12 σημάδια καρκίνου που οι περισσότερες γυναίκες αγνοούν

Το γυναικείο σώμα υφίσταται διαρκώς αλλαγές με την πάροδο των ετών.

Αν και κάποιες από τις αλλαγές αυτές φαίνονται φυσιολογικές, σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι, καθώς αποτελούν ενδείξεις καρκίνου.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο σημάδια γυναικολογικών και άλλων μορφών καρκίνου που πρέπει να γνωρίζετε:

Αλλαγές στο στήθος: Ακόμα κι αν δεν το ελέγχουν συχνά, οι περισσότερες γυναίκες γνωρίζουν καλά το στήθος τους και μπορούν να αντιληφθούν αλλαγές σε αυτό, όπως κοκκινίλες και σκλήρυνση του δέρματος,

καθώς και επίμονη φαγούρα.

Ακόμα αλλαγές στην ρόγα πρέπει να ελέγχονται. Αν αντιληφθείτε κάτι από τα παραπάνω θα πρέπει να επισκεφθείτε τον γυναικολόγο σας άμεσα.

Φούσκωμα στην κοιλιά: Πολλές γυναίκες ζουν με το φούσκωμα στην κοιλιά χωρίς να ανησυχήσουν παραπάνω, αλλά τέτοια πρηξίματα άνευ λόγου μπορούν να υποθάλπουν καρκίνο των ωοθηκών. Ανησυχητικοί είναι επίσης οι τακτικοί πόνοι στην κοιλιακή χώρα ή στο στομάχι.

Αιμορραγία ανάμεσα στις περιόδους ή ασυνήθιστη αιμορραγία: Ειδικά αν η περίοδός σας είναι σταθερή ή αν έχετε περάσει την εμμηνόπαυση, αιμορραγία σε άκαιρες στιγμές μπορεί στην χειρότερη περίπτωση να σημαίνει ενδομητριακό καρκίνο.

Επίσης, μπορεί το αίμα να προέρχεται χωρίς να το έχετε καταλάβει από την ουροδόχο κύστη που είναι εξίσου επικίνδυνο. Σε κάθε περίπτωση ενημερώστε τον γυναικολόγο σας.

Αλλαγές στο δέρμα: Ειδικά στις ελιές του δέρματος που εκτίθενται στον ήλιο ή αν ξαφνικά εμφανίζεται κάποιο μελάνωμα. Απευθυνθείτε άμεσα σε δερματολόγο γιατί πρόκειται για μία από τις πιο συνηθισμένες μορφές καρκίνου.

Αίμα στα ούρα ή τα κόπρανα: Το σύμπτωμα μπορεί να υποδεικνύει ουρολοίμωξη ή πέτρα στα νεφρά, ωστόσο συνδέεται και με τον καρκίνο στην ουροδόχο κύστη και τα νεφρά.

Αλλαγές στους λεμφαδένες: Αν αισθάνεστε σκληρούς λεμφαδένες στο λαιμό ή κάτω από τον βραχίονά σας θα πρέπει να δείτε γιατρό. Πρησμένοι συμπαγείς λεμφαδένες συχνά είναι αποτέλεσμα μόλυνσης.

Ωστόσο το λέμφωμα ή ο καρκίνος του πνεύμονα, του μαστού, της κεφαλής ή του λαιμού, που έχει εξαπλωθεί μπορεί επίσης να εμφανιστεί ως μεγεθυμένος λεμφαδένας. Να περιμένετε ότι θα διενεργηθεί εξέταση και πιθανόν βιοψία.

Πόνος κατά την κατάποση: Ο πόνος κατά την κατάποση συνδέεται με τον καρκίνο στον οισοφάγο και οποιοδήποτε τμήμα του λαιμού. Να σημειωθεί ότι το εν λόγω σύμπτωμα συνήθως δεν εμφανίζεται στα πρώτα στάδια της νόσου, αλλά όταν ο καρκίνος έχει προχωρήσει.

Ανεξήγητη ή απότομη αύξηση του βάρους: Οι απότομες και/ή ανεξήγητες μεταβολές του βάρους αποτελούν σύμπτωμα διαφόρων παθήσεων. Η αιφνίδια απώλεια βάρους που δεν αποδίδεται στην έντονη γυμναστική ή σε αλλαγές στη διατροφή, ενδέχεται να αποτελεί σύμπτωμα καρκίνου.

Αντίθετα, η απότομη αύξηση του βάρους μπορεί να αποτελεί ένδειξη καρδιακής ανεπάρκειας, ιδιαίτερα εάν συνοδεύεται από πρήξιμο και στα δύο πόδια και δύσπνοια σε κατάσταση χαλάρωσης.

Καούρα: Οι συχνές κρίσεις καούρας έχουν συνδεθεί με τον καρκίνο στον οισοφάγο. Εάν το σύμπτωμα δεν μπορεί να αποδοθεί σε άλλη, λιγότερο επικίνδυνη, πάθηση και δεν υποχωρεί με κοινά φάρμακα για την καούρα, ο γιατρός θα προτείνει γαστροσκόπηση.

Επίσης, θα εξετάσει αναλυτικά το οικογενειακό ιστορικό του ασθενούς, καθώς και εάν εκδηλώνει άλλα συμπτώματα συναφή με τον καρκίνο του οισοφάγου.

Αλλαγές στο στόμα: Ειδικά οι καπνιστές θα πρέπει να επαγρυπνούν για λευκές κηλίδες μέσα στο στόμα ή λευκά στίγματα πάνω στην γλώσσα, γιατί μπορεί να σημαίνουν λευκοπλακία που μπορεί να προχωρήσει σε καρκίνο στο στόμα.

Πυρετός: Αν έχετε πυρετό για μέρες και αυτός δεν οφείλεται σε κάποια γρίπη ή ίωση ενδεχομένως να σχετίζεται με καρκίνο, και δη με λευχαιμία ή λέμφωμα, σύμφωνα με τους γιατρούς. Σε κάθε περίπτωση θα χρειαστεί να κάνετε σχετικές εξετάσεις.

Επίμονος βήχας: Φυσιολογικό μεν αν είμαστε κρυωμένοι ή έχουμε κάποια αλλεργία ή ακόμα και ως παρενέργεια κάποιου φαρμάκου, αλλά αν διαρκεί πολύ καιρό (περισσότερο από τρεις με τέσσερις εβδομάδες), δεν θα πρέπει να αγνοηθεί γιατί μπορεί να σχετίζεται με καρκίνο στους πνεύμονες.

ΠΗΓΗ: Onmed.gr  ,  www.athensmagazine.gr

The post 12 σημάδια καρκίνου που οι περισσότερες γυναίκες αγνοούν appeared first on newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα