Παυλόπουλος: Προϋπόθεση η αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ για την ένταξη σε Ε.Ε.

Η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. προϋποθέτουν επίλυση του ζητήματος του ονόματος με αναθεώρηση του Συντάγματος των Σκοπίων, κατά τρόπο που θα εξαλείφεται ο αλυτρωτισμός, όπως δεσμεύθηκε η γειτονική χώρα με τη χθεσινή συμφωνία, επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντησή του, με τον Ινδό πρόεδρο Ραμ

Ναθ Κοβίντ, στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και ευνοούμε την ΝΑΤΟϊκή και Ευρωπαϊκή της προοπτική. Τούτο όμως προϋποθέτει επίλυση του ζητήματος του ονόματός της, κατά τρόπο συμβατό με την ιστορία, το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ήτοι κατά τρόπο που εξαλείφει τον αλυτρωτισμό» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Παυλόπουλος.

Κατά συνέπεια, πρόσθεσε, «η πρόσκληση προς ένταξη της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και η έναρξη κάθε ουσιαστικής ενταξιακής προετοιμασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση προϋποθέτουν προηγούμενη κατάλληλη αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ προς αυτή την κατεύθυνση -όπως άλλωστε δεσμεύθηκε το κράτος αυτό με την χθεσινή μεταξύ μας Συμφωνία- δοθέντος ότι ουδένα δημοκρατικό κράτος νομιμοποιείται να υπογράφει δεσμευτικές γι’ αυτό Διεθνείς Συνθήκες, οι οποίες παραβιάζουν ευθέως το σύνταγμά του».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στα ελληνοτουρκικά επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα επιδιώκει «σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και ευνοεί την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας». Αυτό όμως, πρόσθεσε, προϋποθέτει εκ μέρους της Τουρκίας ειλικρινή σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου.

«Οι διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάνης και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947-οι οποίες είναι απολύτως σαφείς και πλήρεις και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για γκρίζες ζώνες-πρέπει να γίνονται απ’ όλους πλήρως σεβαστές. Πολλώ μάλλον όταν η αμφισβήτησή τους οδηγεί σε αμφισβήτηση των συνόρων όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σημείωσε.

Επιπλέον, πρόσθεσε ο ΠτΔ, «ιδίως ως προς την ΑΟΖ, η Τουρκία οφείλει να σέβεται το Δίκαιο της Θάλασσας, ήτοι την Συνθήκη του Montego Bay του 1982, που την δεσμεύει, μολονότι δεν έχει προσχωρήσει σ’ αυτό, διότι, κατά τη νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, παράγει πλέον γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου».

Στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον Ινδό πρόεδρο ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε παράλληλα ότι η επίσκεψη του επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο των παραδοσιακά φιλικών διμερών σχέσεων, αλλά και καταδεικνύει την σταθερή βούληση των δύο χωρών να προωθήσουν την διμερή συνεργασία και την διεύρυνσή της σε πολλούς ακόμη τομείς.

Keywords
Τυχαία Θέματα