3 συνήθειες που δεν σε αφήνουν να κατακτήσεις την ευτυχία

3 συνήθειες που δεν σε αφήνουν να κατακτήσεις την ευτυχία.

«Δεν μπορούμε να ορίσουμε την ευτυχία. Μπορούμε μόνο να μιλήσουμε γι’ αυτό που την καταστρέφει και γι’ αυτό που τη δημιουργεί» είχε πει ο André Gide, ο Γάλλος συγγραφέας και νομπελίστας και όσο μεγαλώνω καταλήγω όλο και πιο κοντά σε αυτή τη θεωρία.

Είναι γεγονός πως δε γίνεται να ορίσεις την ευτυχία, καθώς διαφορετικά έχει ο καθένας από εμάς την ευτυχία στο μυαλό του. Κοινός παρονομαστής βέβαια είναι ένας: δε γίνεται ποτέ να νιώσεις πραγματικά ευτυχισμένη αν δεν τα έχεις βρει με τον εαυτό σου και δε νιώθεις καλά με αυτόν. Η πραγματική ευτυχία ξεκινά από εμάς.

Μόνο όταν αγαπήσουμε τον εαυτό μας, τον αποδεχτούμε και δουλεύουμε μαζί του ως σύμμαχοι μπορούμε να πάμε παρακάτω και να δημιουργήσουμε αληθινές και ουσιαστικές σχέσεις και με τους άλλους.

Ας αφήσουμε όμως τη θεωρία και ας πάμε στα αποτελέσματα που κατά καιρούς έχουν δώσει έρευνες πάνω στο ζήτημα της ευτυχίας. Υπάρχουν, λοιπόν, μερικές συνήθειες που δε σε βοηθούν να κατακτήσεις την ευτυχία – αντιθέτως σε οδηγούν να τα βλέπεις όλα μαύρα. Έχουμε και λέμε:

1: Η λογική του «όλα ή τίποτα»

Το σκεπτικό «όλα ή τίποτα» επιδρά αρνητικά στην ψυχολογία σου και δε σε αφήνει με τίποτα να νιώσεις ευτυχισμένη ακόμη και με μικρές νίκες σου. Η τελειομανία με την απελπισία ένα τσιγάρο δρόμος. Το να κρατάς το μυαλό σου κολλημένο στο τι πήγε στραβά και δεν πέτυχες 10 στους 10 από τους στόχους σου δε σε αφήνει να χαρείς τους 8 στους 10 που τελικά πέτυχες. Η τακτική αυτή μεγεθύνει την αρνητικότητά σου κάνοντάς την να φαίνεται μεγαλύτερη από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Προσπάθησε να θέτεις μικρούς και πραγματοποιήσιμους στόχους σε κάθε πεδίο της ζωής σου και να δίνεις χρόνο για την πραγματοποίησή τους.

Τις φορές που πιάνεις τον εαυτό σου να τα θέλει ή όλα ή τίποτα, προσπάθησε να βάζεις τη σκέψη σου σε τάξη και να ηρεμείς.

2: Όταν δεν συγχωρείς (ουσιαστικά) τους άλλους

Η έννοια της συγχώρεσης είναι λιγάκι μπερδεμένη στο μυαλό μας. Πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι συγχώρεση σημαίνει να ξεχνούν κάτι εντελώς ή να θεωρούν «ότι εντάξει μωρέ δεν έγινε και τίποτα, πάμε παρακάτω».

Αυτό όμως δεν είναι ουσιαστική συγχώρεση, όπως επίσης δεν είναι συγχώρεση να ισχυρίζεσαι ότι έχεις συγχωρέσει κάποιον για κάτι, αλλά ουσιαστικά μέσα σου να του το κρατάς, χωρίς να το εκφράζεις.

Το να συγχωρείς μόνο στα λόγια και όχι στην ουσία, δε σε αφήνει να νιώσεις ποτέ πραγματικά ελεύθερη από τη δυσαρέσκεια της αίσθησης της αδικίας. Η επιμονή να κρατάς κάτι μέσα σου για πολύ καιρό ή ακόμη και η τάση σου να θέλεις να εκδικηθείς για αυτό που σου συνέβη δε σε αφήνει να νιώσεις πραγματικά καλά με τον εαυτό σου αλλά και με τον άλλον.

Σύμφωνα με έρευνες η συγχώρεση συνδέεται με τη μείωση της κατάθλιψης, του άγχους καθώς και με τη βελτίωση της αυτοεκτίμησης. Όταν, λοιπόν, συγχωρείς ουσιαστικά και προχωράς σημαίνει ότι προχωράς πολύ συνειδητοποιημένα, προστατεύοντας αυτή τη φορά τον εαυτό σου από το να πληγώνεται. Το σίγουρο είναι ότι το «να το κρατάς μανιάτικο» δε θα σε οδηγήσει πιο κοντά στην ευτυχία και στην ηρεμία που όλες αποζητάμε. Σωστά;


3: Όταν υπεργενικεύεις

Ένα από τα λάθη που θέτουν τους ανθρώπους πιο κοντά στον κίνδυνο εκδήλωσης κατάθλιψης είναι η τάση για υπεργενίκευση. Δεν το λέω εγώ αλλά ο Αμερικανός ψυχίατρος και πατέρας της γνωστικής θεραπείας, Aaron Beck.

Σύμφωνα με τη θεωρία του, η πεποίθηση, για παράδειγμα, ότι αν αποτύχεις σε ένα πράγμα, τότε αναμένεται να αποτύχεις σε όλα ή ότι αν, για παράδειγμα, πέσεις πάνω σε έναν άντρα που δε σου φέρθηκε σωστά, τότε όλοι οι υπόλοιποι που θα συναντήσεις στο δρόμο σου θα είναι ίδιοι, μόνο καταστροφική για την ψυχολογία σου μπορεί να αποβεί.

Η τάση για υπεργενίκευση και η μετατροπή ενός μικρού εμποδίου σε βουνό, είναι στοιχεία που φανερώνουν τα πρότυπα σκέψης πολλών ανθρώπων που έχουν διάχυτες αρνητικές απόψεις για τον κόσμο γύρω τους, γενικότερα.

Δώσε ιδιαίτερη βάση στις πεποιθήσεις σου και εξέτασε αν υπεργενικεύεις τον κόσμο σε ένα επικίνδυνο ή εχθρικό περιβάλλον, το οποίο όμως τελικά μπορεί να δείχνει μία εχθρότητα που ίσως να προέρχεται από το εσωτερικό σου.

Για να μπορέσεις, λοιπόν, να βοηθήσεις τον εαυτό σου να μην τα βλέπει όλα μαύρα και να μην απογοητεύεται σε κάθε εμπόδιο, θα πρέπει να εξετάζεις κάθε περίπτωση ξεχωριστά και να προσπαθείς να βλέπεις το μέλλον με θετική ματιά (όσο κι αν αυτό πολλές φορές φαντάζει αδύνατο).

Το να υπεργενικεύεις και να βλέπεις τα πράγματα πάντοτε από την αρνητική τους σκοπιά δε θα σε βοηθήσει να πας μπροστά.

The post 3 συνήθειες που δεν σε αφήνουν να κατακτήσεις την ευτυχία appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα