα επιβεβαίωνε με την σειρά της ότι θα προχωρήσει σε βασικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες είτε ξεκίνησαν και δεν τελείωσαν είτε δεν ξεκίνησαν ποτέ τα προηγούμενα χρόνια.

Επίσης ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε για την πρόθεση της Ελλάδας να εξοφλήσει τα δάνεια του ΔΝΤ έστω και σε δόσεις λόγω των αντιρρήσεων που εγείρουν Γερμανία και Ολλανδία που θέλουν την έντονη παρουσία του ταμείου στην Ελλάδα. Μετά την πρώτη αποπληρωμή 2,7 δισ. ευρώ το 2019 η Ελλάδα θα δρομολογήσει άλλη μια πληρωμή μέσα στο 2020 η οποία δεν θα μηδενίσει τα 5,6 δισ. που χρωστά η Ελλάδα.

Ως άτυπη υπογραφή της νέας σχέσης του Ταμείου με την Ελλάδα αποφασίστηκε και το συμβολικό κλείσιμο του γραφείου του Ταμείου στην Ελλάδα που σηματοδοτούσε την αυστηρή εποπτεία του ΔΝΤ στην ελληνική οικονομία.

Η ύπαρξη ενός θεσμού ο οποίος υποστηρίζει σθεναρά την ανάγκη μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι ένα προαπαιτούμενο για να πειστούν οι δύσπιστοι στο Eurogroup και οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί θεσμοί.

Το δεύτερο προαπαιτούμενο είναι να αποδειχθεί ότι η μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων που έφτασε το 50% στο δεύτερο μισό του 2019, είναι μόνιμη και όχι συγκυριακή.

Ο μόνος τρόπος είναι να προσυπογράψουν οι οίκοι αξιολόγησης αναβαθμίζοντας την πιστοληπτική ικανότητα της οικονομίας κλειδώνοντας τα επιτόκια δανεισμού του δημοσίου σε χαμηλά επίπεδα.

Γρίφος οι οίκοι αξιολόγησης

Το πόσο και πόσο γρήγορα θα αναβαθμιστεί η ελληνική οικονομία κοντά στο επενδυτικό επίπεδο (ΒΒΒ) μέχρι και το τέλος του 2020 θα παίξει σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις των Ευρωπαίων. Τούτο διότι θα βασιστούν σε μια νέα έκθεση βιωσιμότητας του χρέους που θα πρέπει να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι λόγω των χαμηλότερων επιτοκίων δανεισμού το ελληνικό χρέος μπορεί να είναι βιώσιμο και με μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ο χορός των αξιολογήσεων ανοίγει σε λιγότερο από 20 ημέρες (στις 24 του μήνα με το οίκο Fitch ο οποίος μας έχει βαθμολογήσει εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο στην βαθμίδα ΒΒ- με σταθερή προοπτική. Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι οίκος αυτή την φορά θα αναβαθμίσει τις προοπτικές της οικονομίας από σταθερές σε θετικές και ενδεχομένως να αναβαθμίσει την Ελλάδα στην βαθμίδα ΒΒ.

Εξαιρετικά σημαντική η περίοδος της άνοιξης οπότε θα δημοσιοποιηθούν επισήμως τα στοιχεία για το κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2019 αλλά και τα πρώτα στοιχεία για το ΑΕΠ του 4 τριμήνου και κατά συνέπεια και του συνόλου του 2019.

Στις 24 Απριλίου θα έχουμε διπλή αξιολόγηση και από την Standard & Poors η οποία έχει την Ελλάδα στην βαθμίδα ΒΒ- με σταθερές προοπτικές αλλά και από τον οίκο DBRS ο οποίος έχει την Ελλάδα στην βαθμίδα ΒΒ low. Ο καναδικός οίκος μαζί με την τελευταία αξιολόγηση τον περασμένο Νοέμβριο εκτίμησε ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας θα είναι θετικές

Λίγες μέρες αργότερα στις 8 Μαΐου θα αξιολογήσει την ελληνική οικονομία και ο μεγαλύτερος οίκος αξιολόγησης η Moody’s η οποία έχει την χειρότερη βαθμολογία διατηρώντας την Ελλάδα στην βαθμίδα B1 από τον περασμένο Μάρτιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ξεκινά,xekina