Ύφεση 11,7% στο τρίτο τρίμηνο του χρόνου - 8,5% στο εννιάμηνο

Η ΕΛΣΤΑΤ διόρθωσε το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου το οποίο καταγράφει αύξηση 0,4%, ενώ στην προηγούμενη μέτρηση κατέγραφε μείωση κατά 0,5 %, ενώ και η ύφεση του δευτέρου τριμήνου διορθώθηκε από το 15,2% στο 14,2% του ΑΕΠ. Με τις νέες αυτές αναθεωρήσεις η ύφεση του πρώτου εξαμήνου διαμορφώνεται στο 6,9% του ΑΕΠ από 7,9% του ΑΕΠ

που διαμορφώνονταν στην προηγούμενη μέτρηση. Αν συμπεριλάβει κανείς και την ύφεση του τρίτου τριμήνου του 2020 η ύφεση για το 9μηνο διαμορφώνεται στο 8,6% του ΑΕΠ για το 9μηνο Ιανουαρίου Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο το χτύπημα του κορονοϊού στο τουριστικό προϊόν είναι παραπάνω από ορατό αφού οι εξαγωγές όπου περιλαμβάνονται προϊόντα και υπηρεσίες καταγράφουν μείωση ρεκόρ κατά 44,9% σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2019.

Από τις υπόλοιπες παραμέτρους που διαμορφώνουν το ΑΕΠ σε ετήσια βάση μόνο η τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 1,6% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2019 λόγω του ανοίγματος της οικονομίας από το πρώτο Lockdown.

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 0,3% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2019 ενώ οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 6,4% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2019. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 2,7%.

Σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του χρόνου καταγράφεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,3% λόγω του ανοίγματος της οικονομίας.

Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 14,0% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2020.

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 0,4% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2020.

Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 10,4% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2020. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 6,5%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 39,2%.

Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 9,6% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2020. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 12,2%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 3,4%.

Σταϊκούρας: Δεν αλλάζουμε τις προβλέψεις μας

Αμετάβλητες θα διατηρήσει το υπουργείο οικονομικών τις προβλέψεις του προϋπολογισμού του 2021 παρά την βελτιωμένη εικόνα που δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ύφεση από την αρχή του χρόνου

"Εξαιτίας της μεγάλης αβεβαιότητας που συνοδεύει τη λειτουργία της οικονομίας τον μήνα Δεκέμβριο, το Οικονομικό Επιτελείο δεν θα μεταβάλει τις εκτιμήσεις του Προϋπολογισμού για το 2020, παρά το γεγονός ότι τα προσωρινά στοιχεία προϊδεάζουν για χαμηλότερη ετήσια ύφεση", τόνισε σε δήλωση ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Ωστόσο ο υπουργός οικονομικών επεσήμανε τις αντοχές που εμφανίζεται να έχει η οικονομία εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού υπογραμμίζοντας την αναθεώρηση προς τα πάνω για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου την μικρότερη του αναμενόμενου ύφεση το δεύτερο αλλά και το τρίτο τρίμηνο με δεδομένη την τεράστια μείωση τζίρου που καταγράφηκε στον τουριστικό τομέα .

Τέλος, τόνισε ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο απαιτηθεί, και μέσα στο 2021, προκειμένου να ξεπεράσουν την παρούσα δοκιμασία με το μικρότερο δυνατό κόστος .

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα