10 προβλήματα υγείας και πώς κάθε γυναίκα μπορεί να τα προλάβει

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ) αναδεικνύει τα σημαντικότερα θέματα υγείας που αφορούν όχι μόνο την καρδιά, αλλά και ευρύτερα την υγεία της γυναίκας.

Γράφει η καρδιολόγος Ιουλία Γράψα, editor in chief, JACC case report

Θέλεις να είσαι υγιής; Διάβασε τις παρακάτω συμβουλές Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ) και σίγουρα θα έχεις κάνει ένα καλό πρώτο βήμα για καλή υγεία!

1. Καρδιαγγειακά νοσήματα

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα

είναι η Νο 1 αιτία θανάτου στις γυναίκες. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι διαφορετικά από αυτά που παρουσιάζονται στους άντρες. Τα πιο συνήθη συμπτώματα ενός εμφράγματος είναι ο πόνος στην καρδιά, η δυσκολία αναπνοής ή η τάση για εμετό. Οι γυναίκες, επειδή είναι πολυάσχολες, μπορεί να υποεκτιμήσουν τα συμπτώματά τους θεωρώντας ότι έχουν δυσπεψία και να μην απευθυνθούν έγκαιρα στον ιατρό τους.

Ειδικά οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση εμφανίζουν συχνότερα υψηλή αρτηριακή πίεση και χοληστερόλη και χαμηλότερα ποσοστά οιστρογόνων. Υπάρχουν, επίσης, καρδιοπάθειες, όπως η σχετιζόμενη με στρες, οι οποίες είναι ιδιαίτερα συχνές σε γυναίκες.

2. Αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια

Κάθε χρόνο επηρεάζουν κατά μέσο όρο 55.000 περισσότερες γυναίκες από άντρες. Υπάρχουν δύο είδη εγκεφαλικών επεισοδίων: η αιμορραγία μέσα στον εγκέφαλο και η ισχαιμία, δηλαδή η απόφραξη ενός αγγείου και η έλλειψη οξυγόνου προς τον εγκέφαλο.

Παρότι τα συμπτώματα διαφέρουν, τα πιο συνηθισμένα είναι η δυσκολία στην ομιλία και η απώλεια αίσθησης στα άκρα. Προσοχή χρειάζεται κατά την εγκυμοσύνη, όταν υπάρχει υψηλή αρτηριακή πίεση (μια κατάσταση που ονομάζεται προεκλαμψία), καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος για πρόκληση εγκεφαλικού επεισοδίου καθώς και νευρολογικών συμβαμάτων λόγω αυξημένης πήξης του αίματος.

3. Παθήσεις του θυρεοειδούς

Ο θυρεοειδής αδένας καθορίζει πολλές λειτουργίες στο σώμα και, ανάλογα με το πόση θυρεοειδική ορμόνη παράγει, μπορεί να αισθάνεσαι ένταση ή κουρασμένη ή να έχεις αυξομειώσεις στο βάρος σου. Οι γυναίκες είναι περισσότερο ευαίσθητες στις αλλαγές του θυρεοειδούς κατά την εφηβεία, μετά την εγκυμοσύνη και μετά την εμμηνόπαυση.

4. Σακχαρώδης διαβήτης

Αυξάνει μέχρι και τέσσερις φορές τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων στις γυναίκες. Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στις επιπλοκές του διαβήτη, όπως προβλήματα με την όραση, τα νεφρά αλλά και κατάθλιψη. Προσοχή χρειάζεται, επίσης, στον διαβήτη κύησης που συναντάται σε λιγότερο από τρεις στις 100 γυναίκες και χρειάζεται παρακολούθηση και ανάλογη αντιμετώπιση.

5. Προβλήματα υγείας κατά τη μητρότητα

Από σιδηροπενική αναιμία μέχρι υψηλή αρτηριακή πίεση, οι αλλαγές που μια γυναίκα βιώνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να επηρεάσουν την υγεία της. Προσπάθησε να κάνεις υγιεινή διατροφή, να σταματήσεις το κάπνισμα, να τηρήσεις τους απαραίτητους εμβολιασμούς ώστε να έχεις μια υγιή εγκυμοσύνη αλλά και μια υγιή ζωή μετά τη γέννα.

6. Ουρολοιμώξεις

Οι ουρολοιμώξεις συμβαίνουν όταν μικρόβια εισέρχονται στην ουρήθρα και πολλαπλασιάζονται. Είναι πολύ συνηθισμένες στις γυναίκες, καθώς έχουν πιο μικρή ουρήθρα από τους άντρες και τα μικρόβια φτάνουν πιο εύκολα. Συμπτώματα ουρολοίμωξης είναι η συχνή ούρηση, ο πόνος ή το αίσθημα καύσου κατά την ούρηση καθώς και η χροιά των ούρων, που μπορεί να είναι θολή.

7. Σεξουαλική υγεία

Υπάρχουν πάνω από 30 είδη σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Ένα από τα πιο συνηθισμένα είναι ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος μπορεί να προβλεφθεί με το ανάλογο εμβόλιο. Περίπου 80% των σεξουαλικά ενεργών αντρών και γυναικών μπορεί να προσβληθεί από τον συγκεκριμένο ιό. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι από τις πιο συχνές αιτίες θανάτου στις γυναίκες. Με την ανακάλυψη του τεστ ΠΑΠ, οι γιατροί μπορούν να βρουν προκαρκινικά κύτταρα και να θεραπεύσουν νωρίς, με αποτέλεσμα τη σημαντική ελάττωση της επίπτωσης του συγκεκριμένου καρκίνου.

8. Καρκίνος του μαστού

Είναι από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου στις γυναίκες. Η μηνιαία αυτοεξέταση μαστού είναι απαραίτητη για την πρόληψη μαζί με τη μαστογραφία ή το υπερηχογράφημα μετά τα 40 έτη. Για τις γυναίκες με κληρονομικό ιστορικό είναι σημαντική η ανεύρεση των γονιδίων BRCA1 και BRCA2, τα οποία αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο για τον καρκίνο του μαστού και μπορεί να χρειαστούν επιπλέον εξετάσεις. Στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού συμβάλλουν, επίσης, η εντατική άσκηση και η διακοπή του καπνίσματος.

9. Οστεοπόρωση

Μετά την εμμηνόπαυση μεγαλώνει ο κίνδυνος για οστεοπόρωση. Άλλοι παράγοντες περιλαμβάνουν συγκεκριμένα φάρμακα, πρώιμη εμμηνόπαυση, χαμηλό δείκτης μάζας σώματος, προηγηθείσα θεραπεία για καρκίνο και γονίδια τα οποία προδιαθέτουν σε οστεοπόρωση. Μπορείς να περιορίσεις τον κίνδυνο λαμβάνοντας συμπλήρωμα ασβεστίου, κάνοντας αερόβια άσκηση και αποφεύγοντας το κάπνισμα και την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

10. Νόσος Alzheimer

Πρόκειται για μια μορφή καταστροφής και ελάττωσης των υγιών κυττάρων του εγκεφάλου. Περισσότερο από τα δύο τρίτα των ασθενών είναι γυναίκες. Παρότι οι επιστήμονες μελετούν τη γενετική συσχέτιση, είναι σημαντικό να κάνεις μια υγιεινή διατροφή, να ασκείσαι και να μην καπνίζεις για να προστατέψεις την υγεία του εγκεφάλου σου.

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά να συμβουλεύεσαι τον ιατρό σου, να ακολουθείς έναν υγιεινό τρόπο ζωής και να μην αμελείς τις εξετάσεις πρόληψης. 

The post 10 προβλήματα υγείας και πώς κάθε γυναίκα μπορεί να τα προλάβει appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
10 προβλήματα υγείας και πώς κάθε γυναίκα μπορεί να τα προλάβει,