Υπόγεια ένταση στο Κίνημα Αλλαγής

Η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του Κινήματος Αλλαγής την Πέμπτη το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή η οποία έγινε με πρωτοβουλία της Φ. Γεννηματά. Απουσίαζαν ο Γ. Παπανδρέου (που έλειπε στην Κίνα), ο Νίκος Ανδρουλάκης (στις Βρυξέλλες), ο Σταύρος Θεοδωράκης ο οποίος είχε ειδοποιήσει ότι λόγω κάποιας υποχρέωσης δεν θα μπορούσε να παραστεί και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος φέρεται

δυσαρεστημένος από κεντρικές στρατηγικές επιλογές της ηγεσίας, δηλαδή τον "μονομέτωπο εναντίον της κυβέρνησης, σύμφωνα με έκφραση που ακούγεται σε συζητήσεις εντός ΔΗΜΑΡ.

Στην πραγματικότητα, λοιπόν, δεν έγινε ουσιαστική πολιτική συζήτηση στη συνεδρίαση της ΕΓ και τα σπουδαία μετατέθηκαν για τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 3 Ιουνίου. Η Φώφη Γεννηματά θα πρέπει να προετοιμαστεί καλά για εκείνη τη συζήτηση. Γιατί στελέχη του Ποταμιού, του ΚΙΔΗΣΟ και της ΔΗΜΑΡ, μαζί με ανένταχτους όπως ο Γ. Ραγκούσης και ο Ν. Μπίστης, μπορεί -κατά συγκλίνουσες εκτιμήσεις- να αμφισβητήσουν την επιλογή της ηγεσίας να ζητάει εκλογές εδώ και τώρα θεωρώντας ότι έτσι το Κίνημα Αλλαγής εμφανίζεται σαν συμπλήρωμα της ΝΔ, οι ΑΝΕΛ του Κ. Μητσοτάκη, όπως χαρακτηριστικά λέγεται στους κύκλους των διαφωνούντων, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν συγκροτούν πλειοψηφικό ρεύμα.

Συνεργάτες της Φ. Γεννηματά πιστεύουν ότι δικαιώθηκε για την επιλογή της να ζητήσει συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών γιατί εκεί αποκαλύφθηκε, όπως λένε, ότι "η κυβέρνηση δεν έχει μεταμνημονιακό αναπτυξιακό σχέδιο αλλά μόνο ένα αόριστο ευχολόγιο". Πιστεύουν επίσης ότι είναι εφικτή η ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών με την ενδυνάμωση του Κινήματος Αλλαγής που δεν διεκδικεί πλέον απλώς την τρίτη θέση στις εκλογές. Ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Π. Χρηστίδης είπε στο Ραδιόφωνο 24/7 "πάμε στις εκλογές για να πρωταγωνιστήσουμε", ενώ ανακοίνωσε ότι για να συμμετάσχει το κόμμα του στην επόμενη κυβέρνηση θα θέσει όρους και ο πρώτος από αυτούς θα είναι η κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό.

Νέοι προβληματισμοί δημιουργούνται εκ των πραγμάτων στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής μετά τη συνάντηση Τσίπρα-Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη. Το ενδεχόμενο να στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ υποψηφιότητα Μπουτάρη για το δήμο Θεσσαλονίκης απασχολεί ήδη στελέχη της κεντροαριστεράς που αντιλαμβάνονται ότι μπορεί να εγκλωβιστούν σε προοδευτικά μέτωπα στις αυτοδιοικητικές εκλογές, χωρίς να είναι στις προθέσεις τους οποιαδήποτε όσμωση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα