8 συμβουλές για να είστε υγιείς στα 40 σας!

Από την άλλη, δεν είναι ο αριθμός των 40 που ενεργοποιεί ένα διακόπτη στον οργανισμό μας που θα μας κάνει να ξυπνήσουμε ξαφνικά ενα πρωινό «γέροι», για δυο  βασικούς λόγους: Πρώτον, γιατί τα 40 απέχουν μακράν από τα γηρατειά και δεύτερον, γιατί αν δεν προσέχουμε το σώμα και τον οργανισμό μας, ο διακόπτης θα ενεργοποιηθεί πολύ νωρίτερα από τα 40 και δεν θα οφείλεται στην ηλικία, αλλά απλά στην κακομεταχείριση.  Όσο περνάνε τα χρόνια λοιπόν, συνεχίστε να προσέχετε τον εαυτό σας, τις καθημερινές συνήθειες και τη διατροφή

σας και αν δεν το κάνετε, ξεκινήστε το συντομότερο για να «γεράσετε» όσο το δυνατόν αργότερα.

Προσέχετε τα μάτια σας

Γύρω στα 40 ένα από τα πρώτα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι η επιδείνωση της όρασής μας και είναι σημαντικό να μπορείτε να διαβάσετε τα μικρά γράμματα των φαρμακευτικών οδηγιών, οπότε έχετε το νού σας, μόλις παρουσιάσετε δυσκολία ανάγνωσης να προμηθευτείτε τα κατάλληλα γυαλιά οράσεως.  Κάτι που βοηθάει πάντα στην υγεία των ματιών είναι η χρήση γυαλιών ηλίου, ώστε να μην έχουμε δυσάρεστες συνέπειες όπως είναι ο καταρράκτης, από τα νεανικά μας καλοκαίρια στις Κυκλάδες.

Η σωστή διατροφή, που περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά, γεμάτα με αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία είναι ακόμα ένας τρόπος να ενισχύσετε την υγεία των ματιών και να καθυστερήσετε την εμφάνιση τυχόν οφθαλμολογικών προβλημάτων.

Μην παραλείπετε το τσεκ-απ

Μέχρι τα 40 ίσως και να δικαιολογείστε, αλλά μετά τα 40 δεν δικαιολογείστε να μην γνωρίζετε τα επίπεδα χοληστερίνης, ζαχάρου, την πίεση και το βάρος σας. Δε χρειάζεται να πάσχετε από κάτι για να παρακολουθείτε αυτές τις τιμές, αλλά χρειάζεται να τις παρακολουθείτε για προληπτικούς λόγους.

Γνωρίζετε το ιατρικό ιστορικό της οικογένειας

Είναι πάντα καλό και όσο μεγαλώνετε ακόμα καλύτερο, να γνωρίζετε από τι ασθένεις έχει πληγεί η οικογένειά σας και ποιές από αυτές είναι κληρονομικές, ώστε να προσανατολίσετε την προσοχή σας. Μια υγιεινή ζωή με άσκηση και σωστή διατροφή είναι πάντα σημαντική, όσο σημαντική είναι και η γνώση των πιθανοτήτων να προκύψει κάτι στην υγεία σας, και να μη μάθετε εκ των υστέρων ότι από αυτό έπασχε και ο αδερφός της μητέρας σας.

Ενδυναμώστε τους μύες σας

Ξεκινώντας στην ηλικία των 40, το σώμα χάνει σταδιακά το 1% της μυικής του μάζας ανά έτος. Γι’ αυτό το λόγο η γυμναστική γενικά και η μυική ενδυνάμωση ειδικά θα πρέπει να είναι σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητας.

Δε χρειάζεται φυσικά να γραφτείτε σε γυμναστήριο, καθώς αρκούν μερικές ασκήσεις στο σπίτι με βάρος μερικές κονσέρβες. Οι ασκήσεις γιόγκα ή πιλάτες είναι επίσης μια καλή επιλογή, καθώς όσο μεγαλώνουμε χάνουμε και σε ελαστικότητα.

Η διατήρηση μια καλής φυσικής κατάστασης όσο μεγαλώνουμε, γίνεται για τον κύριο λόγο να μη σταματήσουμε να κάνουμε όσα κάναμε όταν ήμασταν νεότεροι.

Δώστε έμφαση στις φυτικές ίνες

Όσο μεγαλώνουμε,  τόσο δυσκολότερο είναι να χάσουμε βάρος καθώς ο μεταβολισμός ρίχνει τους ρυθμούς τους μετά τα 40.

Γι’ αυτό το λόγο, καλό είναι να μικρύνουμε τις μερίδες και να ενισχύσουμε την πρόσληση φυτικών ινών και υγρών. Φροντίστε οι θερμίδες που γλιτώνετε να προέρχονται από τροφές με ζάχαρη και λίπη και να μην ελαττώνετε λανθασμένα τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, μεταλλικά στοιχεία και πρωτεΐνες.

Όσο μεγαλώνουμε, μικραίνουν οι θερμιδικές μας ανάγκες, αλλά αυξάνονται οι ανάγκες μας για θρεπτικά στοιχεία, φρούτα και λαχανικά.

Αλλάξε τον τρόπο ζωής σας

Δυστυχώς, ή ευτυχώς, δεν υπάρχει φάρμακο για τα χρόνια που περνάνε. Αλλά υπάρχει τρόπος να μην αφήσουμε αυτά τα χρόνια να επηρεάσουν τόσο τον τρόπο ζωής μας, αλλάζοντάς τον πρώτα εμείς οι ίδιοι.

Η καθημερινή γυμναστική, η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους, η ελάττωση του άγχους και μια διατροφή γεμάτη φρούτα, λαχανικά και πολυακόρεστα λιπαρά θα ενισχύσει την  υγεία της καρδιάς, που ευθύνεται για την υγεία του εγκεφάλου και της σωστής λειτουργίας του υπόλοιπου οργανισμού.

Κόψτε το κάπνισμα

Δεν το κάνατε στα 30, δεν το κάνατε όταν εμφανίσατε τα πρώτα προβλήματα υγείας, αλλά στα 40 πρέπει να το κάνετε και να κόψετε επιτέλους το κάπνισμα. Βρείτε ένα τρόπο, απότομο ή σταδιακό και απαλλαγείτε από αυτόν τον βραχνά και από τη γκρίνια των δικών σας που επιμένουν, χρόνια τώρα, να το κόψετε.

Ελέγχετε τον θυρεοειδή σας

Ο αδένας που ελέγχει τα επίπεδα ενέργειας στο σώμα και είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση των ορμονών παρουσιάζει συχνά προβλήματα όσο μεγαλώνουμε και ο καλύτερος τρόπος για προλάβουμε τυχόν προβλήματα είναι οι τακτικές εξετάσεις που θα ελέγχουν τις τιμές του.

Ο υποθυρεοειδισμός και υπερθυρεοειδισμός αντιμετωπίζονται με αντίστοιχες αγωγές.

.

Keywords
Τυχαία Θέματα