Μικρό καλάθι μετά τη συνάντηση Τσίπρα και Ερντογάν
Σημαντική μπορεί να χαρακτηριστεί επίσης η βούληση της επανέναρξης της διαδικασίας οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης, αλλά των τακτικών επαφών των Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων Εξωτερικών που είχαν παγώσει.
Οι δύο ηγέτες στην κοινή συνέντευξη Τύπου ξεκαθάρισαν πως όποιες και να είναι οι συνθήκες των σχέσεων των δύο χωρών πιστεύουν ότι είναι σημαντικό να παραμένουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και ο διάλογος καθότι μόνο μέσω αυτού μπορούν να επιλύονται οι διαφορές. Όπως τόνισε και ο κ. Τσίπρας με αυτόν τον τρόπο μπορούν να αποτρέπονται δύσκολες και επικίνδυνες καταστάσεις και εξελίξεις που δύναται μάλιστα να προκληθούν και χωρίς πρόθεση.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν έκανε σε κάθε τόνο αισθητό ότι το θέμα των 8, αλλά και άλλων Γκιουλενιστών που διαφεύγουν στην Ελλάδα και άλλες χώρες εκνευρίζει την Άγκυρα, που ζητά την έκδοσή τους. Ζήτησε δε να μην καταστεί η Ελλάδα μια χώρα καταφύγιο για πραξικοπηματίες.
Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά ότι οι δικαστικές αποφάσεις στην Ελλάδα είναι πάντα σεβαστές. Υπογράμμισε όμως ότι η Ελλάδα δεν υποθάλπει αλλά ούτε και υποστηρίζει πραξικοπηματίες και καταδικάζει κάθε απόπειρα κατάλυσης της δημοκρατίας. Υπενθύμισε δε στον Πρόεδρο της Τουρκίας ότι ο ίδιος ήταν από τους πρώτους που του τηλεφώνησε εκείνη την βραδιά της απόπειρας πραξικοπήματος για να δηλώσει τη στήριξή του στην εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας.
Ο κ. Τσίπρας απαντώντας στα όσα είπε ο κ. Ερντογάν για μέλη του ΡΚΚ, του Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου αλλά και της οργάνωσης του Γκιουλέν που διαφεύγουν από την Τουρκία, ζήτησε μια πιο στενή και αποτελεσματική συνεργασία σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των συνόρων.
Ταύτιση απόψεων στο προσφυγικό
Το προσφυγικό ήταν ένα από τα θέματα που υπήρχε ταύτιση απόψεων, με τον κ. Τσίπρα να κάνει και προς την ΕΕ έκκληση για περεταίρω βοήθεια στην Τουρκία που σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος με 4 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες στην επικράτειά της.
Όπως ήταν αναμενόμενο από τις δηλώσεις των τελευταίων ημερών ετέθησαν και τα ζητήματα των μειονοτήτων και από τις δύο πλευρές. Ο κ. Ερντογάν απαντώντας σε ερώτηση για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης έθεσε ξεκάθαρα το θέμα των μουφτήδων.
Στο Κυπριακό και την εξόρυξη των υδρογονανθράκων που τον τελευταίο καιρό είναι η αφορμή για κλιμάκωση της ρητορικής από την Άγκυρα κρατήθηκαν σχετικά χαμηλοί τόνοι, με τις δυο πλευρές να φαίνεται πως συμφωνούν στο ότι πρέπει να γίνουν προπαρασκευαστικές συνομιλίες για να οριστεί ο τρόπος που θα γίνει μια εποικοδομητική διαπραγμάτευση.
Το επόμενο ραντεβού των δύο πλευρών σε ημερομηνία που δεν καθορίστηκε θα είναι όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος Πρόεδρος στη Θεσσαλονίκη, όπου στόχος είναι να συνέλθει το Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας για να υπογραφούν και πάλι συμφωνίες συνεργασίας που θα εξομαλύνουν περεταίρω τις σχέσεις των δύο χωρών.
Όσο για την ένταση στο Αιγαίο την οποία σημείωσε ο κ. Τσίπρας, οι πλευρές φαίνεται πως παρέμειναν στην πρόθεση να ρίξουν τους τόνους με επαφές των υπουργών Αμύνης που θα ξεκινήσουν στις Βρυξέλλες στις 13 Φεβρουαρίου.
Τι γράφει ο γερμανικός Τύπος
Τη διήμερη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη γειτονική Τουρκία σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος εστιάζοντας στους λόγους για τους οποίους οι δυο ηγέτες δεν έχουν μεγάλα περιθώρια κινήσεων για υποχωρήσεις.
Αναλυτικό άρθρο υπό τον τίτλο «Ο Τσίπρας δεν θα δώσει στον Ερντογάν αυτό που θέλει» δημοσιεύει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. «Πολλά σημεία τριβής, λίγη κινητικότητα», έτσι περιγράφει ο δημοσιογράφος τις σχέσεις των δυο λαών και αναφέρεται αναλυτικά στη «λίστα διμερών διαφορών που είναι μεγάλη και βαθιά ριζωμένη», όπως γράφει χαρακτηριστικά.
