Λεκτικές ακροβασίες από την Τουρκία αθροίζουν πονοκεφάλους στο Μαξίμου

Την ίδια ώρα κατά την οποία η λύση στο θέμα των Σκοπίων καρκινοβατεί και κανείς δεν γνωρίζει την τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τη λεκτική κλιμάκωση της κρίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η Τουρκία, με αφορμή την απελευθέρωση και μη έκδοση των 8 στρατιωτικών τους οποίους κατηγορεί ως πραξικοπηματίες προχώρησε στην ανακοίνωση του παγώματος της συμφωνίας αποδοχής των επαναπροωθούμενων προσφύγων.

Μια συμφωνία που πρακτικά βέβαια ποτέ δεν λειτούργησε πλήρως και ουσιαστικά είχε καταστεί ανενεργή εδώ και αρκετούς μήνες.

Η ανακοίνωση έγινε από τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ανέφερε πως η Τουρκία διακόπτει τη συμφωνία με την Ελλάδα για την επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών.

Όπως δήλωσε, ειδικότερα για τους 8 στρατιωτικούς, «η κυβέρνηση στην Ελλάδα θέλει πραγματικά να λύσει αυτό το θέμα. Αλλά, την ίδια στιγμή, διαπιστώνουμε ότι η Ελλάδα δέχεται πολλές πιέσεις από τη Δύση. Πόσο μάλλον οι Έλληνες δικαστές. Ισχυρίζονται ότι οι Έλληνες δικαστές είναι ανεξάρτητοι. Αλλά εμείς γνωρίζουμε ότι τους ασκούνται πιέσεις από τη Δύση. Υπάρχει μία συμφωνία για το μεταναστευτικό με την Ευρωπαϊκή Ένωση και εφαρμόζεται. Υπάρχει όμως και μία συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα. Αυτή τη συμφωνία την παγώσαμε. Μετά την τελευταία δικαστική απόφαση, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας με την Ελλάδα».

Ουσιαστικά πάντως πρόκειται για συμφωνία η οποία είχε παγώσει έτσι κι αλλιώς, από τις αρχές του 2017 οπότε η Αθήνα είχε απορρίψει την έκδοση των «8» Τούρκων αξιωματικών οι οποίοι έφθασαν με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη, τον Ιούλιο του 2016, λίγες ημέρες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν.

Η πραγματικότητα είναι ότι η Τουρκία, έχει μειώσει δραματικά τον αριθμό των επανεισδεχόμενων προσφύγων από την Ελλάδα. Το 2016, χρονιά του τουρκικού πραξικοπήματος και της υπόσχεσης-κατά τον Ερντογάν- του κ. Τσίπρα για έκδοση των «8», πραγματοποιήθηκαν 1183 επανεισδοχές από την Ελλάδα. Το 2017, μόλις... 21, και τους φετινούς 6 πρώτους μήνες μόνο 5! Βεβαίως, σημαντικό μέρος ευθύνης γι’ αυτές τις «επιδόσεις» φέρει και η Ελλάδα, η οποία δεν έχει κατορθώσει (παρά τις δεσμεύσεις της) να επιταχύνει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες παροχή ή όχι ασύλου και χαρακτηρισμού των παρανόμως εισελθόντων ως «παράνομοι μετανάστη», προϋπόθεση για να γίνει η επανεισδοχή τους στην Τουρκία.

Οι εξελίξεις αυτές είναι φυσιολογικό να μελετώνται στο Μέγαρο Μαξίμου και να ανησυχούν κυβερνητικά στελέχη.

Αρχικά, υπάρχει πάντα η ελπίδα ότι η έξαρση αυτή από την πλευρά της Τουρκίας θα καταλαγιάσει μετά τις εκλογές στο τέλος Ιουνίου και η ένταση θα εκτονωθεί. Από την άλλη πλευρά όμως, κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος τόσο για το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών, όσο και για τη στρατηγική Ερντογάν.

Η Τουρκία, με βάση τη δική του πολιτική στόχευση και πρακτική βρίσκεται σε παρατεταμένη οικονομική κρίση και σε πόλεμο με τους οίκους αξιολόγησης, απομονωμένη διεθνώς και με ανοιχτά όχι μόνον διπλωματικά αλλά και πολεμικά μέτωπα.

Keywords
Τυχαία Θέματα