Υπόθεση ΠΑΟΚ- Ξάνθη: Ο Σαμαράς ταράζει τα γαλάζια νερά

Η απουσία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από την ψηφοφορία χθες επί της τροπολογίας, που μετατρέπει τον υποβιβασμό του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης σε μείωση βαθμών, αποτέλεσε την είδηση της ημέρας και συνεχίζει να προκαλεί αναταραχή στη Νέα Δημοκρατία.

Συζητήσεις

πυροδότησε το γεγονός ότι ο κ.Σαμαράς δεν ενημέρωσε εκ των προτέρων με επιστολή για την απουσία και τις προθέσεις του (εν αντιθέσει με το βουλευτή Χαλκιδικής της ΝΔ Γιώργο Βαγιωνά). Πολλώ δε μάλλον που είχε τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας στην επίμαχη τροπολογία για τους βουλευτές της ΝΔ. Το αποτέλεσμα ήταν πολλοί στη ΝΔ να διερωτηθούν εάν ο κ.Σαμαράς “σηκώνει το γάντι” προκαλώντας ακόμη και για τη διαγραφή του από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σημειωτέον ότι ο πρώην πρωθυπουργός απουσίαζε και από την ψηφοφορία ανάδειξης της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας, αν και τότε είχε φροντίσει να στείλει επιστολή, ισορροπώντας μεταξύ του πολιτικού μηνύματος και των πολιτικών προσχημάτων.

Μάλιστα στενοί συνεργάτες του κ.Σαμαρά δήλωναν ότι δεν γνώριζαν το λόγο της απουσίας (ήταν δε σαφές πως ο πρώην πρωθυπουργός δεν είχε επικοινωνήσει ούτε με το Μαξίμου), ενώ φήμες που κυκλοφόρησαν περί εισαγωγής του στο νοσοκομείο διαψεύστηκαν άμεσα.

Περίπου τρεις ώρες μετά την ψηφοφορία και ενώ είχε προκληθεί θόρυβος, ο κ.Σαμαράς επικοινώνησε με το γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Σταύρο Καλαφάτη και τον ενημέρωσε ότι απουσίαζε για “προσωπικούς λόγους”.

Από το Μαξίμου δήλωναν στη συνέχεια πως “δεν υπήρχε, ούτε υπάρχει κανένα θέμα με τον πρώην πρωθυπουργό”, ενώ διευκρίνιζαν πως ουδέποτε ζητήθηκαν εξηγήσεις από τον κ.Σαμαρά. Και αυτό καθώς εν τω μεταξύ τη μήνιν του Μεσσήνιου είχε προκαλέσει το γεγονός πως γράφτηκε στο διαδίκτυο πως έγινε αποδεκτή η αιτιολόγηση της απουσίας του από το Μαξίμου.

Παρότι όμως το Μαξίμου ξεκαθάριζε από την πλευρά του πως δεν ετέθη θέμα εξηγήσεων, συνεργάτες του κ.Σαμαρά ανατροφοδοτούσαν την αντιπαράθεση διαρρέοντας στο ΑΠΕ πως: “Ο κ. Αντώνης Σαμαράς ούτε έδωσε εξηγήσεις, ούτε του ζητήθηκαν, ούτε θα μπορούσαν να του έχουν ζητηθεί”.

Το αποτέλεσμα ήταν πως κυριάρχησε στην επικαιρότητα το ζήτημα Σαμαρά την ώρα που ο κ.Μητσοτάκης συναντούσε στο Παρίσι τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, τον πιο θερμό σύμμαχο της Ελλάδας απέναντι στη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά πολλοί στη ΝΔ θεώρησαν ότι η διαρροή αυτή αποτέλεσε μία νέα πρόκληση στο Μαξίμου, παρότι από την πλευρά της ηγεσίας κρατήθηκαν χαμηλοί τόνοι, ενώ εντύπωση προκάλεσε ειδικότερα η φράση “ούτε θα μπορούσαν να του έχουν ζητηθεί”. Κάποιοι επηρεασμένοι από το ποδοσφαιρικόν του πράγματος έκαναν λόγο ακόμη και για φάουλ.

Παρόλα αυτά από το Μαξίμου δε δόθηκε καμία συνέχεια, σε μία εμφανή προσπάθεια να λήξει το ζήτημα και να μην ανατροφοδοτηθεί η εσωστρέφεια. Συνεργάτες του πρωθυπουργού επαναλάμβαναν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων πως “δεν υπάρχει, ούτε υπήρξε ποτέ κανένα θέμα με τον πρώην πρωθυπουργό”.