Ο αρθρογράφος αναφέρεται και στην υπόθεση των οκτώ τούρκων αξιωματικών των οποίων την έκδοση ζητά επίμονα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Ωστόσο αυτό μάλλον δεν πρόκειται να συμβεί. Παρά τα λαϊκιστικά αντανακλαστικά τους και οι δυο πολιτικοί είναι προ πάντων ρεαλιστές. Ερντογάν και Τσίπρας έχουν λίγα περιθώρια για συμβιβασμούς. Στα τέλη Μαρτίου ο τούρκος πρόεδρος θα έχει να αντιμετωπίσει δύσκολες δημοτικές εκλογές. Η δυσαρέσκεια του λαού όσον αφορά την αυξανόμενη ανεργία και τον υψηλό πληθωρισμό γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Στις δημοσκοπήσεις ο Ερντογάν εμφανίζεται με το χαμηλότερο ποσοστό δημοτικότητας των τελευταίων τριών χρόνων. Παραχωρήσεις προς την Ελλάδα ή κάποια υποχώρηση στο Κυπριακό θα μπορούσαν να θεωρηθούν ένδειξη αδυναμίας.
Και ο Τσίπρας όμως βρίσκεται σε θέση άμυνας. Μπορεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ να αποσπά επευφημίες για τη Συμφωνία των Πρεσπών, στην Ελλάδα όμως η συμφωνία δεν είναι δημοφιλής. Επτά στους δέκα Έλληνες την απορρίπτουν. Εάν ο Τσίπρας έκανε τώρα υποχωρήσεις και απέναντι στην Τουρκία, τότε αυτό θα περιόριζε ακόμη περισσότερο τις ήδη χαμηλές πιθανότητες εκλογής του στις επόμενες βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν το αργότερο τον Οκτώβρη».
Περί Αγίας Σοφίας και Χάλκης
Το ζήτημα των οκτώ τούρκων στρατιωτικών και ειδικά της επικήρυξής τους από την τουρκική κυβέρνηση λίγο πριν την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού σχολιάζει η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung: «Ο Τσίπρας επικαλούνταν πάντα αποφάσεις ελληνικών δικαστηρίων τα οποία απέκλειαν την έκδοσή τους στην Τουρκία. Ναι μεν ήταν αναμενόμενο ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν να θίξει το θέμα κατά την επίσκεψη, αλλά όχι με τέτοιες τυμπανοκρουσίες. Στην Τουρκία οι μνήμες της απόπειρας πραξικοπήματος είναι ακόμη νωπές και στον προεκλογικό αγώνα ενόψει των δημοτικών εκλογών χρησιμεύουν για να ξυπνούν τα συναισθήματα των ψηφοφόρων».
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, «[…] η επίσκεψη Τσίπρα είχε ανακοινωθεί ως ‘επίσκεψη εργασίας', αλλά είναι γεμάτη συμβολισμούς. Την Τετάρτη ο Τσίπρας θέλει να επισκεφθεί αρχικά την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη - κάποτε ο σημαντικότερος ιερός τόπος των Ορθόδοξων Χριστιανών, έπειτα τζαμί και σήμερα μουσείο. Στη συνέχεια θα επιβιβαστεί σε πλοίο για να περάσει σε ένα από τα πριγκηπονήσια του Μαρμαρά, στη Χάλκη. Οι Τούρκοι ονομάζουν το νησί Heybeliada.
Εκεί βρίσκεται η κλειστή από το 1971 θεολογική σχολή των Ορθοδόξων. Και στις δυο περιπτώσεις ο Τσίπρας ενδιαφέρεται λιγότερο για τα θρησκευτικά συμφραζόμενα. Η ελληνική κυβέρνηση αντιδρά σε κάθε προσπάθεια μετατροπής της Αγίας Σοφίας ξανά σε τζαμί, όπως ζητούν κάποιοι τούρκοι εθνικιστές και ισλαμιστές. Και η Αθήνα ζητά - με σύμφωνη σε αυτό της ΕΕ - την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ως σύμβολο της ανεξιθρησκίας. Πριν από σχεδόν 50 χρόνια, όταν η Άγκυρα επέβαλε το κλείσιμο της σχολής, οι εποχές ήταν ταραχώδεις ενώ είχε γίνει και πραξικόπημα. Έκτοτε οι τουρκικές κυβερνήσεις έβρισκαν συνεχώς κάποια πρόφαση για να αποτρέψουν την επαναλειτουργία της Σχολής.
Η Ελλάδα από την άλλη πλευρά 'ταλαιπωρούσε' για καιρό τη μουσουλμανική μειονότητα στην ανατολική Θράκη, κάτι το οποίο επίσης δεν βοηθούσε στην εξεύρεση λύσης».
Πηγή: DW
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Ειρήνη Μελισσαροπούλου ανατροπή: Πόσα χρόνια φυλακή θα φάει. Κατέρρευσε μόλις το άκουσε
- "Βόμβα" με επιστροφή αναδρομικών χιλιάδων ευρώ για 3,5 χρόνια - Δικαίωση για συνταξιούχους
- Ασπιρίνη, συναγερμός: Τι απίστευτο προκαλεί, με τι να αντικαταστήσετε. Μην την καταναλώνετε
- «Έσπασε» ο Αντώνης Κανάκης στην ανάμνηση του φίλου του Αντώνη Παραρά που πέθανε πριν από 23 χρόνια – ΒΙΝΤΕΟ
- Νάσος Ηλιόπουλος: Πλήγμα για τη δημοκρατία η επίθεση που δέχθηκε ο Π. Γερουλάνος
- Χρωστάτε στην Εφορία; Έτσι θα μπείτε στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων
- Καρκίνος πρωκτού: Ποια είναι τα συνήθη συμπτώματα
- Σοκ στο Ηράκλειο - Συνελήφθη πατέρας που χτύπησε την κόρη του
- Τα ζώδια της Τετάρτης 6ης Φεβρουαρίου 2019
- Ταξιδέψτε δωρεάν ανά τον κόσμο με μισθό 1.700 ευρώ την εβδομάδα! Οι αιτήσεις ξεκίνησαν
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις RizopoulosPost
- Τα ζώδια της Τετάρτης 6ης Φεβρουαρίου 2019
- Συναγερμός για τη γρίπη: Ξεπέρασαν τους 20 οι νεκροί
- Telegraph: Μυστικές συνομιλίες για την αναβολή του Brexit κατά οκτώ εβδομάδες
- Μικρό καλάθι μετά τη συνάντηση Τσίπρα και Ερντογάν
- Αλλάζει εντελώς το Viber – Νέα μίνιμαλ εμφάνιση, ομαδικές κλήσεις και νέες δυνατότητες
- Der Spiegel: Βόρεια Μακεδονία, το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ
- Γερμανία και Γαλλία ξεκινούν τη συμπαραγωγή του νέου μαχητικού της Ευρώπης
- Νέα συνάντηση Τραμπ με Κιμ στο Βιετνάμ ~ Επιμένει στον τοίχο, ζητά περιορισμό των αμβλώσεων
![Μικρό, Τσίπρα, Ερντογάν,mikro, tsipra, erntogan](https://images32.inewsgr.com/3329/33296615/mikro-kalathi-meta-ti-synantisi-tsipra-kai-erntogan-160.jpg)
- Τελευταία Νέα RizopoulosPost
- Μικρό καλάθι μετά τη συνάντηση Τσίπρα και Ερντογάν
- Συναγερμός για τη γρίπη: Ξεπέρασαν τους 20 οι νεκροί
- Γερμανία και Γαλλία ξεκινούν τη συμπαραγωγή του νέου μαχητικού της Ευρώπης
- Der Spiegel: Βόρεια Μακεδονία, το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ
- Νέα συνάντηση Τραμπ με Κιμ στο Βιετνάμ ~ Επιμένει στον τοίχο, ζητά περιορισμό των αμβλώσεων
- Αλλάζει εντελώς το Viber – Νέα μίνιμαλ εμφάνιση, ομαδικές κλήσεις και νέες δυνατότητες
- Telegraph: Μυστικές συνομιλίες για την αναβολή του Brexit κατά οκτώ εβδομάδες
- Τα ζώδια της Τετάρτης 6ης Φεβρουαρίου 2019
- Οι 6 βουλευτές που δίνουν τη νομοθετική δεδηλωμένη στην κυβέρνηση
- Η ΑΔΑΕ προειδοποιεί: Προσοχή στους κωδικούς πρόσβασης
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Τσίπρας στην Τουρκία: Ιστορική επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Χάλκη
- Στον Άρειο Πάγο η υπόθεση της 53χρονης καθαρίστριας από τον Βόλο
- ΑΕΚ: Επίσημο. Ανακοινώθηκε η επιστροφή του Χιμένεθ
- ΑΕΚ: Δίωξη στον Μάνταλο. Σε δύσκολη θέση ο αρχηγός της Ένωσης
- Νάσος Ηλιόπουλος: Πλήγμα για τη δημοκρατία η επίθεση που δέχθηκε ο Π. Γερουλάνος
- LIVE: Στη Χάλκη αυτή την ώρα ο Τσίπρας
- Έλα στη θέση μου: Μετά τον καυγά τους Μίκα και Βλάσσης… αγνοούνται
- Το μήνυμα Τσίπρα μετά την επίσκεψη στην Αγιά Σοφιά – Στη Χάλκη αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός (vids, pics)
- Βόλτα στη Θεσσαλονίκη (vid)
- Έρευνα: Αυτές είναι οι 10 σειρές του Netflix που βλέπουν περισσότερο οι Έλληνες