Από την πλευρά Σαμαρά φέρεται να υπάρχουν διαφωνίες με το περιεχόμενο της επίμαχης τροπολογίας, για τις οποίες ενημερώθηκαν εκ των υστέρων όμως στο πρωθυπουργικό επιτελείο.

Ωστόσο μετά την απουσία του από την ψηφοφορία για Σακελλαροπούλου, είναι η δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα, που ο κ.Σαμαράς προχωρά σε μία κίνηση στην καλύτερη περίπτωση πολιτικά αμφίσημη. Στην χειρότερη, λένε πολλοί ότι βγαίνει στο “αντάρτικο” ή διεκδικεί για εαυτόν ξεχωριστό ρόλο ως πόλος μέσα στη ΝΔ.

Υπενθυμίζεται δε ότι ο κ.Σαμαράς είχε πρόσφατα δηλώσει στο Φιλελεύθερο ότι “δεν υπάρχει κανένας "κακός λύκος"” στη ΝΔ, “απλώς κάποιοι αναζητούν... "κοκκινοσκουφίτσες", για να υπονομεύσουν την ενότητα της παράταξης”. Αλλά είχε επίσης με πολιτική επιδεξιότητα σχολιάσει με νόημα: “Έχω ήδη αποδείξει ότι στήριξα την παράταξη στα δύσκολα. Κι ότι στήριξα και τον προηγούμενο ηγέτη της και τον επόμενο. Όσο δεν έκανε κανείς ποτέ στο παρελθόν. Για δείτε τι συμβαίνει σε άλλα κόμματα: Όπου οι προηγούμενοι αρχηγοί καταγγέλλουν τους επόμενους και οι επόμενοι διαγράφουν τους προηγούμενους” και είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν έχει διάθεση αποστρατείας: "Δεν νιώθω καμιάν ανάγκη για "απολογισμό ζωής"! Νιώθω μέσα μου ακόμα την ίδια "φλόγα" που είχα όταν 26 ετών, ήμουν ο νεότερος βουλευτής στη Βουλή.”

Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο πρώην πρωθυπουργός είχε ευσχήμως δείξει την ενόχληση του όταν ο Μαργαρίτης Σχοινάς έγινε ο Έλληνας Επίτροπος και δη αντιπρόεδρος της Κομισιόν, καθώς η δική του επιλογή είχε αποκλειστεί με το σκεπτικό ότι η Ελλάδα δε θα έπαιρνε αντιπροεδρία, ενώ σαμαρικοί βουλευτές είχαν εκφράσει δημοσίως την επιθυμία τους να τον έβλεπαν στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Ενώ είχε κάνει μια ιδεολογικα διακριτή "σκληρη δεξιά" παρέμβαση στο συνέδριο της ΝΔ.

Στο σαμαρικό στρατόπεδο σε κάθε περίπτωση επικρατεί αναβρασμός και μεσαία στελέχη προχωρούσαν σε συναντήσεις, χωρίς πάντως την πρόθεση ή δυνατότητα κάποιας κίνησης.

Δεν υπήρξε εξάλλου άλλο μέλος της ΚΟ της ΝΔ, ούτε από τη Θεσσαλονίκη, που να μην τήρησε την κομματική γραμμή στην ψηφοφορία, παρότι οι Μακεδόνες βουλευτές δέχθηκαν ιδιαίτερες πιέσεις. Αλλά και οι νότιοι συνάδελφοι τους ήταν “μουδιασμένοι” χθες, φοβούμενοι τις πολιτικές συνέπειες από τις αντιδράσεις οπαδών εκατέρωθεν.

Οι Θεσσαλονικείς βουλευτές όμως ήδη πήραν μία πρώτη γεύση των συνεπειών του αρνητικού κλίματος, καθώς οπαδοί του ΠΑΟΚ πέταξαν τρικάκια και έγραψαν συνθήματα στο γραφείο του κ.Καλαφάτη και στο γραφείο της επίσης βουλευτή Α Θεσσαλονίκης Ελενας Ράπτη. Ο κ.Καλαφάτης δήλωσε ότι δεν επιθυμεί τη δίωξη όσων έκαναν έφοδο στο γραφείο του, ενώ τις “παρεμβάσεις” των οπαδών του ΠΑΟΚ σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη κάθε μορφή βίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα